Este Discriminarea Benefica pentru Societate

Extras din referat Cum descarc?

Stratificarea sociala consta in dispunerea ierarhica a unui set de grupuri, categorii, straturi sociale pe o scala constituita pe baza unuia sau mai multor criterii. In literatura sociologica, notiunea de stratificare sociala are mai multe sensuri, cel mai uzual fiind acela de diferentiere sociala capabila sa creeze diverse grupari in cadrul unei societati aflate intr-o ordine totala sau partiala.
Dupa cum am precizat, stratificarea sociala este constituita pe diverse criterii, astfel fiind de mai multe feluri, unele mult mai agresive decat altele, insa toate au in general aceeasi consecinta, dezvoltand in mintea individului discriminat diverse complexe sau idei false.
In continuare voi vorbi despre cele doua categorii majore de criterii pe baza carora indivizii sunt discriminati: educatia (cea dobandita cu ajutorul sistemului educational) si caracteristicile pe care un individ le poseda involuntar (rasa, religie, nationalitate etc.); vom observa cum se manifesta aceste forme de discriminare, ce impact au asupra oamenilor si ce roluri joaca, pentru a stabili daca ar fi intr-adevar o idee buna sa luptam cu totii impotriva stratificarii societatilor.
o Stratificarea in functie de educatie
Educatia si sistemul educational au un rol din ce in ce mai important in societate. In societatea contemporana accesul la educatie este vital, avand in vedere ca societatea este tot mai dezvoltata, dar si puternic stratificata. In prezent familia nu mai are forta educativa necesara si scoala devine principalul agent al educatiei, fiind raspunzatoare de evolutia individului din punct de vedere social, dar si profesional. Dupa Durkheim, individul trebuie sa suporte presiunea educatiei pentru a se integra social, iar educatia este mijlocul prin care societatea se prezinta progresiv acestuia. Prin educatie omul isi depaseste individualitatea fara a o parasi total si devine membru al colectivitatii.
Stratificarea sociala este motivul principal pentru care sansele la educatie nu sunt egale pentru orice individ si este prezenta in orice societate, indiferent de gradul de dezvoltare al acesteia. 
Stratificarea sociala exista astazi in doua forme principale: casta (care mai exista in India si in Africa de Sud) si clasa.
In cadrul sistemului de caste, pozitia sociala a individului este determinata prin nastere, aceasta neputand fi schimbata de-a lungul vietii, iar in cadrul claselor, locul individului in societate poate fi schimbat prin efortul acestuia. Astfel, apartenenta la un anumit sistem de stratificare sociala, dar si ocuparea unei anumite pozitii intr-o clasa sau casta, influenteaza evolutia individului si sansele sale de afirmare sociala. Stratificarea si educatia se influenteaza reciproc. 
Din punctul meu de vedere, in Romania desi sistemul de stratificare este clasa, exista momente in care eforturile unui individ nu sunt de ajuns si nu pot compensa pentru statutul sau social, ori pentru etnia sa. Desi se spune ca invatamantul este pentru toata lumea, nu se fac destule eforturi pentru a sustine aceasta afirmatie. Astfel, de multe ori, copiii rromi sau cei foarte saraci sunt priviti intr-un mod aparte (evident negativ) de catre colegii de clasa, acest lucru fiind in mare parte din vina parintilor care nu au grija sa explice copilului ca trebuie sa priveasca dincolo de infatisare sau de orice alt lucru superficial. 
Faptul ca nu sunt acceptati din diverse motive de colegii lor in scoli, licee etc., ii determina pe multi dintre tinerii discriminati sa renunte la studii, lucru pentru care vor fi de asemenea priviti de sus sau respinsi de cei din jur de-a lungul vietii.
Simtindu-se respinsi, oamenii care nu au o educatie cel putin medie (aici fiind inclusi cei care renunta la studii pentru ca nu reusesc sa se integreze cat si cei care nu au avut acces la o educatie datorita conditiilor sau locului in care s-au nascut) se autoizoleaza de celelalte "clase" superioare din punct de vedere intelectual, ajungand sa se alature masei ce reprezinta categoria celor saraci.
Existenta asezarilor de oameni lipsite chiar si de scoli denota faptul ca discriminarea in functie de educatie este atat de severa incat nimeni nu doreste sa acorde macar o sansa copiilor celor fara studii. In acest caz, poate fi vorba, bineinteles, si de o lipsa de interes fata de educarea maselor neprivilegiate generata de necesitatea prezentei, in orice societate, a unei clase de oameni fara acces la cultura fiindca acestia vor reprezenta mereu forta de lucru ieftina. Din momentul in care un om renunta sa mai lupte cu cei care il privesc de sus datorita educatiei sale, el abandoneaza orice dorinta de a mai urma studii si se multumeste cu o meserie ce implica forta fizica sau activitati injositoare, inacceptabile pentru o persoana care are alte alternative datorita pregatirii sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Este Discriminarea Benefica pentru Societate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!