Emile Durkheim - Regulile metodei sociologice

Extras din referat Cum descarc?

Emile Durkheim , sociolog si filosof francez de origine evreiasca , este autorul cartilor 
"Regulile metodei sociologice "( 1999); " Despre sinucidere "( 1993 ) si " Forme elementare ale vietii religioase " ( 1995 ) . Carte "Regulile metodei sociologice " a aparut in Romania in anul 2002 , la editura Polirom din Iasi , fiind tradusa de catre Dan Lungu .
Cartea contine 192 de pagini si este alcatuita din introducere , apoi urmeaza 6 capitole , care la randul lor sunt impartite in subcapitole iar apoi este realizata o concluzie. Capitolele se intituleaza astfel :
-  Capitolul I- Ce este un fapt social?;
-  Capitolul II-Reguli cu privire la observarea faptelor sociale;
-  Capitolul III- Reguli cu privre la distinctia dintre normal si patologic;
-  Capitolul IV- Reguli cu privire la constituirea tipurilor sociale;
-  Capitolul V-Reguli cu privire la explicarea faptelor sociale;
-  Capitolul VI- Reguli cu privire la administrarea probei.
In introducere , Durkheim remarca faptul ca nu exista in sociologie nicio metoda propriu zisa de studiere a faptelor sociale . Admira si recunoaste contributia sociologilor precum Herbert Spencer, John Stuart Mill sau Augut Comte in dezvoltarea sociologiei ca si stiinta, insa considera ca doar un singur capitol din lucrarea "Cours de philosophie positive" a lui Comte merita a fi numit cu adevarat esential in privinta studiului faptelor sociale. Acestea fiind spuse, Durkheim isi asuma responsabilitatea de a elabora o metoda de studiere a faptelor sociale, in speranta ca acest lucru va ajuta la imbunatatirea stiintelor sociale.
Primul capitol este intitulat sugestiv iar titul ia forma unei intrebari : " Ce este un fapt social?" Durkeim considera ca inainte de a cauta cea mai buna metoda pentru studiera faptelor sociale, este mai important sa cunoastem ce sunt practic acestea. Astfel, sociologul cosidera a fi fapt social " aproape orice fenomen ce are loc inauntrul societatii " . De asemnena, faptele sociale nu trebuie confundate cu faptele organice, care sunt alcatuite din reprezentari si actiuni, si nici cu cele psihice, care exista doar in coonstinta individului . Ele reprezinta o categorie noua si au ca substrat societatea, nu individul.
In continuare Durkheim ofera cateva carcteristici definitorii ale faptelor sociale :
1.Sunt exterioare individului;
Ideea de exterioaritate a faptelor sociale se refera pe de-o parte ca acestea se petrec in afara coonstintei individului si pe de alta parte , sunt anterioare individului- existau si inante de nastesterea acestuita, individul anand posibilitatea sa le ia de-a gata. 
2. Se impun asupra indvidului cu o forta coercitiva, cu sau fara vointa sa.
Ca sa ilustrez acesta caracteristica, ma voi ajuta de un exemplu oferit de Durhkeim. Daca esti industrasi, nimeni nu te obliga sa nu lucrezi cu procedee care erau valabile in secolul trecut, insa daca vei face asta te vei ruina ; Sau nimeni nu te obliga sa vorbesti limba natala in tara ta, insa daca nu faci asta , nu te vei putea intelege cu nimeni .
Pentru a explica mai bine ideea de constrangere sociala , Durkheim sustine ca influentele sociale au un mare efect asupra noastra . Ne lasam influentati de societate, intrucat daca am incerca sa ne impunem, de exemplu, in fata unei manifestari colective, am simti o presiune interioara. Aceasta presiune practic reprezinta puterea constrangerii exterioare care ne afecteaza la nivel inconstient. " Astfel se face ca indivizi cu totul inofensivi, cind sunt reuniti in multime, se pot lasa antrenati in acte de cruzime ."


Fisiere in arhiva (1):

  • Emile Durkheim - Regulile metodei sociologice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!