Emile Durkheim

Extras din referat Cum descarc?

Ce este un fapt social?
Emile Durkheim (1858-1917) sociolog francez, considerat unul dintre fondatorii sociologiei moderne, pe care a impus-o ca disciplina academica si singurul care considera ca sociologia se bazeaza pe relatiile sociale. E. Durkheim a mai scris si:"Despre sinucidere" (Institutul European, Iasi, 1993); ,,Formele elementare ale vietii religioase" (Polirom, Iasi, 1995).
Auguste Comte defineste sociologia ca fiind stiinta sociala care studiaza regulile sociale si procesele care leaga si separa oamenii, nu numai ca indivizi dar si ca membri ai societatii, grupurilor si institutiilor.
E. Durkheim defineste sociologia ca fiind stiinta faptelor sociale. Intelegem prin asta ca omul este o fiinta sociala prin natura sa, dupa cum a mentionat si Aristotel atunci cand a abordat din perspectiva filosofica "Natura umana"- "Aristotel considera ca esenta omului consta in faptul ca este o fiinta sociala-zoon politikon".
Autorul evoca doua ipoteze fara de care sociologia nu ar fi considerata o stiinta:
-prezenta unui obiect specific de studiu, in sociologie, obiectul de studiu este reprezentat de faptele sociale.
-aplicarea si respectarea unei metode stiintifice obiectiva general recunoscuta, ceea ce face ca aceasta sa fie cat mai aproape de alte stiinte, mai trebuie ca metoda sa elimine subiectivismul si prejudecatile.
Durkheim a avut o viziune revolutionara asupra faptelor sociale deoarece le-a privit ca lucruri, ceea ce A. Comte sau H. Spencer nu au putut-o face inaintea lui.
Faptele sociale, asa cum le defineste E. Durkheim in "Regulile metodei sociologice" sunt "o categorie de fapte care reprezinta caracteristici foarte speciale: ele constau in maniere de a actiona, de a gandi si de a simti exterioare individului si inzestrate cu o putere de constrangere in virtutea careia i se impun".
Prin fapte sociale defapt intelegem raportul nostru ca indivizi la restul intregii societati. Primele fapte sociale de care beneficiem este educatia primita in primii ani de viata din partea parintilor, unde acestia ne ghideaza manifestarile in raport cu lumea exterioara. Faptul ca suntem invatati sa salutam atunci cand intram intr-o incapere sau cand o parasim,automat, putem numi acest lucru un fapt social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Emile Durkheim.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Regulile metodei sociologice- E. Durkheim, Editura ANTET XX PRESS
2. Faptele sociale- J. Monnerot
3. Manual de filozofie- DOINA-OLGA STEFANESCU, ADRIAN MIROIU, (coordonatori) ADRIAN-PAUL ILIESCU, MIHAELA MIROIU, CRISTIAN PIRVULESCU, Editura Humanitas Educational, 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!