Emil Durkheim - Forme Elementare ale Vietii Religioase - Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Emile Durkheim s-a nascut la Epinal (Franta) pe 15 aprilie 1858, si este ultimul copil al unei familii de evrei stabilita in Franta in Evul Mediu . El a studiat literele si stiintele in timp ce a urmat studiile secundare , iar ca elev al Scolii Normale Superioare a studiat filozofia . Este influentat de cartile lui Montesquieu , ale contelui de Saint-Simon , dar si de Auguste Comte si Herbert Spencer . Durkheim este autorul a numeroase articole , a unor recenzii critice dar mai ales al unor studii importante in sociologie , fiind "primul creator al unui sistem teoretic clar si explicit formulat , folosit adesea in constuirea teoriilor" (Hoffman Oscar, Sociologie Organizationala , Ed. Economica , Bucuresti , 2004) : "Despre diviziunea muncii sociale" , "Regulile metodei sociologice" , "Despre sinucidere" . Formele elementare ale vietii religioase apare in 1912 , fiind ultima contributie importanta .
Lucrarea "Forme elementare ale vietii religioase" are ca obiect elaborarea unei teorii generale a religiei . Pentru aceasta , Durkheim ii studiaza pe aborigienii din Australia cu scopul de a gasi fundamentele oricarei religii . Durkheim vedea in religiozitate un fenomen universal si social . Tot la el sentimentul sacrului se trezeste in societate prin participarea activa colectiva , la o ceremonie . Exista un cult primitiv numit de etnografi totemism . Totemul este un simbol dublu . El il semnifica atat pe zeu cat si pe individ . In lucrare Durkheim isi propune sa analizeze si sa explice cea mai primitiva si mai simpla religie . Sistemul religios cel mai simplu indeplineste doua conditii : se intalneste in societatea cu cea mai simpla organizare si poate fi explicata fara a recurge la elemente de la o religie anterioara.
Nu exista religie falsa , dupa autorul lucrarii , iar toate religiile raspund unor conditii date ale existentei omenesti . Unele pot fi considerate superioare altora , in sensul ca sunt mai bogate in idei , au un surplus de concepte , mai putine senzatii si imagini . N-am putea intelege religiile cele mai recente fara sa urmarim modul in care s-au alcatuit . Actele religioase pot fi explicate dupa cum situam la originea evolutiei naturismul , animismul sau o alta forma religioasa . Pana in prezent am fost tentati sa credem ca notiunea de zeu este caracteristica pentru tot ceea este religios . Dar religia aborigienulor australieni nu are ideea divinitatii , fortele caruia ii sunt adresate riturile este diferita de cele din religiile moderne . Religiile primitive nu permit relevarea elementelor constitutive ale religiei , ci ajuta la explicarea lor . Faptele sunt mai simple iar raporturile dintre ele sunt mai clare . In religiile primitive faptul religios poarta amprenta originilor sale .
Toate religile il exprima pe om intr-un mod specific si toate ne ajuta sa intelegem mai bine aspectul naturii umane . Notiunea de "supranatural" ajuta la caracterizarea a tot ceea ce este religios . Supranaturalul este lumea misterului , a necunoscutului , a neintelesului. Incercand sa dea o definitie religiei , Durkheim apeleaza la alti ganditori . Max Muller vede in toate religiile "un efort de a intelege neintelesul, de a exprima inexprimabilul, o aspiratie catre infinit". Misterul joaca un rol important in unele religii , mai ales in crestinism . Conceptiile religioase au drept obiect exprimarea a ceea ce este constant si obisnuit , si nu explicare exceptionalului . Ideea de mister nu are nimic originar , ea a fost inventata de om si de aceea ea ocupa un loc intr-un numar mic de religii avansate . A. Reville spune ca "religia este circumscrierea vietii umane prin sentimentul unei legaturi care uneste spiritul uman cu spiritul misterios cu care ii place sa se simta unit , recunoscandu-i dominatia asupra lumii si asupra lui insusi" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Emil Durkheim - Forme Elementare ale Vietii Religioase - Recenzie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!