Elitele Puterii si Liderul Politic

Extras din referat Cum descarc?

1. PUTEREA. PUTEREA POLITICA. 
Inca din timpul societatilor primitive relatiile de putere au stat la baza constituirii grupurilor sociale. Intotdeauna in cadrul comunitatii s-a reliefat un individ capabil prin calitatile sale intelectuale si practice sa impuna o ordine, o organizare si o ierarhie sociala. Membrii triburilor ascultau cu sfintenie de conducator, de vraci sau saman, care intrunea intr-un tot functiile de preot si doctor si de razboinicii care, sub vigilenta indrumare a sefului, asigurau securitatea grupului. Aceste persoane constituiau nucleul conducator, nucleul ales, elita societatii de atunci. Chiar si acum, dupa mii si mii de ani, in cadrul asezarilor rurale functioneaza nescris un centru al puterii format din primar, doctor, preot, judecator (de pace) si politist. 
In lucrarea sa ,,Studii de sociologie politica", profesorul Virgil Magureanu constata ca ,,grupurile umane permanente, mai restranse sau mai largi, bazate pe ierarhii si pe interese distincte si de lunga durata, cu moduri specifice de organizare consemnate in ritualuri sau legi si unde formele de activitate nu sunt izvorate din convingeri spontane ori ocazionale ci, dimpotriva, sunt dirijate de catre sau grupuri si executate de catre alte persoane sau grupuri, chiar daca acestea din urma nu doresc intotdeauna acest lucru si ar fi tentate chiar sa opuna rezistenta, sunt, in mod cert, caracterizate de putere" (Magureanu, 1997, 64).
Fiecare individ este influentat de altul sau de altii in actiunile sale si la randul sau isi impune vointa fata de o persoana sau un grup intr-un permanent vartej al relatiilor de putere. Ne confruntam zi de zi cu diverse forme de putere: sociala, politica, economica, religioasa, militara, stiintifica etc. La randul nostru, in functie de rolul si status-ul pe care-l detinem in societate detinem, simbolic sau practic, un anumit tip de putere. Dar, dintre toate formele de putere, numai ,,puterea politica creeaza acel <<vertige de pouvoir>>, ameteala sau putere la cel care o detine" , pentru ca ea este singura care poate naste sentimentul de ,,complet", de detinere a unei forte apropiate de cea a Divinitatii. Puterea politica cuprinde si isi subordoneaza celelalte forme de putere. Ea are un caracter integrator si este exercitata la nivelul global al unei comunitati. Insasi existenta unei societati (moderne sau arhaice) se bazeaza pe ordine, organizare si ierarhie sociala, toate acestea fiind asigurate de puterea politica. 
In societatile contemporane, statul reprezinta principalul instrument al puterii politice. Statul, ca fenomen, si-a facut aparitia, conform istoricilor, in perioada dintre sfarsitul paleoliticului superior si inceputul neoliticului, cand marile uniuni de triburi au inceput sa se stabileasca in asezari permanente. Dezvoltarea sociala adusa de crearea comunitatilor stabile a provocat nasterea unei noi forme de organizare sociala, care sa asigure supravietuirea. ,,Nevoia de coordonare a eforturilor de asigurare a ordinii in interior si de aparare de atacurile externe, ca si de organizare, a evidentiat rolul factorului politic, in dubla sa ipostaza, in formarea si evolutia statului: pe de o parte, in coordonarea eforturilor de dezvoltare a comunitatii; pe de alta in aparitia si oficializarea clivajului dintre conducatori si condusi, deci a fenomenului de dominare si constrangere, fie pe cale materiala, fie pe cale spirituala, religioasa, morala, economica sau pur politica"(Magureanu, 1998, p.177).


Fisiere in arhiva (1):

  • Elitele Puterii si Liderul Politic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!