Efectele Violentei Intrafamiliale Asupra Femeii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
I. Violenta conjugala: definitii, forme si cauze
II. Efectele violentei intrafamiliale asupra femeii
II.1. Efectele violentei intrafamiliale asupra femeii pe plan fizic
II.2. Efectele violentei intrafamiliale asupra femeii pe plan emotional, psihologic si social
II.3. Efectele violentei sexuale asupra femeii
II.4. Sindromul post-traumatic
III. De ce nu pleaca femeile abuzate de acasa?
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
"...respectarea drepturilor omului trebuie sa faca parte din
educatia globala si din demnitatea omului, iar toate
aspectele violentei fizice si mintale impotriva persoanei
umane constituie o vilare a drepturilor sale..."
(Parlamentul European, Rezolutie 11 iunie 1986)
Familia este considerata elementul natural si fundamental al societatii. Mahler considera ca ,,familia este un grup social, realizat prin casatorie, cuprinzand oameni care traiesc impreuna, cu o gospodarie casnica comuna, sunt legati prin anumite relatii natural-biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund unul pentru altul in fata societatii". In aces inteles, se poate spune ca este o realitate sociala prin comunitatea de viata dintre soti, dintre parinti si copii, precum si dintre alte rude. (Albu, 1975, apud Serban Morareanu, 2009, p. 2) 
Violenta impotriva femeilor este considerata o problema sociala importanta si ridicata la rangul de subiect al dezbaterii si al reglementarii publice abia in ultimele decenii. Chiar daca in statele occidentale acest proces a inceput in anii '70, iar la noi si in alte tari foste comuniste el a inceput abia dupa 1990, totusi problema violentei din societate, in general si din familie, in special a ramas nerezolvata in toate tarile lumii.(Roth-Szamoskozi, 2005, p. 269)
Hartman mentioneaza ca familia este locul in care traiesc "oameni care au activitati si interese diferite si care, in acest proces, intra adesea in conflict". In anul 1988, Correctional Service Canada considera ca violenta intrafamiliala constituie "orice forma de agresiune, abuz sau intimidare, dirijata impotriva unui membru al caminului familial, a unei rude de sange sau contra altor persoane din mediul familial" (Mandrila, 2009, p. 15).
Violenta conjugala, spre deosebire de violenta domestica, care implica mai multe aspecte (abuz asupra copilului in familie, violenta la nivel de cuplu, violenta intre frati, abuzul si violenta asupra parintilor sau asupra varstnicilor), se limiteaza numai la agresiunea din cadrul cuplului.
Asadar, violenta in familie este un fenomen omniprezent, fapt care l-a indreptatit pe un cunoscut psiholog roman sa constate ca societatea contemporana este "bolnava de violenta". (Paunescu, 1994, apud Serban Morareanu, 2009, p. 41) Referindu-se la familie, acelasi autor arata ca ,,relatiile de familie ascund un paradox". Considerata spatiul celor mai profunde relatii afective, refugiul din calea dificultatilor, familia este cel mai activ centru de agresivitate, poate si pentru faptul ca in familie fiecare isi poate dezvalui adevarata fata a personalitatii.
Cuvinte cheie : violenta, violenta fizica si familiala, conflicte, relatie familiala.
I. VIOLENTA CONJUGALA:
DEFINITII, FORME SI CAUZE
Definitia cea mai folosita in literatura de specialitate pentru violenta impotriva femeilor este cea utilizata in cadrul Declaratiei Natiunilor Unite (1993): "orice act de violenta bazat pe diferenta de gen si care cauzeaza, sau ar putea cauza femeiii suferinta sau vatamare fizica, sexual sau psihologica, incluzand amenintarile cu astfel dee cate, coercitia si privarea arbitrara de libertate, fie in viata public, fie in cea privata". (Roth-Szamoskozi, 2005, p. 271)
In acceptiune juridica, definitia violentei domestic este data de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea vilentei in familie: "Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbal savarsita cu intentie de catre un membru de familie altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexual sau un prejudiciu material; constituie de asemena violenta din familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale." (Hogas, 2010, p. 25)
Violenta intrafamiliala este un act sau un ansamblu de acte la savarsirea carora se foloseste un anumit grad de forta fizica, realizat in cadrul unui grup care indeplineste functii familiale (Muntean, 2001, p. 35). Asadar, violenta intrafamiliala cuprinde mai multe tipuri de violenta:
o Violenta fizica;
Avand in vedere ca, din punct de vedere al identificarii cazurilor, violenta fizica reprezinta indicatorul cel mai evident, aceasta forma de manifestare apare in toate cazurile luate in studiu. Formele fizice de manifestare difera de la caz la caz, variind prin mijloacele folosite si prin gravitatea manifestarii. Astfel, s-au identificat forme de violenta fizica activa, loviri, bataie, si forme pasive ale violentei fizice, in care folosirea fortei a avt ca scop pedepsirea victimei prin izolare. (Muntean, Popescu, Popa, 2007, p. 76)


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Violentei Intrafamiliale Asupra Femeii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!