Efectele Violentei asupra Copilului

Extras din referat Cum descarc?

Considerata structura de baza a oricarei societati, familia nu reprezinta doar un grup format din cativa membri, de regula sot, sotie si copii, ci mult mai mult de atat, inseamna o relatie de sprijin reciproc, ajutor dezinteresat, dragoste si securitate emotionala.Oamenii nu pot trai singuri, chiar daca sunt inconjurati de prieteni. Acesta este motivul pentru care a aparut familia, cu toate regulile ei, care au transformat-o intr-o institutie al carei rol este de a-i apara pe membri si de a-i ajuta pe copii sa creasca. Desi exista familii care intruchipeaza idealul, membrii carora nu sunt doar parinti si copii, ci si prieteni, in altele, din ce in ce mai multe, caracteristica principala o reprezinta relatiile tensionate. De altfel, in fiecare familie exista probleme mai mari sau mai mici, discutii in contradictoriu sau chiar situatii limita, important fiind ca acestea sa fie depasite cat mai repede. Din pacate, multi par sa uite ca familia este locul in care exista siguranta si in care copiii capata primele notiuni despre viata. 
Din pacate, schimbarile ce au caracterizat sfarsitul de mileniu au afectat si structurile sociale, incepand cu familia.Pentru cei mai multi dintre noi, ,,acasa" inseamna locul in care ne simtim ocrotiti si linistiti. Din pacate, exista familii in care relatiile afective au de suferit, se acumuleaza tensiuni care, nu de putine ori, degenereaza in diferite forme de violenta. Intoleranta, rigiditatea relatiilor ierarhice din societate, statutul inferior al victimei cat si lipsa unor mecanisme de protectie sociala si a unui cadru legislativ adecvat, sunt factorii specifici care explica comportamentul violent in familie.
Originea violentei in familie si ceea ce o inradacineaza puternic este mentalitatea traditionalista care vizeaza si statueaza diferenta intre rolurile masculine si feminine trimitand la societatile patriarhale.Intr-o societate in care majoritatea oamenilor nu-si urmaresc decat propriile interese si castiguri, intr-o societate in care violenta de orice tip este considerata ca ceva normal si chiar necesar, intr-o societate in care aderarea la "principiile" democratiei occidentale devanseaza respectarea individului ca entitate umana, copilul nu-si gaseste locul ce ar trebui sa-l ocupe, atat in "familie, cat si in societate.
Se numeste "violenta in familie" orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii. Abuzul in interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care in unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri.
Functia principala a familiei, cresterea copiilor, este distorsionata cu largi si dramatice consecinte in viitor. Perturbarea acestei functii se petrece in general, ca o stare de boala cronica ce se acutizeaza in momentele evenimentelor de violenta. Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc intr-o atmosfera de violenta, chiar daca nu ei sunt victimele directe, este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decat in cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijarii din partea parintilor.Intr-o familie bantuita de violenta, copiii cresc intr-o atmosfera in care nevoile lor de baza (nevoia de siguranta, de viata ordonata, de dragoste) sunt profund neglijate.
Functiile parentale nu mai pot fi implinite. O mama victima a violentei sotului este mai putin capabila sa asigure ingrijirile de baza necesare copilului (hrana, casa, igiena, haine, sanatate fizica) sau sa-l protejeze pe acesta de raniri, accidente, pericole fizice sau sociale. Coplesita de rusine pentru ceea ce i se intampla, de sentimentul esecului in cea mai importanta relatie interpersonala, de teroare, de autoacuzatii femeia nu mai este capabila de a juca nici unul din rolurile impuse de viata familiei.
In atmosfera de violenta, copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor, de fapt ramane intr-o singuratate umpluta doar de tipetele celor din jur. Aceasta situatie este probabil si explicatia numarului mare de accidente domestice ale caror victime sunt copiii.
Copiii care cresc in familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce-i face usor de recunoscut. Ei prezinta:
Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;
Probleme emotionale si mentale: anxietate marita, simtamant de culpabilitate, frica de abandon, izolare, manie, frica de raniri si moarte;
Probleme psihologice: neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;
Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul, enurezie, batai, fuga de acasa, sarcini la varste mici, relatii pentru a scapa de acasa, mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;
Probleme scolare - neincredere, eliminare, schimbari bruste in performantele scolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Violentei asupra Copilului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!