Efectele psiho-sociologice ale spațiului virtual asupra utilizatorilor

Extras din referat Cum descarc?

-  CE ESTE SPATIUL VIRTUAL/ INTERNETUL?
Internetul este o retea de calculatoare. Mai precis, o retea de retele, formata din mii si mii de retele de calculatoare interconectate astfel incat se pot "vedea si gasi" unele pe altele. Bazele ei au fost puse in 1968, cand s-a construit o retea care unea centrele de cercetare din Statele Unite ale Americii. Internetul comercial a luat nastere la mijlocul anilor '90, o data cu dezvoltarea programelor de navigare Web si cu evolutia interfetei acestora. Actualmente peste 300 de milioane de oameni folosesc Internetul (Lucian Andries, 2002)
Internetul tinde sa devina infrastructura de baza a societatii moderne. Unele planuri de viitor ale diverselor firme din domeniul comunicatiilor vizeaza crearea unei superretele care sa inglobeze nu doar calculatoare, ci si televizoare, telefoane celulare, automate bancare, distribuitoare automate de bilete, camere de luat vederi, aparatura electrocasnica, incercandu-se crearea unei retele omniprezente. Spatiul cibernetic a devenit o noua frontiera in cadrul relatiilor sociale. Oamenii isi fac prieteni, colegi, iubiti si dusmani prin intermediul internetului.
Fara indoiala, acest extraordinar mijloc de comunicare induce schimbari in modul de gandire si de percepere a lumii, in modul de raportare la realitatea inconjuratoare, in comportamentul oamenilor. Comportamentul internautului depinde de predispozitiile sale psihologice, de rolurile sociale pe care le indeplineste, de relatiile interpersonale in care intra, de contextul social in care traieste. Fiind un mediu interactiv, accesarea si folosirea informatiilor se face in functie de acest context.
-  NEVOILE CARE SUNT SATISFACUTE PRIN UTILIZAREA INTERNETULUI
Motivatia umana este organizata in jurul unui sistem de nevoi interconditionate. O persoana poate identifica usor nevoile constiente pe care le are, insa cele inconstiente constituie sursa energetica centrala. Cand oamenii devin pasionati, chiar obsedati de o activitate sau o persoana, este din cauza ca respectiva activitate sau persoana se adreseaza unor dorinte importante si de multe ori inconstiente. Sanatatea psihologica este expresia fluida a satisfacerii nevoilor -  o urcare si o coborare naturala a apetitului. Cand nevoile sunt suprimate, ignorate, deviate sau prinse in cercul vicios al unei satisfaceri superficiale sau indirecte, rezultatul poate fi o fixatie patologica sau o dependenta. In sanatatea psihologica, constientizarea si satisfacerea nevoilor duce la o mai buna integrare a unui Eu mai puternic. In patologie si in dependenta Eu-l devine fragmentat.
Nevoile pe care tinde sa le satisfaca utilizarea excesiva a internetului sunt urmatoarele:
1. Nevoia de suport social -  internetul ofera (uneori) iluzia unei relatii de prietenie, iar persoanele cu care sunt dezvoltate legaturi si discutii pe termen lung satisfac aceasta nevoie de suport social, care insa duce la o relationare mult redusa offline.
2. Nevoia de comunicare -  este mai accentuata la persoanele mai retinute, mai timide in viata reala, avand ocazia, datorita caracteristicilor acestui mediu, sa isi exprime mult mai liber parerile.
3. Nevoia de implinire sexuala -  anonimitatea si deindividualizarea constituie mari avantaje pentru oamenii cu o stima de sine scazuta, si o imagine de sine preponderent negativa.
4. Nevoia de a exprima trasaturi de personalitate reprimate
5. Nevoia de recunoastere si putere
Aceste ultime doua nevoi sunt oarecum satisfacute prin crearea unei alte imagini de sine, prin eliberarea de constrangerile impuse de viata de zi cu zi cu scopul de a experimenta alte posibile identitati, alte roluri -  un Sine ideal. A te reinventa pe sine, in afara de faptul ca poate fi amuzant, poate fi si o cale de a satisface anumite nevoi. Identitatea sociala difuza din spatiul virtual ne permite sa reconstruim un Sine ideal care poate deveni o identitate/ viata secreta desfasurata in conditiile confidentiale ale internetului. Cei mai predispusi in a dezvolta o astfel de identitate secreta sunt cei ce au o stima de sine scazuta, traiesc in mod frecvent sentimente de inadecvare si faptul de a fi dezaprobati de catre ceilalti.
Pasiunea pentru internet poate fi una sanatoasa, o dependenta patologica, sau o fixatie aflata intre aceste doua extreme. Insa pentru a determina caracterul acestei pasiuni trebuiesc analizate varietatea de factori/caracteristici care intervin in utilizarea netului.
-  CARACTERISTICILE SPATIULUI VIRTUAL
1. FLEXIBILITATE TEMPORALA
In spatiul virtual exista doua tipuri de comunicare -  sincrona si asincrona. Comunicarea sincrona implica oameni care stau in fata computerelor in acelasi timp real, comunicand intre ei prin internet. Un astfel de exemplu il constituie chat room - urile. Pe de alta parte, e-mailul si news-grupurile implica o comunicare asincrona, care nu presupune ca interactiunea dintre oameni sa se produca in acel moment. In ambele tipuri de comunicare, atat sincrona cat si asincrona (exceptie facand video-conferintele si convorbirile telefonice via internet) exista o oarecare extensie a timpului. In timpul discutiei purtate pe chat este nevoie de cateva secunde pana la un minut (sau chiar mai mult) pana cand cealalta persoana sa raspunda -  o intarziere semnificativa in comparatie cu discutiile "fata in fata". Prin e-mail si newsgrupuri oamenii pot dispune de ore, zile sau chiar saptamani pana a da un raspuns. Virtualitatea creeaza un spatiu temporal unic, unde timpul interactiv se extinde in functie de situatie. Aceasta ofera o convenienta "zona pentru reflectie", astfel incat, in comparatie cu intalnirile din viata reala, oamenii dispun de mult mai mult timp pentru a reflecta asupra lucrurilor si pentru a compune un raspuns.
Unii dintre internautii noi-veniti trec printr-o perioada de adaptare fata de aceasta noua experienta temporala. De exemplu, pot astepta un raspuns imediat fata de e-mailul trimis. Entuziasmati in legatura cu acest tip de comunicare, ei presupun (poate intr-un mod inconstient) ca partenerul lor de conversatie va raspunde cu aproximativ aceeasi viteza ca si intr-o relatie directa. Utilizatorii de e-mail experimentati apreciaza avantajele extensiei timpului si inteleg faptul ca diferiti utilizatori au ritmuri diferite/personale de a raspunde in acest spatiu virtual.
Internetul este un mediu aflat intr-o permanenta schimbare, fiind mult mai usor sa scrii si sa rescrii infrastructura unui software decat sa construiesti cu caramizi, lemne si fier. Si pentru ca este foarte usor sa te misti in spatiul virtual, oamenii pe care-i intalnim si membrii grupurilor online se schimba intr-un mod rapid. Simtul nostru subiectiv al timpului este in stransa legatura cu rata schimbarilor din lumea in care traim. In contextul unui spatiu virtual in care imaginile, sunetele si oamenii se schimba intr-un mod atat de rapid, experienta timpului trait tinde sa fie una accelerata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele psiho-sociologice ale spatiului virtual asupra utilizatorilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Andries, Lucian (2002), "Internetul -  aspecte psihologice", Revista "Psihologia", 6/2001, Bucuresti.
Brenner, V. (1997) "The results of an on-line survey for the first thirty days" lucrare prezentata la a 105-a intrunire anuala a Asociatiei Psihologice Americane, August 18, 1997. Chicago, IL
http://www.netaddiction.com/articles/cyberdisorders.html
. Cosmovici, Andrei (1996), "Psihologie generala", Editura Polirom, Iasi.
. Dumitru, Ion Al. (2001), "Personalitate -  atitudini si valori", Editura De Vest, Timisoara
Hohn, Mihai (2000), "Elemente statistice in analiza fenomenelor psihice", Editura "Viata aradeana", Arad.
. Suler, John (1999), "To Get What You Need -  Healty and Pathological Internet Use", revista "CyberPsychology and Behavior", vol.2 http://www.rider.edu/~suler/psycyber/cybdream.html Suler, John (2002), "The Online Disinhibition Effect", revista "CyberPsychology and Behavior", vol.2 www.rider.edu/suler/psycyber/psycyber.html
Verza, E; Verza, E. F. (2000), "Psihologia Varstelor", Editura Pro Humanitate, Bucuresti.
Valigra, Lori (1999), "Study: Internet sex can be harmful", United Press


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!