Efectele negative ale globalizării

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea este una dintre cele mai importante schimbari macrosociale cu care se confrunta lumea de azi. Termenul descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului.
Acest fenomen cuprinde totalitatea domeniilor existentei, de la social si politico-economic pana la stiinta, ideologie, religie, cultura. Din punct de vedere interuman, globalizarea inseamna comprimarea distantelor prin tehnologii noi de comunicare cum ar fi internetul, telefonia mobila, satelitii, mijloacele de transport rapid precum avionul, trenurile de mare viteza; interconectarea si cresterea dependentelor reciproce, integrarea pietelor financiare si comerciale, gasirea de solutii la unele probleme globale, dezvoltarea de identitati transnationale etc. In acest context, globalizarea cuprinde toate sferele de existenta umana si va constitui modelul de societate la care va trebui sa participe intreaga umanitate. 
Astazi, particularitatile specifice teritoriilor mai mici sunt inlocuite cu standardele universale prin omogenizare. Acesta este aspectul referitor la globalizare la care reactioneaza cel mai des criticii deoarece ei considera ca "indivizii vor deveni la fel, peste tot in lume", globalizarea contribuind la pierderea diversitatii culturale. Structurile precum companiile multinationale au pavat drumul globalizarii. Raspandirea guvernelor democratice, liberalizarea comertului, neo-liberalismul economic, dezvoltarea tehnologiei, aparitia pietii globale de produse si servicii, produse de industria moderna a avut ca rezultat caderea barierelor nationale, dar a adus cu sine si interdependenta dintre state.
Occidentului, care a pornit si conduce aceasta globalizare, i se imputa faptul ca prin aceasta incearca sa-si impuna ideologia si modul de viata impreuna cu produsele si serviciile pe care le ofera.
Asemenea tendinte sunt vazute ca fiind negative, in special acolo unde standardizarea si uniformizarea apare alaturi de o tendinta de dominare unica precum occidentalizarea sau americanizarea. Aceasta implica standardizarea atat a culturii materiale cat si a serviciilor sau folosirea unei anumite limbi universal cunoscute precum engleza. Engleza nu este cea mai vorbita limba de pe terra si totusi este limba oficiala a organizatiilor care promoveaza globalizarea precum ONU, WTO, UE. Rolul dominant al limbii engleze in politica si comertul international este vazut ca un element ce se impune in culturile in care nu se vorbeste engleza. "Engleza este un factor de integrare a procesului de globalizare care caracterizeaza perioada de dupa razboiul rece, perioada de un capitalism agresiv, de restructurare economica, de McDonald-izare si militarizare a tuturor continentelor". (Phillipson, 1992)
Industrializarea a dat nastere unei societati globalizante. Internetul, televiziunea, mass-media, in general, a contribuit la promovarea unei culturi globale. Astfel, apare cultura de masa, denumita de anumiti autori, o a doua colonizare, pornind din Statele Unite ale Americii. Limba engleza, cultura si civilizatia occidentala, indeosebi cea americana, castiga din ce in ce mai mult teren, avand simboluri precum Mc Donalds, Coca-Cola, Starbucks, si altele.
Globalizarea a dus la decalaje vizibile dintre bogati si saraci, reducerea drastica a numarului celor care (institutii sau indivizi) sunt detinatori ai resurselor, urmata de cresterea numarului celor care ajung sa fie dependenti de primii, pe alienarea tot mai mare a indivizilor si societatii in ansamblu. Globalizarea este un mod de autopropulsare a societatii tehnologice, aducand unora, putini la numar, lux si prosperitate, in timp ce majoritatea este marginalizata si condamnata la saracie.
In ciuda apropierii mai mari ca niciodata si a depasirii barierelor in urma cresterii fara precedent a vitezei de circulatie a informatiei, capacitatea de a comunica emotii si stari sufletesti profunde este in scadere. Singuratatea tinde sa devina o problema sociala grava, in plina epoca a comunicarii, in SUA spre exemplu, peste 26 de milioane de oameni traiesc singuri. Niciodata in istoria umanitatii o societate nu a mai cunoscut un asemenea grad de solitudine. Timp de secole, oamenii si-au imbogatit experienta prin contact cu natura si cu alti indivizi. Azi, cautam noi experiente pe ecranele calculatoarelor si ale jocurilor video. Are loc modificarea relatiilor inter-umane, rasturnarea valorilor si dorinta de ,,emancipare totala" a indivizilor.
O problema deosebit de grava ar fi faptul ca decalajele de dezvoltare intre natiunile bogate si cele sarace se accentueaza permanent, desi in ultimii cincizeci de ani a avut loc o dinamica fara precedent a cresterii economice la nivel mondial. Produsul global mondial a crescut de sapte ori. Cu toate acestea, intr-o lume de sapte ori mai bogata, saracia a crescut. Raportul ,,Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie" arata ca, la nivelul anului 2005, cel putin 80% dintre oameni de pe glob traiesc cu mai putin de 10$ pe zi, iar conform statisticilor din 2008, in SUA 39.8 milioane de oameni traiesc in saracie. Din populatia globului de aproximativ 6,7 miliarde, 1,4 miliarde traiesc cu mai putin de 1$ pe zi. Confotm UNICEF 25 de milioane de copii mor zilnic din cauza saraciei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Negative ale Globalizarii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!