Efectele Migrației în România

Extras din referat

Trecand dincolo de perspectiva optimista si reala in acelasi timp, ni se afiseaza matricea, tot reala si inevitabila, de efecte perverse : Copilul, asteptand sa vorbeasca la celular cu Parintii si sa primeasca dulciuri in pachetel, o imbatranire a populatiei rurale din Romania cu efecte incomensurabil de paguboase asupra agriculturii, scaderea natalitatii, cresterea ratei divortialitatii, agravarea fenomenului de delincventa juvenila, si, in mod cert, multe altele care vor fi scoase la iveala de timp.
"Emigrarea tinerilor compromite, ab initio, ideea de Familie, functiile / rolul acesteia intr-o societate. Aceasta modificare la nivelul mentalului social este augmentata de o alta modificare ce are loc in sfera a ceea ce inseamna Copil/Copilarie cu valorile specifice. Separarea parintilor, emigrarea acestora pentru un ''trai mai bun'', declanseaza o rasturnare a valorilor in sens negativ in rindul Copilului. Conform unui sondaj de opinie realizat pe un esantion reprezentativ de  5000 elevi cu varsta cuprinsa intre 15-18 ani, 36% dintre subiectii care  prezinta tulburari de comunicare, probleme emotionale, absenteism ridicat, atitudine sfidatoare, rezultate scolare in scadere-provin din familii ai caror membri sunt emigranti. Extrapoland, se reclama cu imperiozitate interventia asupra grupului tinta vizat de acest proiect in vederea minimalizarii acestor efecte ale migratiei fortei de munca."1
Afirmatia este sustinuta de studii efectuate asupra menajelor monoparentale. Copii din menajele monoparentale au o rata mai ridicata a morbiditatii, rezultate scolare modeste, mai putine realizari economice de lunga durata, rata ridicata a comportamentului deviant, familiile pe care le intemeiaza au o stabilitate scazuta. Consecintele sunt diferentiate in raport cu sexul copiilor : baietii prezinta o rata mai mare a comportamentului deviant in raport cu fetele, in schimb, casatoriile fetelor au o stabilitate mai scazuta decat a baietilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Migratiei in Romania.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!