Efectele divortului asupra copilului

Extras din referat Cum descarc?

Conform ,,Dictionarului de sociologie" divortul este o ,, modalitate prescrisa social si legal de disolutie a casatoriei. Divortul nu este un simplu eveniment, ci un proces adesea traumatizant ce cuprinte mai multe etape: Disolutia si eroziunea. Primul indicator al disolutiei casatoriei este manifestarea insatisfactiei fata de convietuirea in cuplu. In mod obisnuit, primele semne de insatisfactie provin de la sotie. Motivele de insatisfactie invocate de soti sint aproximativ aceleasi: infidelitate, agresivitate verbala, conflicte valorice". 
Divortul este o tema actuala si cunoscuta atat in Romania, cat si in alte tari. Din ce in ce mai multe cupluri aleg sa se desparta din varii motive. De cele mai multe ori, din pacate, cuplurile care aleg sa se desparta au cel putin un copil, ceea ce este mult mai dificil decat in situatia in care cuplul nu ar fi avut copii. Indiferent de situatie, de conflictele si tensiunile prezente in familie, indiferent de constientizarea situatiei sau nu, intr-un fel sau altul, divortul are repercusiuni asupra copiilor, acestia fiind afectati in mod direct de separarea parintilor.
Acest argument este sustinut de celebrul autor, Jacques Biolley: " In momentul separarii parintilor, copilul sufera, fara indoiala, un soc. Chiar daca s-a confruntat anterior cu tensiunea din jur, fiind martor la unele conflict [...] vestea destramarii cuplului ramane cutremuratoare, provocand o constientizare brutala." 
In mod cert, pentru un copil, separarea de unul dintre parinti este cea mai dificila. Fiind inca un copil, acesta nu constientieaza pe deplin situatia. Nu intelege cum s-a ajuns la despartire, cine este de vina pentru luarea acestei decizii si de ce trebuie sa stea doar cu unul dintre parinti. Cu timpul, odata cu cresterea si dezvoltarea copilului, acesta va gasi raspuns la toate intrebarile care il framanta insa in stadiul copilariei, situatia este mai dificila, iar in aceste situatii este nevoie de o persoana care poate sa clarifice intr-o anumita masura aceasta hotarare.
"Judecatorul ar trebui sa-i primeasca pe copii si sa le explice hotararea pe care a luat-o. [...] Asa se intampla cand suferi de ceva. Judecatorul ar trebui, prin urmare, sa explice motivele pentru care, date fiind conditiile materiale si cerintele legii, a fost obligat sa decida incredintarea copilului catre unul dintre parinti." 
De cele mai multe ori, copilul se simte vinovat de despartirea parintilor. Desi in multe dintre cazuri, acesta nu o spune, copilul considera ca el este cauza separarii. Se vad ca un impediment in viata parintilor si considera ca daca nu ar fi fost el nu s-ar mai fi ajuns in acest punct. Exista mereu intrebari si framantari la care copilul nu poate gasi un raspuns, in fata carora constata ca este neputincios. El ar vrea sa faca ceva pentru a remedia situatia pentru ca este martorul acestor intamplari si se simte dator sa actioneze intr-un anume fel, insa nu stie ce sa faca si astfel apare sentimentul de vinovatie si de neputinta.
"Copilul este tentat sa isi asume responsabilitatea, intr-o anumita masura, pentru despartirea parintilor, ceea ce reprezinta o maniera de a lupta impotriva sentimentului de neputinta. Intr-adevar, suferinta copilului se atenueaza atunci cand isi imagineaza ca a avut un rol in desfasurarea evenimentelor." 
Odata cu divortul, intervin si numeroase schimbari. In cazurile cele mai fericite, mama, pentru ca de obicei ei ii revine custodia, ramane in casa in care au locuit, cu copilul, insa in multe alte cazuri, pleaca din acest spatiu. Acest lucru reprezinta un impediment in viata copilului, care a trait in acest spatiu, s-a integrat, s-a acomodat, si-a dezvoltat relatii sociale cu vecini, colegi de gradinita sau scoala, etc. In momentul in care isi schimba locuinta este nevoit sa isi schimbe si cercurile sociale in care s-a integrat pana atunci. Va trebui sa se mute la alta scoala, sa interactioneze si cu alti copii, ceea ce il va tulbura si mai mult, pentru ca vor exista circumstante in care copilul va trebui sa explice situatia in care se afla.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele divortului asupra copilului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Biolley, Jacques, 2014, trad. Vasilescu, Cristina , ,,Copilul si divortul. Cum ne protejam copiii de efectele divortului", Ed. Philobia, Bucuresti
-  Dolto, Francoise, 2007, trad. Popescu, Magdalena, Bedrosian Smaranda, ,,Cand parintii se despart. Cum sa prevenim suferintele copiilor", Ed.Trei, Bucuresti
-  Mihailescu, Ioan, in ZAMFIRESCU, Calin, VLASCEANU, Lazar ( coordonatori), 1998, ,,Dictionar de sociologie", Ed. Babel, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!