Educatie in Randul Rromilor

Extras din referat Cum descarc?

Saracia este o problema complexa la scara nationala cat si internationala.Nici o solutie viabila nu poate fi gasita pentru combatere la nivel global ,de aceea programele noastre nationale si cele internationale au un rol foarte important in acest proces.Eradicarea saraciei cat si a foamei ,plus factorul uman sunt principalele probleme ce se intalnesc peste tot in lume.Lupta impotriva saraciei este responsabilitatea tuturor tarilor.
Saracia societatii romanesti nu a reprezentat un cost al dezvoltarii ,ci mai degraba un produs al subdezvoltarii.Solutia nu poate fi cautata in costruirea uniu sistem mai bun de suport al celor saraci , ci in procesul global de dezvoltare social-economic al tarii prin insusirea institutiilor europene de varf si perfectionerea intregului corp al societatii.
Saracia reprezinta o boala a societatii deoarece afecteza capacitatea de dezvoltare a corpului social si functional,economia produce suferinta ,deranjeaza prin manifestarile ei intreaga societate.O data cu saracia apare un intreg proces de etichetare ,astfel eticheta de "om sarac" presupune o pozitie sociala defensiva ,aceasta datorandu-se unor efecte personale sau lipsei de vointa a indivizilor.
Definitia multidimensionala a saraciei a capatat o nuanta speciala in conceptia lui Amartya Sen.Potrivit acesteia "saracia nu consta in lipsa bunurilor de consum ,ci in absenta capacitatilor oamenilor,a posibilitatilor,inclusiv a libertatii de a functiona,adica de a fi bine hraniti ,de a fi sanatosi si educati ,de a avea o viata lunga ,de a participa la viata societatii".
In societate moderna saracia este tratata ca un proces complex pe mai multe dimensiuni:
-socio-culturala-acces la mijloacele de culturalizare ,nivel de pregetire profesionala
-economica-venit,bunuri imobiliare
-psihologica-degradarea stimei de sine.
Alaturi de programele de prevenire si recuperare ,strategia antisaraciei trebuia sa cuprinda si programe speciale si de corectare a efectelor deviabile a saraciei,eliminarea deficitului de educatie si de calificare ,reinsertia sociala a persoanelor excluse social si marginalizate.
Romania are un procent mare de tineri rromi ,ceea ce face ca accesul la educatie de calitate sa fie o nevoie urgenta.Desi nu exista date oficiale complete ,s-au colectat informatii relevante despre populatia de rromi si aspecte legate de nivelul sau de educatie.Numarul rromilor care se inscriu la scoala a crescut continuu.Insa in ciuda contributiei importante pe care gradinita o are la succesul scolar al copilului ,exista inca un numar mare de copii rromi care nu frecventeaza gradinita datorita costurilor,lipsei spatiului sau izolarii geografice.De asemenea ,in randul rromilor se manifesta o probabilitate mai mare de abandon scolar si un procent mult mai mare de rromi peste 10 ani care nu au finalizat nici o forma de invatamant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatie in Randul Rromilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!