Educația și Rolul ei în Viața Omului

Extras din referat Cum descarc?

Cu cat omul a inteles mai bine rostul educatiei, cu atat mai greu i-a fost sa-l defineasca. Mai greu ar fi sa stabilim la ce anume si caror necesitati ale omului launtric le raspunde educatia. Nu ezista o semnificatie exclusiva pentru ceea ce este educatia. Principiile definitorii variaza de la o epoca la alta, de la un loc la altul, in functie de conditii, de conceptiile ideologice si politice dintr-un anume moment dat. Toate acestea au fost exprimate printr-unprogram de educatie, concretizat in functie de timp si spatiu.
Intorcandu-ne in timp, putem vedea diversele forme pe care le imbraca educatia, sub imperiul istoriei si, de asemenea, a necesitatii de a forma omul pentru a ocupa o anumita pozitie in societate si a se manifesta creator.
Platon, de exemplu, considera ca ,,o buna educatie consta in a oferi trupului si sufletului toata frumusetea si toata perfectiunea de care sunt in stare".
In Sparta, educatia era indreptata spre pregatirea de razboinici, fara a se manifesta interes special pentru literatura sau arta. La Atena antica se punea un mare accent pe o viyiune universala a culturii. Romanii erau preocupati de dorinta de expansiune, pretuiau pregatirea patriotului prin intermediul sistemului scolar.
Epoca medievala vine cu o alta optica ce pare categoric deosebita de cea antica. Puterea religioasa este aceea care isi pune pecetea asupra educatiei. Aceasta ia ca nou ideal petatea crestina.
In epoca renascentista omul considera indispensabila dezvoltarea tuturorelementelor de interes: fizice, mentale, estetice si spirituale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia si Rolul ei in Viata Omului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Prof. dr. Aurelian Bondrea, Sociologia Culturii, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresi, 1993;
2. Pierre Leveque, Aventura greaca, Editura Meridiane, Bucuresti, 1987;
3. Petit Larrousse, Dictionaire Enciclopedique Larousse, Paris, 1995;
4. Dictionar enciclopedic, vol. II, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996;
5. Dictionar de pedagogie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!