Discriminarea în rândul femeilor la locul de muncă

Extras din referat Cum descarc?

Prezentarea problematicii cercetarii
Despre discriminarea femeilor la locul de munca s-a scris mult, iar la nivel social s-a consolidat ideea conform careia femeile si barbatii nu pot ajunge la deplina egalitate.
Discriminarea de gen, una dintre formele de discriminare alaturi de cea pe criterii de varsta, convingeri politice, rasa si religie, reprezinta o problema recunoscuta la nivel mondial. Discriminarea de gen, indiferent de imprejurarile in care se manifesta, constituie o forma de marginalizare sociala. Atunci cand discriminarea de gen se produce in relatie cu procesul de educatie si pregatire profesionala, ori cu conditiile angajarii in munca sau cu recompensarea eforturilor depuse in procesul muncii, atunci aceasta creeaza prejudicii nu numai in planul demnitatii umane, ci si in cel al intereselor social-economice ale persoanelor vizate. 
Incepand cu anii 1970, legile care promoveaza egalitatea intre sexe a existat in cadrul Comunitatii Europene. Astfel, 13 legi au fost adoptate in scopul asigurarii tratamentului egal si corect la locul de munca pentru femei si barbati.Aceste legi acopera o multitudine de domenii, inclusiv tratamentul egal in situatia participarii la un concurs pentru ocuparea unui post, tratamentul egal la locul de munca, protectia lucratoarelor insarcinate si a mamelor care alapteaza si dreptul la concediu maternal si paternal. 
Milioane de femei si de barbati din toata Europa se bucura de aceste drepturi in fiecare zi -  dar putini dintre acestia stiu ca Uniunea Europeana este responsabila pentru aceste legi!
Origine rasiala si etnica, Religie si convingeri, Dizabilitate, Orientare sexuala, Varsta. Aceste cinci tipuri de discriminare, impreuna cu discriminarea pe baza de sex, sunt incluse in Tratatul de la Amsterdam al Uniunii Europene ca domenii in care UE poate actiona pentru prevenirea discriminarii. 
In ceea ce priveste literatura, conform lui Ross (2008) discriminarea este ceva usor de identificat. De asemenea una dintre teze sustine ca discriminarea de gen are o infuelnta ridicata cand vine vorba de satisfactia la locul de munca si performanta. Acest studiu a dezvaluit in ciuda numeroaselor progrese si imbunatatiri, ca discriminarea de gen inca persista la locurile de munca si continua sa fie experimentata de femei. 
In mod similar, Hora (2014) a spus ca femeile nu numai ca nu au aspirat pentru functii de conducere superioare, dar au incercat sa profite de invatamantul superior, ceea ce le va face mai dezvoltate din punctul de vedere al competentelor si le ofera, de asemenea, multa experienta in invatarea si aplicarea deciziei manageriale. 
Shikha & Yuvika (2014) arata in studiul lor ca exista o variatie care poate fi vazuta intre caracteristicile conducatorilor de sex masculin si feminin. Multi respondenti cred ca femeile au trasaturile potrivite pentru a fi lideri pe baza emotiilor, creativitatii, inteligentei, muncii grele si onestitatii. Dar cand vorbim despre decisivitate si aroganta, liderii barbati sunt cei mai reprezentativi. 
Scopuri si obiective
Avand in vedere informatiile de mai sus, prin acest studiu ne-am propus sa investigam problematica discriminarii in randul femeilor in ceea ce priveste viata profesionala si cat de mult este aceasta afectata.
Obiectivele cercetarii:
- in ce masura femeile sunt constiente de acest fenomen;
-in ce masura problema cercetata este prezenta la noi in tara;
- modalitatile prin care femeile sunt discriminate;
-efectele negative ale discriminarii in randul femeilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea in randul femeilor la locul de munca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!