Discriminarea etnica - Minoritatile - Populatia de etnie rroma

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivele acestei cercetari sunt de a afla cauzele discriminarii, punctul ei de plecare, factorii care o influenteaza si care conduc spre excluziunea rromilor din cadrul societati, factorii care o dezvolta dar si crearea unui cadru adecvat de asigurare a autonomiei culturale a rromilor si de a afla despre viata persoanelor discriminate. 
Delimitarea universului cercetarii
Populatia studiata in acest proiect de cercetare o reprezinta minoritatile etnice, acestea fiind foarte afectate in Romania si nu numai, de procesul discriminarii.
Dezvoltarea cadrului teoretic al cercetarii
In ceea ce priveste discriminarea, s-au dezvoltate numeroase teorii. Una dintre acestea porneste de la ideea stereotipurilor si prejudecatilor.
Un fenomen cu care este relationata discriminarea este cel de stigma, cei stigmatizati devenind mai usor tinta tratamentelor diferentiate. Minoritatile stigmatizate, spune Goffman, sunt acei oameni care au anumite atribute ce 
ii determina pe ceilalti oameni sa le interzica acceptare totala din partea societatii.
Stigma se strecoara singura in interactiunea sociala si intervine odata cu ea. Pot fi evitati chiar si cei care se afla in apropierea celor stigmatizati, de exemplu familia.
Orbii, obezii, surzii, retardatii mintal, bolnavii de SIDA, alcoolicii, drogatii, persoanele cu o alta orietare sexuala fac parte din categoria persoanelor stigmatizate. Acestia isi pun mereu problema cum sunt vazuti de cei din jurul lor. 
O alta teorie privind discriminarea, face referire la stratificarea sociala. Max Weber definea stratificarea ca ,,sansa"(probabilitatea) pe care o au indivizii - dupa situatia lor sociala de a primi mai multe sau mai putine bunuri si recompense sociale sau de a participa in mai mare (mica) masura la valorile esentiale ale unei societati.
Astfel discriminarea este considerata produsul stratificarii sociale bazata pe distributia inegala a puterii, statusului si bogatiei intre grupuri"(Bouhris,Turner,Gagnon,1997,p 274).
Psihologul Muzafer Sherif a elaborat teoria conflictelor reale cu ajutorul careia sustine ca discriminarea apare in conditiile competitiei pentru resurse limitate care exista intre doua grupuri. In acest context indivizii tind sa favorizeze membrii propriului grup.
Psihologul Henry Tajfel sustine ca teoria identitatii sociale se bazeaza pe o distinctie fundamentala intre procesele de grup si procesele interpersonale.Comportamentul social si relatiile dintre indivizi variaza pe un continuum ale carui extreme sunt de o parte, relatii strict presonale iar de cealalta parte comportamentul de grup stereotip si etnocentric.
Baza teoretica a acestui proiect de cercetare pleaca de la teoriile discriminarii datorate stereotipurilor si prejudecatilor.
Definirea unitatilor de analiza si de inregistrare:
Unitatea de analiza o reprezinta o parte din minoritatile etnice si anume populatia de etnie rroma. Insa nu acea populatie rroma care este cel mai mult mediatizata-rromi bogati, care detin case impresionante si foarte mult aur, ci acei rromi a caror conditie materiala este precara, acele comunitati de rromi care nu au un acoperis deasupra capului, acei rromi carora nu li se acorda o sansa pentru o viata mai buna.
Elaborarea ipotezelor
Ipoteza constituie un element indispensabil al constructiei teoretice stiintifice si in acelasi timp, al investigatiei de teren. Elaborarea acestora este un moment cheie al cercetarii stiintifice ce pune in evidenta interdependenta dintre abordarea teoretica si cercetarea concreta, care se conditioneaza reciproc.
Ipotezele pentru proiectul de cercetarea sociologica prezentat sunt:
-Discriminarea exista in orice societate.
-Daca fenomenul discriminarii nu ar exista, atunci nu ar mai exista nici divergentele intre religii, popoare, etnii si rase diferite.
-Daca nu ar exista discriminarea etnica, atunci ura nationala ar scadea. - Daca romani nu ar avea stereotipuri si prejudecati, atunci nu ar mai discrimina minoritatile etnice, in special rromi.
-Exista si rromi saraci si care au nevoie de ajutor, chiar daca partea expusa cel mai mult societatii sunt rromi bogati, vrajitoarele si infractorii.
-Daca romani si-ar schimba comportamentul, atunci poate ca si rromi si-ar schimba modul de viata.
- Daca nu ar comite atatea infractiuni ,rromi ar fi mai bine vazuti in societatea romaneasca in afara ei.
- Daca li s-ar da sansa la un loc de munca, la un salariu tuturor celor din etnia rroma, atunci acestia s-ar putea intregra in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea etnica - Minoritatile - Populatia de etnie rroma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Abraham,Dorel si Chelcea,Septimiu"Opinia publica despre discriminarea sociala.O analiza secundara "(2008)
Allport,Gordon (1958) -  ,,The Nature of Prejudice", Doubleday Anchor Books, Doubleday & Company, Garden City New York.
Banton,Michael (1998) -  ,,Discriminarea", Editura DU Styl, Bucuresti.
Chelcea.Septimiu(2001) "Metodologia cercetarii sociologice"
Marginean,Ioan (2000)"Proiectarea cercetarii sociologice"
Vlasceanu,Lazar si Zamfir,Catalin "Dictionar de sociologie" 
http://www.iccv.ro
http://www.cncd.org.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!