Discriminarea ca Factor de Excludere Sociala

Cuprins referat Cum descarc?

1. DSCRIMINAREA CA FACTOR SOCIAL 2
INTRODUCERE 2
2. INFORMATII GENERALE 4
RATA OCUPARII FORTEI DE MUNCA 4
DIFERENTA DE REMUNERARE INTRE FEMEI SI BARBATI 5
3. CE MASURI A LUAT UE SI ROMANIA IN ACEST SENS- 8
PROGRESE SI ACTIUNI IN PREZENT 8
4. ACTIUNI LA NIVEL NATIONAL 11
5. FINANTAREA COMUNITARA 13
6. PROPUNERI, RECOMANDARI 15
7. CONCLUZIE 19
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

"Egalitatea de gen trebuie sa constituie un obiectiv central al oricarei democratii care doreste sa ia masuri ca opiniile femeilor si barbatilor sa se bucure de aceeasi greutate si influenta. A milita pentru drepturi reale pentru femei inseamna sa tindem catre o societate care sa dea dovada de generozitate si de o toleranta care poate crea drepturi cetatenesti depline si egale pentru toti." 
- Glenys Kinnock membra a parlamentului European
1. Introducere
Actualitatea unei teme iese pe suprafata din momentul in care constatam ca tema abordata este una foarte importanta atat pe plan extern cat si pe plan intern. Discriminarea este o forma de marginalizare care din pacate este un fenomen inca prezent in societatea democratica, iar pentru romani fiind un fenomen obisnuit, chiar considerat normal.
Am ales aceasta tema deoarece discriminarea pe piata muncii reprezinta o problema majora atat in Romania cat si in alte tari ale lumii. Daca vorbim despre bani, femeile nu sunt favorizati. Diferentele de remunerare ramane unul dintre formele cele mai persistente de inegalitate intre femei si barbati. Acestea variaza de la tara la tara, intre sectorul public si cel privat si intre diferite sectoare ale economiei.
In ceea ce priveste discriminarea femeilor, in toate tarile a lumii acestea sunt, in general, implicate in activitati profesionale mai putin calificate, si in acelasi timp mai slab remunerate. In cercetarile de specialitate se deosebesc doua forme principale de discriminare a femeii in domeniul muncii: discriminare la salarizare, cand pentru prestarea unei munci similare din punct de vedere cantitativ si calitativ, femeile primesc o remunerare diferentiata si segregarea profesionala, cand femeile au un acces mai limitat la anumite profesii (deobicei mai prestigioase si mai bine platite). 
Discriminarea salariala intre barbati si femei au fost si raman subiecte de dezbateri aprinse in studiul pietei muncii. Numeroase studii evidentiaza faptul ca, chiar si in tarile dezvoltate economic, persoane similare din punctul de vedere al pietei muncii pot fi platiti diferit datorita unor motive care nu au legatura cu compensatii acordate pentru conditii de munca diferite.
In vederea cercetarii acestei teme putem sa citim carti si sa navigam pe internet pe o perioada indelungata, pentru ca sunt numeroase studii elaborate in privinta subiectului: ,,plata egala pentru munca de valoare egala".
Intr-o mare masura m-am sprijinit pe studiile elaborate de Parlamentul European, Comisia Europeana, Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW), Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW), si pe alte studii nationale elaborate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati; Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale; Asociatia pentru Sanse Egale; Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei; datele statistice de la Eurostat, ILO (Organizatia Internationala a Muncii ) si pe conventiile publicate in scopul eliminarii tuturor formelor de discriminare a femeilor.
Referatul prezinta elemente care definesc situatia actuala in UE privind diferentele de remunerare intre femei si barbati, si propune o serie de principii de buna practica.
In final recomanda propuneri privind eliminarea discriminarilor dupa criteriul de sex si de a atrage atentia ca modelul social actual este profund inechitabil si trebuie schimbat printr-un efort comun.
Lucrarea urmareste sa se gaseasca raspunsuri la intrebari de genul: Care sunt factorii care influenteaza distributia salariului in Romania- Discrimineaza angajatorii intre salariatii barbati si femei- Daca da, care sunt oportunitatile, propunerile din punct de vedere social- Lucrarea de fata isi propune sa raspunda acestor intrebari, analizand motivele acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea ca Factor de Excludere Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!