Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași

Extras din referat

Rezumat 
Scopul proiectului propus este diminuarea fenomenului de delincventa juvenila,in judetul Iasi.Proiectul va avea o durabilitate de sase luni si are urmatoarele obiective :
-crearea unui sistem de consiliere si reeducare a minorilor cu varste cuprinse intre 14-18 ani,din cadrul << Scolii de Reeducare >>din municipiul Targul-Frumos ;
-dezvoltarea unei retele de voluntari,formata din 50 de tineri care doresc sa se implice in reintegrarea socio-culturala a tinerilor delincventi din judetul Iasi care si-au savarsit pedeapsa in ultimii doi ani ;
-cunoasterea de catre toti elevii din judetul Iasi a mijloacelor folosite de delincventii adulti pentru atragerea minorilor in actiuni organizate de furt,talharie etc. ;aceasta campanie de informare se va desfasura in primele 3 luni de derulare a proiectului ;
-reintegrarea in campul muncii a 30 de tineri din jud.Iasi care au comis acte infractionale si si-au savarsit pedeapsa in ultimele 12 luni.
Pentru atingerea,macar partiala a obiectivelor,se vor desfasura numerose activitati,dintre care amintim :
-sedinte de consiliere ;
-activitati socio-culturale :vizionare de filme,piese de teatru,plimbari,jocuri sportive etc.beneficiarii vor fi insotiti de un asistent social si de voluntari,acestia ajutindu-I sa comunice,sasocializeze cu ceilalti si sa se comporte in mod civilizat ;
-campanii de informare prin distribuire de pliante si alte materiale informative ;
-activitati in vederea pasilor ce trebuie urmati pentru angajare dar si intermedierea angajarii propriu-zise,de catre personalul care se ocupa de aceste activitati.
In cazul in care rezultatele acestui proiect vor fi cele asteptate,se propune extinderea proiectului si in alte zone ale tarii,unde fenomenul de delincventa in randul tinerilor este la fel de extins.
OBIECTIVE
Nr.crt. Obiectiv
1. Crearea unui sistem de consiliere si reeducare a minorilor intre 14-18 ani din cadrul << Scolii de Reeducare >>din municipiul Targul-Frumos,in decursul celor 6 luni de derulare a proiectului.
2. Dezvoltarea unei retele de voluntari la nivelul judetului Iasi,formata din 50 de tineri(elevi sau studenti)care doresc sa se implice in reintegrarea socio-culturala a tinerilor delincventi din jud.Iasi care si-au savarsit pedeapsa in ultimii 2 ani,pe parcursul celor 6 luni ale proiectului.
3. Cunoasterea de catre toti elevii din scolile generale si liceele din judetul Iasi,a mijloacelor folosite de delincventii adulti pentru atragerea minorilor in actiuni organizate de furt.talharie etc.,in primele 3 luni de derulare a proiectului.
4. Reintegrarea in campul muncii a 30 de tineri din jud.Iasi care au comis acte infractionale si si-au savarsit pedeapsa in ultimele 12 luni,la sfarsitul celor 6 luni de derulare a proiectului.
JUSTIFICARE :
Asistam pe plan international la o tendinta ascendenta a infractionalitatii in randul minorilor,insotita de agravarea pericolului social si cresterea violentelor faptelor savarsite de catre acestia.
Fenomenul delincventei juvenile nu este nou,el are doar trasaturi specifice epocii contemporane,contine particularitati proprii diferitelor modele culturale,ale mediului economic,social,politicetc.Este caracteristic societatilor tulburate de mari schimbari sociale,aflate in tranzitie,care se confrunta cu o amplificare a acestui fenomen,ca urmare a cresterii de devianta sociala.
In Romania,modificarea substantiala a conditiilor sociale in perioada postdecembrista a determinat schimbari radicale in viata multor familii si implicit,in dezvoltarea minorilor.Unii provin din familii cu multi copii si cu posibilitati de viata scazute iar numarul copiilor exploatati sub o forma sau alta,este in crestere.
Exista si parinti care le ofera copiilor prea mult din punct de vedere material insa,din punct de vedere educational,acesti copii sunt lipsiti de supraveghere corespunzatoare.
E destul de dureros sa ne confruntam la tot pasul cu situatii in care copiii sufera,iar parintii nu sunt capabili sa le ofere ingrijire si siguranta.De aceea,copiii isi folosescpropriile resurse pentru a supravietui si a face fata haosului zilnic,lipsei de siguranta,indiferentei,respingerii si exploatarii lor de catre adulti.
Intr-un amplu studiu(I.Pitulescu-"Delincventa juvenila"),autorul arata ca incepand cu 1990,delincventa juvenila se inscrie pe o linie ascendenta,fiind inregistrate cele mai inalte cote din ultimii 40 de ani.Din totalul lor,43% sunt elevi,iar in ultimii ani,numarul lor s-a dublat.Principalele imfractiuni,in ordinea frecventei sunt:furt,talharie,tentativa de omor,omor si lovituri cauzatoare de moarte.
Dupa ce am prezentat foarte pe scurt amploarea si gravitatea acestui fenomen,amintesc ca scopul proiectului propus vizeaza tocmai combaterea acestui fenomen.Proiectul este unul destul de amplu,avand mai multe grupuri-tinta pentru ca se propune atat informarea cu privire la amploarea fenomenului,pana la integrarea socio-profesionala a catorva tineri care si-au savarsit pedeapsa si vrem sa le dam o sansa pentru ca si EI sunt copiii nostri!


Fisiere in arhiva (1):

  • Diminuarea Fenomenului de Delincventa Juvenila in Judetul Iasi.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!