Dificultati in Calea Conducerii

Extras din referat Cum descarc?

Eficienta conducerii intr-o organizatie se bazeaza pe ce rezulta din structurarea si corelarea optima a functiilor conducerii, doar ca uneori pot aparea o serie de obstacole ce ingreuneaza activitatea in sine. Pentru a putea combate aceste piedici este bine ca inainte sa se cunoasca atat natura, importanta pentru activitatea de conducere , cat si rolul acestora. Din punct de vedere al naturii dificultatilor cu care se confrunta conducerea acestea se pot clasifica in dificultati obiective, independente de vointa si dorinta conducatorilor, iar, pe de alta parte, in dificultati psihologice care tin de particularitatile personale, psihologice ale conducatorilor.
Dificultatile psihologice pot fi impartite la randul lor in alte trei categorii de dificultati: psihoindividuale, psihosociale sau psihoorganizationale.
I. Dificultati psihoindividuale
Acestea, prin natura lor, tin de unele particularitati individuale, diferentiale ale persoanei conducatorului. H.Schaffer , spre exemplu, vorbeste despre dualitatea comportamentului uman exprimata in faptul ca exista un permanent amestec intre rational si irational, constient si inconstient, logic si afectiv, intre tendinta omului de a evita situatiile care produc anxietate, amenintare, depresie sau pe cele in care se simte incompetent si cea de cautare a situatiilor de acceptare, promovare, siguranta. Cu timpul, amestecul acestor fenomene si tendinte care raspund unor nevoi strict personale da nastere la mecanisme de aparare ale individului, de cele mai multe ori inconstiente, care produc comportamente fie favorabile, fie defavorabile conducerii organizatiei. In ceea ce priveste acestea din urma, Schaffer se refera la interpretarea lucrurilor sub aspectul cel mai favorabil nevoilor particular-psihologice pe care le avem: negarea (trecerea cu vederea a unor probleme dificile care, prin simplul fapt ca nu sunt luate in seama, vor fi lichidate); xenofobila (invinovatirea permanenta si evident nejustificata a altora); conducatorii viseaza lucruri imposibile (acest lucru se refera la situatia in care conducatorii, de indata ce se conving de dificultatea atingerii unor teluri, se simt usurati si nu mai incearca sa le depaseasca; la situatia in care conducatorul invoca "lipsa de timp", faptul ca este ocupat in permanenta, prin mentinerea aglomerarii preocuparilor el mentinandu-si, de fapt, confortul, caci timpul de liniste, neplanificat, lipsa preocuparilor i-ar putea provoca o mare anxietate, precum si constientizarea unor limite. De asemenea, mecanismul se mai refera la situatia in care conducatorii se simt confortabil din punct de vedere psihologic prin "evadari catre sistem si structural", adica spre structurile si regulile formale ale organizatiei, spre ceea ce este bine fixat si structurat, stiind ca orice propunere de schimbare, de trecere spre altceva, produce neliniste; ca si la situatia in care, pentru a evita riscurile si starile psihologice neplacute ale unei eventuale nerealizari a obiectivelor propuse, se creeaza tot felul de "portite" de scapare in fixarea obiectivelor).
Toate aceste comportamente enuntate mai devreme, sunt determinate de unele dintre "mecanismele de aparare" ale individului care raspund nevoilor lui personale. Ele au cateva caracteristici generale: sunt universale, sunt necesare, sunt individuale si sunt stabile (se fixeaza o data pentru totdeauna).
Unii autori fac din personalitatea liderului si din trasaturile lui explicatia centrala a reusitelor si esecurilor organizationale. Kets de Vries vorbeste despre "irationalitatea managerilor" ca piedica fundamentala in asigurarea succesului organizational. El se refera la cateva stiluri de conducere dezadaptiv-nevrotice ale liderului (paranoid, obsesiv, isteric, depresiv, schizoid) care genereaza adevarate patologii organizationale.
Pentru Alain Kerjean, caracteristica psihoindividuala care faciliteaza sau impiedica obtinerea succesului organizational este caracterul. In perspectiva autorului, organizatiile au suportat in ultima vreme transformari esentiale, aflandu-se sub influenta a trei socuri (socul societatii informatizate, socul mondializarii, socul civilizatiei stiintifice si tehnice). De exemplu, s-a trecut de la organizatia dinozaur (cu ierarhii inalte si rigide) la organizatia banc de pesti caracterizata prin deplasari rapide si ajustari constante la semnalele receptionate instantaneu. Modelul noului tip de organizatie este responzabilizarea, ea implica emanciparea personalului si modificarea radicala a atitudinilor si comportamentelor fata de munca, precum si oferirea, tuturor oamenilor, a oportunitatilor de a avea o cariera, nu doar o simpla slujba, de a se dezvolta profund si de a-si utiliza toate disponibilitatile in meserie. 
Un "bun manager" este cel care obtine de la subordonatii sai comportamentele si performantele asteptate, dar pentru a reusi sa obtii ceea ce vrei de la subordonatii tai, mai intai trebuie sa stim cum. Discursul anilor '80 punea accent pe motivatie, cel al anilor '90 pe competentele transferabile, iar in discursul anilor 2000 in prim plan va trece formarea caracterului. Dupa parerea lui Kerjean, caracterul, este mai important decat CV-ul, el insa trebuie format, construit. Forjarea caracterului echivaleaza cu dezvoltarea capacitatilor empatice, de adaptabilitate, de responsabilitate si de integritate. Este de la sine inteles ca "lipsa" caracterului liderilor sau fragilitatea lui creeaza mari dificultati organizatiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dificultati in Calea Conducerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!