Dezvoltarea si Evaluarea Culturii Organizationale, in Contextul Managementului Bazat pe Cunostinte

Extras din referat Cum descarc?

Fiecare organizatie are propria cultura, chiar daca nu a creat-o in mod constient. Cel mai probabil a fost creata inconstient, pe baza valorilor managementului de varf, a fondatorilor sau a persoanelor de baza care au construit direct sau indirect organizatia. De-a lungul timpului, persoanele (in special liderii organizatiei) incearca sa schimbe cultura organizatiei, adaptand-o la propriile preferinte sau la noile conditii ale pietei. Cultura organizationala influenteaza procesul de luare a deciziilor, stilul de management si modul de evaluare a succesului.
Atunci cand o organizatie este creata, cultura sa devine fundatia pe care aceasta va functiona. Cunostintele dobandite de persoane in cadrul organizatiilor nu le apartin acestora intotdeauna; ele sunt puternic influentate de cultura organizationala in care isi desfasoara activitatea.
Cultura organizationala este stans legata de schimbarea organizationala - veti intalni des aceste doua concepte in acelasi context. 
Impartasirea cunostintelor nu este probabil primul lucru la care se gandeste o persoana atunci cand incearca sa supravietuiasca schimbarilor survenite. Aceasta este mai preocupata de protejarea propriului loc de munca decat de transmiterea propriilor cunostinte celorlalti. Totusi, o gandire orientata spre impartasirea cunostintelor poate asigura atat succesul personal, cat si cel al organizatiei in care isi desfasoara activitatea.
Una dintre principalele responsabilitati ale liderilor este de a crea si mentine acele caracteristici organizationale care recompenseaza si incurajeaza efortul colectiv. Probabil cea mai importanta dintre acestea este cultura organizationala, care implica totalitatea cunostintelor si activitatilor membrilor organizatiei.
Pentru a intelege cu adevarat cultura organizationala, trebuie sa ajungem la cel ai profound nivel, cel al valorilor si credintelor.
Un alt aspect complica studiul culturii: grupul sau unitatea culturala, care detine cultura. O organizatie poate avea diferite culturi sau subculturi, sau nicio cultura dominanta la nivel organizational. Recunoasterea unitatilor culturale este esentiala pentru identificarea si ntelegerea culturii.
Cultura organizationala este creata, mentinuta si transformata de persoane. Cultura oranizationala este creata si mentinuta, in parte, si de leadership-ul organizatei. Leaderii de la nivelele superioare sunt sursa principala pentru generarea si reimprospatarea ideologiei organizatiei, pentru articularea valorilor de baza si pentru specificarea normelor. Valorile organizationale exprima prferintele pentru anumite comportamente sau rezultate. Normele organizationale exprima comportamentele acceptate de ceilalti. Liderii stabilesc si parametrii cailor formale de comunicatii - regulile formale de interactiune in cadrul organizatiei. Valorile si normele stabilesc cultura organizationala, odata ce au fost transmise in cadrul organizatiei.
Managementul bazat pe cunostinte reprezinta un scop atragator, insa, cu toate acestea, majoritatea companiilor esueaza sa-l implementeze cu succes. O firma trebuie sa ofere salariatilor mijloacele necesare utilizarii eficace si eficiente a resurselor informationale. Este nevoie de un program la nivelul intregii organizatii care sa-i faca pe salariati sa dezvolte voluntar o cultura organizatinala (prin intermediul trainingului online).
Cum se influenteaza si evalueaza cultura organizationala
Va avea loc o schimbare organizationala productiva daca liderii analizeaza corect cultura organizationala existenta si o compara cu atributele culturale necesare atingerii obiectivelor strategice. Liderii trebuie sa:
1. Inteleaga pe deplin obiectivele strategice ale organizatie
2.Identifice actiunile necesare atingerii obiectivelor respective
3. Sa analizeze ideologiile, valorile si normele actuale ale organizatiei


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea si Evaluarea Culturii Organizationale, in Contextul Managementului Bazat pe Cunostinte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!