Dezvoltarea Comunitara si Analiza Populatiei de Etnie Rroma

Extras din referat Cum descarc?

Inca din anul 1998, este infiintat Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) . Aceasta organizatie reprezinta o institutie inspirata de Banca Mondiala, care are menirea de a reduce saracia comunitara, de sat sau a unui grup dezavantajat prin dezvoltare comunitara sau prin promovarea 'capitalului social'.
Fondul acesta vizeaza anumite obiective cum ar fi :
a) Imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor proiectelor din comunitatile rurale sarace si a grupurilor dezavatajate.
b) Intarirea capacitatii comunitatilor de a organiza si intrajutora la nivel local prin eforturi proprii.
Tipul de ideologie care sustine programul FRDS e mai aproape de dezvoltarea comunitara ,,traditionala", cu accent pe solidaritatea comunitatilor mici, de combinare a ,, resurselor de munca locale cu cele guvernamentale".
Dupa 2002, activitatea Fondului este sporita de aspectele de consolidare institutionala si de organizare comunitara.La interesul predominant pentru rural se adauga extensii ,,sau ferestre" spre alte zone sociale precum comunitati de rromi, zone miniere, consolidarea ONG-urilor cu actiune in dezvoltarea comunitara.
Pe parcurs intervine dezvoltarea teritoriala sau spatiala care devine una de tip comunitar-regional : Fondul descopera ca e bine sa aiba filiale sau sucursale regionale, precum cele din Iasi, totdata sustine tot mai mult proiectele microregionale si retelele de actori comunitari.
Dezvoltarea comunitara pe langa FRDS isi face prezenta in societatea romaneasca inca din anul 2000.Proiectele de dezvoltare comunitara pot fi privite ca mijloace prin care se incearca reducerea costurilor unui proiect de dezvoltare, prin diminuarea ,,relatiilor asimetrice" si ,,dezechilibrate" intre actorii locali (comunitati, institutii locale, regionale, publice sau private, ONG-uri ) si implicit, a ,,costurilor de tranzactie" pe care le implica aceste relatii.
Dupa cum se si afirma, Asociatia Romana de Dezvoltare Comunitara, are misiunea de a contribui la construirea unei societati civile puternice, lucrand cu comunitati sarace si defavorizate din Europa de Est astfel incat acestea sa se poata baza pe propriile puteri si sa se bucure de autodeterminare si bunastare colectiva.
Dar la ce se refera de fapt dezvoltarea comunitara...?Cu ce se ocupa aceasta ?Putem da o definitie cum ar fi : un proces menit sa creeze conditiile de progres economic si social pentru intreaga comunitate cu participarea activa a acesteia si cu totala incredere posibila in initiativa comunitatilor.Ea poate aparea sub diferite forme atat la nivel individual, de grup, de echipa, de organizare.
Fundatia Nationala pentru Dezvoltarea Comunitara promoveaza valori si atitudini ce se inscriu in principii statuate prin declaratiile fondatoare: non-partizanatul politic, libertatea de gandire si expresie, respectarea eticii profesionale. Programele si proiectele dezvoltate dau masura dezvoltarii continue a capacitatii institutionale prin resurse umane, bine pregatie, calitate si seriozitate in abordare, importante resure materiale si financiare folosite pentru beneficiul comunitatilor.
Acum voi face referire strict la minoritatea rromilor dintr-o perspectiva mai larga.Voi porni de la felul in care sunt intelese vietile rromilor, diversitatea comunitatilor rromilor, traditiile, atitudinile si asteptarile, afilierea religioasa si varsta la care fetele devin mame. Alte perspective se refera la ,,cum isi definesc ei etnia?", stereotipurile despre tigani si rromi impartasite de populatia rroma si ne-rroma a Romaniei.
In anul 1385, in documentele de cancelarie domniceasca autohtona,se pomeneste pentru prima data despre rromi.Acestia fiind lipsiti de principala proprietate si principalul mijloc de productie al vremii - pamantul- cu siguranta ca procesul aservirii lor s-a desfasurat ceva mai rapid incat sa capete caracter de campanie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Comunitara si Analiza Populatiei de Etnie Rroma.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!