Dezvoltare personala si profesionala

Cuprins referat Cum descarc?

1.Autocunoasterea 
2.Explorarea lumii profesiilor
3.Luarea deciziilor
4.Cautarea unui loc de munca
5.Angajare
6.Dezvoltarea carierei
Bibliografie
 Anexe


Extras din referat Cum descarc?

Foarte adesea uitam ca pentru a indeplini anumite obiective avem nevoie de un plan de dezvoltare personala. Acesta consta in crearea unui plan de actiune bazat pe constientizare, valoare, reflectie, stabilire a obiectivelor si planificare in ceea ce priveste dezvoltarea personala in contextul carierei, educatiei, relatiilor sau autoperfectionarii.
Un plan de dezvoltare personala (PDP) include aspiratiile unei persoane, punctele forte si competentele sale, cit si pasii care sa indice felul in care acest plan se concretizeaza. De asemenea, mai poate include o referinta la cariera unei persoane sau la prioritatile sale in viata, analize ale oportunitatilor si riscurilor, cit si planuri alternative 
Un plan de dezvoltare personala ne ajuta in monitorizarea recordurilor personale. Acestea sunt necesare in ceea ce priveste:
- Viitoarele joburi sau calificari. Este posibil sa fim intrebati, pe parcursul vietii noastre, despre realizarile pe are le-am avut - asa ca este bine sa pastram cu noi ceea ce am indeplinit inca de la virstele cele mai fragede. 
- Viata personala. Realizarile personale nu au in vedere numai joburile ci si planurile si realizari ce tin strict de viata personala. Ele reprezinta o sursa pentru ca noi sa ne monitorizam progresul in aceasta viata.
Beneficiile unui plan de dezvoltare personala in ceea ce priveste viata personala:
- O mai buna intelegere a propriei persoane si a felului in care ne adaptam la viata.
- O mai mare constientizare a propriilor nevoi si a felului in care acestea pot fi indeplinite.
- O mai mare constientizare a contributiei unice pe care fiecare o aduce.
- Dezvoltarea unei abordari pozitive asupra vietii.
Beneficiile unui plan de dezvoltare personal in ceea ce priveste viata profesionala:
- O idee mai clara despre genul de viata sau slujba pe care ne-o dorim. 
- O mai mare incredere in alegerile pe care le facem.
- O mai mare incredere in aptitudinile, calitatile si atributele pe care le aducem in cariera noastra.
- A fi intr-o forma mai buna pentru un job mai bun.
- A fi mult mai capabili sa discutam despre talentele noastre, calitatile personale si competentele noastre ca angajati.
- O mai buna rezolvare a problemelor si o mai buna planificare.
- Dezvoltarea unei atitudini pozitive asociate cu o viata profesionala de succes.
I.Autocunoasterea
Conceptul de autocunoastere se refera la ,,procesul de explorare si structurare a propriilor caracteristici in urma caruia rezulta imaginea de sine a persoanei". Functionarea eficientaa in mediul socio-profesional contemporan este facilita de capacitatea de autocunoastere si autoreglare eficienta a persoanei.
Autocunoasterea are o importanta particulara in dezvoltarea personala. Procesul de autocunoastere este mai semnificativ decat luarea la cunostinta a rezultatelor evaluarilor psiho-diagnostice sau aprecierilor externe, pentru ca autocunoastere inseamna confruntarea impresiilor despre sine cu cele ale altora si extragerea unei concluzii realiste, punerea in balanta a realizarilor personale, potentialitatilor, calitatilor si trasaturilor individuale de care noi suntem constienti ce le avem si le putem pune in valoare 
Autocunoasterea ne ajuta sa ne dezvoltam propriul potential, sa identificam piedicile, dar si resursele si posibilitatile de realizare; sa putem obtine starea de congruenta cu noi insine si cu ceilalti; sa identificam ce este cu adevarat important pentru noi si pentru ceilalti; cum sa fim in acord cu noi si cu ceilalti; sa putem gasi solutii inovatoare chiar si in cele mai dificile momente din viata personala si profesionala; ne invata cum sa ne dezvoltam creativitatea si spontaneitatea.
Cunoasterea de sine se dezvolta o data cu varsta si cu experientele prin care trecem. Pe masura ce o persoana avanseaza in etate, dobandeste o capacitate mai mare de autoreflexie. Totusi. niciodata nu vom putea spune ca ne cunoastem pe noi insine in totalitate; cunoasterea de sine nu este un proces care se incheie o data cu adolescenta sau cu tineretea. Pusi in fata unor obstacole, a unor provocari, vom gasi de multe ori resurse de care poate nu eram constienti pana in acele momente.
Cunoasterea de sine este un proces cognitiv, afectiv si motivational individual, dar suporta influente puternice de mediu.
In incercarea de a raspunde la aceste intrebari : "Cine sunt?" Cu ce sunt eu diferita ? Care este esenta mea? Am realizat citeva teste:
1.Chestionarul de interese (Anexa 1) Realizind acest chestionar am constatat ca codul meu personal este E C S , unde conform:
(E) TIPUL INTREPRINZATOR prefer sa lucrez in ecfhipa, insa in primul rand cu scopul de a conduce, a ocupa rolul de lider. De cele mai multe orii evit activitatile stiintifice sau domeniile care implica o munca dificila. Am abilitati oratorice si manageriale.
(C) TIPUL CONVENTIONAL- ma indrept spre activitati care se caracterizeaza prin manipulare sistematica si ordonata a unor obiecte intr-un cadru definit. Posed abilitati secretariale si matematice ceea ce ma face potrivita pentru activitati administrative. Reusesc sa ma adapteze cu dificultate la situatiile cu grad ridicat de ambiguitate si care nu au descrise cerinte clare. 
(S) TIPUL SOCIAL(S) - Sunt interesata de activitati care implica relationare interpersonala. Prefer sa ajut oamenii sa-si rezolve problemele sau sa-i invas diverse lucruri, decat sa realizez activitati care necesita manipularea unor unelte sau masini


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare personala si profesionala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Manual ,,Educatia civica" clasa a XII-a
- Palii Alexei, Cultura comunicarii, Editura Epigraf, Chisinau, 2005
- ,,Relatiile de munca in Republica Moldova din perspectiva companiilor", aparut cu sprijinul financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Guvernului Belgiei, Coordonator: Expert-Grup Redactare limba romana: Igor Guzun, English language editing: Steven Youngblood (www.undp.md)
- http://www.andreearaicu.ro/cursuri/lectia-de-moda/tinuta-pentru-interviu
- http://www.onlinestudent.ro/universitati/referate/dezvoltarea-si-eficacitatea-carierei
- http://www.angajat.md/node/57
- http://utm.md/acte_normative/interne/cautareLocMunca.pdf
- https://cariera.ejobs.ro/triada-unei-cariere-de-succes/
- http://www.anapan.ro/cariere.html
- http://www.cnslr-fratia.ro/media/8385/55112_ghid_final.pdf
- http://edu.gov.md/sites/default/files/ome_793_din_12.09.2016.pdf
- http://www.rasfoiesc.com/educatie/psihologie/Dezvoltarea-professionala45.php
- http://www.upm.ro/facultati_departamente/depPregatirePersonal/docs/carti/Curs_Managementul_carierei_master_A_Silvas.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!