Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1890
Mărime: 14.08KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Scarlat
Puncte necesare: 7

Extras din referat

ASEZARE GEOGRAFICA Orasul Campulung Muscel este un municipiu din Judetul Arges, din regiunea Muntenia, Romania. Este situat la confluenta latitudinii 45* si 16’ cu longitudinea 45 – 42’33’’.

ISTORIC Orasul Campulung a fost intemeiat de Cavalerii Teutoni in prima jumatate a secolului al XIII – lea in valea larga a Raului Targului. Teutonii numeau Campulung “langenaue” ( in latina: Campuslongus ). Alti istorici, bazandu-se pe traditie, sustin ca ar fi intemeiat spre sfarsitul secolului al XIII – lea de Radu Negru.

Ca toate celelealte orase, Campulung a trecut prin evolutia sa in fazele de sat, targ, pentru ca la inceputul secolului al XIV – lea sa devina oras. Aceasta evolutie a fost determinata de sporirea numarului de locuitori, de cresterea continua si intensa a productiei mestesugaresti si a schimbului de marfuri.

Orasul Campulung a fost prima capitala a Tarii Romanesti sub voievodul Basarab I, intemeietorul Tarii Romanesti, realizand in permanenta o legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania.

NUMAR DE LOCUITORI Campulung Muscel are o populatie de 38.854 de locuitori, dintre care 12 %, respectiv un numar de 4662 sunt persoane varstnice ( cu varsta de peste 65 de ani ).

ACCESUL IN ORAS Orasul este situat la 54 km Pitesti si 87 km de Brasov pe DN 73, acces feroviar Pitesti - Campulung.

Un sistem intreg de drumuri leaga satele apropiate sau mai indepartate de oras, cum ar fi: Leresti, Valea Marea – Pravat, Voinesti, Bughea de Jos, Bughe de Sus, Schitu Golesti, Matau si Valea Romanestilor.

RELIEF Campulung se situeaza in nord – estul Judetului Arges. Acesta se caracterizeaza printr-un relief variat ( zona muntoasa, podisul piemontane si dealuri mai domoale ). Este asezat in mijlocul depresiunii naturale, numita de geografi “ Depresiunea Campulungului ”, la poalele Carpatilor Musceleni. In nordul depresiunii, se inalta masivul Iezar, pe Raul Targului. Depresiunea se mai invecineaza si cu Muntii Papusa, Leaota, Piatra Craiului. Sudul se caracterizeaza prin dealuri inalte subcarpatice unde gasim pasuni, fanate si livezi, aceste dealuri fiind numite muscele.

CLIMA Este temperat – continentala, de deal si submontana, cu veri lungi si ierni friguroase.

ECONOMIE Prima capitala a Tarii Romanesti, Campulung, a influentat foarte mult dezvoltarea economica a orasului Campulung Muscel si a imprejurimilor sale.

Orasul abunda in obiective a caror diversitate permite practicarea turismului activ, cultural pentru recreere, recuperare si practicarea unor sporturi precum: alpinism, schi, snowbord etc.

Totodata multe firme importante au puncte de reprezentanta; precum Zapp, Holcim, prin intermediul carora s-au creeat locuri de munca.

CULTURA Din Campulung a plecat cel dintai document scris in limba romana, pastrat pana in zilele noastre, Scrisoarea lui Jupan Neacsu, vestit negustor. In acest oras, si-au creat opera stiintifica si artistica numeroase personalitati ale culturii nationale: Constantin D. Aricescu, Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Dimitrie Nanu, Constantin I. Parhon, Ion Barbu, George Ulieru, Constantin Barbaschi, Tudor Musatescu.

In urma Recensamantului si a datelor statistice oferite de Institutul de Statistica, s-a constatat ca in orasul Campulung Muscel populatia varstnica reprezinta un procent de 12 %. Dintre acestia, un procent semnificativ de 6 % sunt persoane varstnice abandonate de familie ( locuiesc singure, fara nici un sprijin material, financiar sau emotional ). Relatiile cu familia largita fiind aproape inexistente, responsabilitatea si grija lipsesc, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt persoanele in varsta.

Judetul Arges si implicit orasul Campulng Muscel nu dispune de facilitati pentru cantine sociale, servicii la domicilui si nu dispune de nici un serviciu specializat care sa poata solutiona problemele varstnicilor aflati in dificultare. Acesta este motivul pentru care Centrul Comunitar Speranta s-a infiintat si va avea un rol esential in reintegrarea si sprijinirea acestui segment de populatie cu risc.

CENTRUL COMUNITAR SPERANTA

-Centru de zi dedicat persoanelor varstnice

-Situat in Romania, Judet Arges, oras Campulung Muscel

-Sediul este compus din: birouri, sala de festivitati, bucatarie, cantina, grupuri sanitare, sala de lectura, sala de recreere, atelier de lucru.

POPULATIA TINTA

Centrul Comunitar Speranta este un proiect local ce se adreseaza unui numar de 150 de beneficiari:

-Persoanele varstnice singure, fara sprijin din partea familiei;

-Persoanele varstnice nedeplasabile;

-Membrii comunitatii, prin diferite programe de informare, de prevenire a abandonului persoanelor varstnice si integrarea acestora in familie si comunitate;

-Formarea voluntarilor in cadrul programelor de instruire

Preview document

Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 1
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 2
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 3
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 4
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 5
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 6
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 7
Dezvoltare comunitară - Orașul Câmpulung Mușcel - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltare Comunitara - Orasul Campulung Muscel.DOC

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?