Devianțe familiale și intervenția asupra copilului

Extras din referat

Introducere
In cadrul lucrarii am vorbit despre ceea ce reprezinta sprijinul de baza am unui copil si an ume familia impreuna cu abilitatea de a fi parinte.Deoarece modernitatea a adus odata cu ea si schimbari destul de grave in structura acestei celule.
Ne este dat sa intalnim tot mai des familie destramate din priicna neajunsurilor ,a muncii in stainatate sau in incapacitatea de afi parinte.Astazi mama cea care ar trebuie sa isi creasca copilul si care sa-i ofere temelia pentru dezvoltarea ulterioara a copiluli lipseste de foarte multe case,deoarece conditia femei a suferit transformari,modificari ceea ce a impiins-o sa-si abandoneze familia,copii pentru a le putea oferi un trai mai bun sau chiar pentru a le oferi o bucata de paine pe masa.
Rata femeiilor plecate in strainatate este din ce in ce mai mare iar repercursiuniile se simt tot mai mult la copil sau chiar si in viata de familie pentru ca multe sunt cazuriile in care cauza divortului este pusa pe acest aspect.
Am ales astfel un studiu de caz al unei fetite in varsta de 12 ani care anul trecut in aprilie sa descoperit ca a fost abuzata sexual de catre unghiul sau cu care statea in casa.Mama este polecata la munca in strainatate,iar tala mai toata ziua plecat fie sa caute de lucru fie prin ,,crasme".
In prezent minora ar nevoie de sprijinul familiei,al mamei, si de ajutor din parte specialistilor pentru a putea depasi stare in care se afla.Anturajul rau famat a reusit sa o schimbe destul d emult astfel prin ajutor specializat ar putea reveni la felul in care era si de a depasi momentul traumatic care zic eu ca inca este resimtit destul de intens de catre aceasta.
Deviante familiale si efectele negative ale instututionarii
Cap. I Familia,copilul si deviantele intalnite
I.1.Familia si functiiile acesteia
Familia este elementul fundamental al societatii, celula de baza a acesteia intrucat are la baza dezvoltarea umanitatii si evolutia formelor de colectivitate umana putem spune deasemena ca familia reprezinta una dintre verigile sociale cele mai vechi si mai specifice in asigurarea continuitatii si afirmarii depline a fiintei umane.
Familia este o forma superioara de comunitate care are la baza relatiile sociale si biologice in care are loc circulatia ereditatii biologice, psihologice, avand scopul de a pregati generatiile viitoare in vederea participarii la dezvoltarea societatii. 
Unii sociologi definesc familia ,,ca un grup social constituit pe baza relatiilor de casatorie, consanguinitate si rudenie, membrii grupului impartasind sentimente, aspiratii si valori comune. Din aceasta perspectiva, familia este un grup primar in care predomina relatiile directe, informale, nemediate. 
In urma unor cercetari s-a identificat existenta a doua categorii de factori care influenteaza functionalitatea unei familii :
1. Factori externi - isi exercita actiunea din exteriorul familiei manifestand o puternica influenta asupra acesteia.
Din categoria factorilor externi fac parte :
o caracterul totalitar sau democratic al societatii care are repercusiuni asupra solidaritatii si socializarii descendentilor;
o nivelul de dezvoltare economica a socitatii care influenteaza functia economica si reproductiva a familiei;
o legislatia - cu urmari asupra functiei sexuale si reproductive a familiei;
o nivelul de instructie si educatie - care influenteaza functia de socializare si reproducere a familiei. 
2. Factori interni - sunt factorii interiori familiei, in categoria acestora fiind inclusi :
o dimensiunea familiei - care isi exercita influenta asupra modului de realizare a functiei de socializare si solidaritate a familiei;
o structura familiei - cu repercusiuni asupra functiei economice si reproductive a familiei;
o diviziunea rolurilor si autoritatii - manifesta consecinte asupra solidaritatii familiale. 
I.2 Abilitatea de a fi parinte
Rolul de parinte reclama noi responsabilitati, fiecare dintre membrii cuplului aflandu-se in fata unei puternice provocari incercand strategii personale de echilibrare a rolurilor de sot, sotie, mama sau tata. Kari Killen defineste, pe baza propriilor cercetari, precum si a literaturii de specialitate- subliniind in acelasi timp ca nu exista parinti perfecti -, sapte functii parentale, pe care parintii le indeplinesc in masura posibilitatilor pe care le au":
a) Abilitatea parintilor de a da prioritate satisfacerii nevoilor de baza ale copilului. Aceasta abilitate presupune in primul rand cunoasterea nevoilor de baza ale copilului si apoi disponibilitatea parintilor de a-si sacrifica propriul confort in satisfacerea nevoilor copilului. .


Fisiere in arhiva (1):

  • Deviante Familiale si Interventia Asupra Copilului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!