Devianta - Concept, Perspective de Abordare si Forme de Manifestare

Extras din referat Cum descarc?

Intr-un sens foarte restrans, devianta este o abatere de la normal, de la regula, de la directia ceruta. Una din conotatiile atribuite normalitatii, este raportata la orice sistem luat in considerare si este vorba de "Stare a unui sistem de conformitate cu o serie de parametri functionali considerati a fi normali, dezirabili, functionare satisfacatoare; opus patologiei, ineficientei" .
O astfel de definitie decurge, mai mult, de la ideea de devianta derivata din statistica - formulata de catre H.Himmelmeit, in sensul ca, "comportamentul deviant este comportamentul care este divergent fata de pozitia medie sau standard, un comportament atipic".
Acelasi autor este de parere, insa, ca si normalitatea, alaturi de termenii sai corelati, are un continut izvorat din considerarea contextului de grup cultural in cadrul caruia devianta evolueaza si, drept urmare, referindu-se strict la comportamentul deviant insereaza ca este "comportamentul care se abate de la sau intra in conflict cu standardele care sunt acceptate social sau cultural in cadrul unui grup sau sistem social" .
Intr-o nota oarecum similara, dar si cu aspecte de particularitate noi, s-au pronuntat alte doua interpretari ale actelor deviante, astfel:
- Devianta este un "comportament care violeaza asteptarile institutionalizate - adica asteptarile impartasite si recunoscute ca legitime in cadrul unui sistem social" ;
- "Conceptul de devianta implica conceptul de ordine. Avem undeva in mintea noastra notiunea unui sistem social, cu reglementarile sale normative, iar devianta este abaterea din partea participantilor de la regulile de conduita asteptate ."
Maurice Cusson, sociolog francez de renume, pornind de la elementele ce tin de notiunile corelate conformitatii si adaptarii si de reactiile sociale posibil de asociat deviantei, precizeaza ca:
- "Sociologii folosesc termenul pentru a desemna un ansamblu disparat de transgresari, de conduite dezaprobate si de indivizi marginali" , sau ca, "Devianta este ansamblul conduitelor si starilor pe care membrii unui grup le judeca drept neconforme cu asteptarile, normele sau valorile lor si care, in consecinta, risca sa trezeasca din partea lor reprobare si sanctiuni."
IMPORTANTA ADOPTARII UNUI REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARA IN CADRUL UNEI ORGANIZATII
Intrucat orice societate se cladeste pe baza unui set de norme si reguli care sa asigure functionarea si organizarea eficienta a acesteia, se pune problema daca o organizatie cu profil medical / stomatologic poate functiona fara coordonarea unui regulament de ordine interioara. Deoarece o organizatie cu profil medical are ca obiectiv formarea de personal medical disciplinat, care sa asimilize anumite norme si reguli pentru a putea fi considerati competenti in cadrul organizatiei, este important ca aceea organizatie sa aiba ea insasi pentru angajati ei un management eficient si activ. In cazul nostru organizatia cu profil medical este o clinica stomatologica, compusa din trei cabinete infratite - "SC DENTEX - FLEX SRL".
Normele si regulile sunt cele mai importante in organizarea eficienta a unei institutii sau chiar si in organizarea societatii, ele coordoneaza, atentioneaza si reglementeaza comportamentul oamenilor in societate. Asadar, se poate observa cat de importante sunt normele si regulile in viata noastra de zi cu zi, dar mai ales ramane de stabilit rolul unui regulament de ordine interioara in cadrul unei organizatii, in cazul nostru in cadrul unei clinici dentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Devianta - Concept, Perspective de Abordare si Forme de Manifestare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!