Despre globalizare - pro și contra

Extras din referat

Laturile pozitive si negative ale globalizarii
Chiar daca globalizarea afecteaza economiile lumii intr-un mod pozitiv, latura negativa nu ar trebui sa fie uitata. In epoca actuala, globalizarea joaca un rol tot mai important in vietile noastre. In acelasi timp, daca aceasta este o binecuvantare sau un blestem a starnit multe dezbateri. Unii oameni sustin ca globalizarea are o influenta fundamentala benefica asupra vietilor noastre in timp ce multi altii sustin ca aceasta are un efect negativ, de asemenea.
Argument convingator este ca globalizarea nu numai ca joaca un rol esential in dezvoltarea tehnologiei si a economiei, dar promoveaza, de asemenea schimbul de cultura intre diferite tari. Pentru inceput, globalizarea a impins multe companii sa devina un grup international, contribuind astfel la dezvoltarea tehnologiei si ocuparea fortei de munca locale. Concret, atunci cand un grup multinational stabileste o fabrica intr-o tara in curs de dezvoltare, echipamente noi, conducere noua, precum si locurile de munca vacante sunt in cel mai bun interes al societatii locale. Mai mult decat atat, la nivel mondial oamenii se pot cunoaste mai bine prin globalizare.
Desigur, globalizarea orientata spre profit a afectat grav tinerii. Astazi, in metropole din diferite tari, este foarte comun sa vezi adolescenti care poarta tricouri NIKE si incaltaminte Adidas, asculta muzica Hip-pop la Apple Ipod si mananca de la KFC. Cultura care a avut mii de ani pentru a se forma, doar pare similara in aceste orase, si se pare ca pe acesti tineri ii poti distinge doar dupa limba vorbita. Intre timp, in unele tari in curs de dezvoltare s-a adus la cunostinta ca unii adolescenti angajati de Nike lucreaza si cate 14 de ore pe zi, numai pentru cincizeci de centi pe ora. 
In rezumat, putem admite ca globalizarea nu vine fara efecte adverse, in ciuda faptul ca beneficiile create de aceasta depasesc cu mult dezavantajele. In general, sunt convins ca noi ar trebui sa promovam in continuare globalizarea si in acelasi timp guvernul local ar trebui sa ia o serie de masuri pentru a combate asimilarea culturii si exploatarea tinerilor.
Copiii si regulile
In unele tari, copiii au reguli foarte stricte de comportament, in alte tari li se permite sa faca aproape orice doresc. 
Masura in care copiii trebuie sa urmeze reguli este, in sine, o problema foarte complexa, deoarece copiii din intreaga lume cresc in culturi foarte diferite. In India, de exemplu, nivelul de moralitate este foarte mare si copiii trebuie sa fie foarte supusi parintiilor, precum si altor adulti din jurul lor. Cu toate acestea, nu este cazul pentru tarile occidentale ale lumii, acolo unde copiii urmeaza motto-ul "sa faci ceea ce vrei tu", promovata de celebritati si vedete rock. Cred ca normele stricte au atat avantaje cat si dezavantaje serioase.
In primul rand, regulile stricte de comportament creeaza copii responsabili si respectuosi, care, la randul lor se maturizeaza in adulti respectuosi si responsabili. Acest lucru face o societate stabila, care este practic libera de vicii, cum ar fi prostitutia si consumul de droguri. In al doilea rand, in cazul in care copiii nu urmeaza reguli stricte de comportament, ei vor deveni indolenti si fara a avea o idee a ceea ce inseamna sa muncesti pentru a iti castiga existenta. Acest lucru va crea apoi o povara pentru societate, deoarece guvernul trebuie sa gaseasca modalitati de a raspunde pentru aceste probleme sociale.
Cu toate acestea, fortand copii sa urmeze reguli stricte de comportament nu produce intotdeauna rezultate pozitive, dupa cum sa discutat mai sus, iar de cele mai multe ori se poate intoarce impotriva societatii. De exemplu, adolescentii sunt mult mai susceptibili de a face opusul a ceea ce li se spune sa faca pur si simplu pentru ca vor sa fie independenti. Copiii ar trebui sa aiba, de asemenea, dreptul de a exercita liberul arbitru si dezvolta propriul lor model de comportament. Regulile stricte distrug pur si simplu individualitatea copiilor.
Ca o conluzie, este clar ca educatia copiilor ar trebui sa fie ghidata de reguli, dar aceste reguli nu trebuie sa fie impuse asupra lor, deoarece in calitate de fiinte umane,au nevoie sa dezvolte trasaturi proprii de caracter si sa adopte un model comportamental propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Globalizare - Pro si Contra.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!