Dependenta de Internet

Extras din referat Cum descarc?

1. Identificarea problemei
Problema identificata de noi care afecteaza sanatatea oamenilor din ziua de azi si este in crestere este dependenta de internet,care este confirmtata si unii specialisti care o considera o problema a secolului XXI. Mai mult de 10 ore pe zi on-line, incluzand orele de serviciu poate fi definita ca dependenta de internet.
S-au efectuat studii care demonstreaza ca ,,sindromul dependentei de internet "(IAD) produce la nivel cerebral modificari similare cu cele produse de alcool sau droguri.
Victimele lumii virtuale sunt tot mai mari ceea ce ii ingrijoreaza pe specialistii in domeniu care vor sa introduca in categoria tulburari compulsiv-impulsiv asa-numitul ,,sindrom al dependentei de internet" (Internet Addiction Disorder - IAD). Accesul la internet este o poarta catre metareprezentare: parte a creierului care deseneaza lumea si cu ajutorul careia o persoana poate sa simta emotii paradoxale, halucinatorii atunci cand foloseste internetul excesiv", mai precizeaza psihiatrul.
,,Termenul exista din 1995, insa atunci nu a fost luat in serios si s-a dorit a fi un fel de pamflet la adresa noii clasificari a bolilor mintale. Nu toata lumea credea in aceasta categorie si un psihiatru a facut in ras un set de criterii de diagnostic pentru dependenta de internet, pe care le-a discutat pe forum cu prietenii. Acestea erau imprumutate de la dependenta de heroina. In viitorul apropiat este insa obligatoriu ca dependenta de internet sa fie recunoscuta oficial ca boala", explica medicul psihiatru Gabriel Diaconu. Ingrijorati de numarul tot mai mare de victime ale dependentei de Internet, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ,,afectiunea" ar trebui inclusa in sfera tulburarilor compulsive. Un nou studiu sustine ca dependenta de internet poate provoca schimbari la nivelul creierului, similare cu cele intalnite la alcoolici si dependentii de droguri impulsive. In urma studiului, specialistii au concluzionat ca, la nivelul creierelor dependentilor de internet, se gasesc "anomalii ale materiei albe". Aceasta modificare indica faptul ca traseele neuronale ale celor testati prezinta intreruperi la nivelul cailor legate de emotii, capacitatea de a lua decizii si control. 
Aceasta problema a dus la situatii tragice chiar pana sinucideri si omoruri. Putem exemplifica situatiile in urmatoarele cazuri:
a) Ionut Savin (17 ani) si-a ucis mama adoptiva, pe Adriana (39 de ani), pentru ca nu a platit factura la internet.
b) Chris Staniforth (20 de ani) a murit din cauza unui cheag de sange care i s-a format pe creier dupa ce s-a jucat pe Xbox mai mult de 12 de ore. Pana atunci, tanarul nu avusese nicio problema de sanatate
c) Brandi, o fetita de 3 ani din SUA, a murit de foame in timp ce mama ei, Rebecca Colleen Christie, juca ,,World of Warcraft "pe calculator. Femeia a fost condamnata la 25 de ani de inchisoare.
a) Sean Wooley a devenit dependent de internet in adolescenta. La 21 de ani, ajunsese sa nu mai traiasca decat pentru jocurile online. Si-a parasit locul de munca, a refuzat sa mai comunice cu prietenii sau rudele si a renuntat inclusiv la somn. Intr-un final a ajuns sa se impuste in cap in fata calculatorului.
1.1 Magnitudinea dependentei de internet
Potrivite studiului realizat de Internet Wolrd Stats, intr-un clasament mondial al statelor cu cei mai multi utilizatori de internet, locul fruntas a fost adjudecat de SUA cu 218 milioane de useri. Numarul reprezinta circa 71,9 % din intreaga populatie a SUA si 15,5 % din totalul userilor la nivelul mondial. Pe locul doi se situeaza China, cu 210 milioane utilizatori, iar pe locul trei Japonia, cu "doar" 94 milioane. Cel mai mare numar de utilizatori din America Latina este in Argentina folosind internetul jumatate din cele 40 de milioane de argentinieni.. Argentinienii sunt conectati la internet 26,3 ore pe luna, peste media mondiala de 23, 8 ore.
Intre statele europene se detaseaza Germania, cu un numar de 55 milioane de internauti. Potrivit ultimelor studii realizate de Internet Wolrd Stats exista circa 12 milioane de romani care utilizeaza serviciile de internet. Aceasta reprezinta 53% din populatia Romaniei. Dintre acestia, cel un sfert sufera de sindromul dependentei de internet ce se caracterizeaza prin utilizarea obsesiva a serviciilor www (world wide web).
Incepand cu anul 2000 pana in prezent, totalul utilizatorilor in intreaga lume a crescut cu 29 % la suta, ajungand astazi la o cifra impresionanta de peste un milliard patru sute de milioane. Cu toate acestea, ei nu inseamna decat 21,1 % din totalul populatiei de pe planeta.
Din studiile realizate asupra dependentei de internet s-a demonstrat ca cei mai vulnerabili si afectati de viata virtuala sunt adolescentii. Unul din 25 de tineri americani, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, este dependent de Internet, intrand intr-un adevarat sevraj, cand nu este conectat la retea, arata un studiu recent, realizat in SUA. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 3.500 de elevi, din cadrul a zece licee din Connecticut, care au raspuns unui chestionar care includea si intrebari referitoare la relatia lor cu Internetul. Daca alti cercetatori indicau recent instaurarea unei adevarate psihoze in lumea virtuala, noile rezultate arata, in schimb, ca Internetul este un adevarat drog, pentru unii adolescenti.
1.2 Gradul de constientizare de depedentei de internet
In urma documentarii despre dependenta de internet din cercetariile realizate de alti specialisti am constientizat ca populatia vulnerabila sunt adolescentii si putem demonstra aceasta prin aplicarea unui chestionar sau interviului unui grup intr-un liceu. Chestionarul va contine 9 intrebari iar persoana care va raspunde cu DA la mai multe de 5 intrebari va fi identificata ca dependenta de internet si pe viitor va invata despre efectele negative ale internetului asupra sanatatii.
1.3Riscurile dependentei de internet
Folosirea excesiva a calculatorului (internet, jocuri video) duce la aparitia dependentei de calculator. Dependenta de calculator este considerata o boala psihica ce induce sindromul dependentei de calculator (Internet Addiction Disorder). Aceasta tulburare de control impulsurilor este greu vindecabila in timp, fiind numita si drogul electronic deoarece parcurge aceleasi etape ca dependenta de substante interzise.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dependenta de Internet.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!