Delincventa Juvenila

Extras din referat Cum descarc?

I.Definitii si delimitari conceptuale
Devianta scolara este un fenomen actual care se prezinta in diferite forme si are semnificatii diferite pentru cei care il pun in evidenta:
- parintii elevilor, si in general, publicul larg il percep prin ceea ce are el spectaculos si tragic atunci cand se obiectiveaza in cazuri de extrema violenta scolara,
- profesorii il percep ca pe o situatie extrema in care autoritatea lor a fost depasita de un comportament atipic situat in afara normelor pe care ei le-au instituit,
- elevii care percep acest fenomen ca pe o situatie limita ce explica imposibilitatea
realizarii unei comunicari reale cu adultii (parintii sau profesorii).
Pentru a defini devianta scolara, trebuie inteles ce inseamna devianta, deoarece prima reprezinta un caz particular al unui comportament deviant. Astfel, devianta desemneaza ansamblul comportamentelor ce incalca normele existente intr-o cultura data, norme ce corespund unor roluri si status-uri bine definite si prin acesta ameninta echilibrul sistemului social. In definitia specifica deviantei, intervin trei elemente complementare:
o norma ce trebuie respectata (prescriptia ideala a comportamentului);
o conformitatea in raport cu norma ( compatibilitatea comportamentului cu norma);
o devianta de la norma ( ansamblul conduitelor si starilor pe care membrii unui grup le considera drept neconforme cu asteptarile, normele sau valorile lor si care risca sa trezeasca, in consecinta, sanctiuni ).
In literatura de specialitate se folosesc o varietate de termeni cu semnificatii apropiate de cea a conceptului de "devianta scolara" - cu care nu se identifica insa - cum ar fi: indisciplina, rezistenta scolara, delincventa juvenila, inadaptarea scolara, tulburarea de
comportament, problema de comportament sau devierea de conduita. Aceste concepte devin fenomene care au capatat o larga raspandire in mediul scolar in ultimele doua decenii si reprezinta abateri, mai mult sau mai putin grave, de la normele de conduita scolara. Prin continutul lor, dar mai ales prin consecintele lor, acestea au afectat in mod serios calitatea invatamantului in acele institutii scolare in care au scapat de sub control.
Indisciplina este un fenomen extrem de complex, ce permite diverse interpretari si explicatii; astfel, elevii sunt indisciplinati deoarece: cauta sa castige atentia adultului, sunt plictisiti, simt ca sunt tratati nedrept, nu au incredere in adult sau/si in ceilalti colegi, se simt umiliti de esecurile lor scolare, sunt tratati necorespunzator cu nivelul posibilitatilor lor si cu varsta, cauta sa dobandeasca putere si control asupra altora, vor sa dovedeasca ceva colegilor, se simt frustrati sau respinsi, se tem, au tulburari neurologice etc. In scoala, un act de indisciplina are loc cand conduita unui elev ii impiedica pe ceilalti sa participe la procesul de invatare sau perturba activitatea de predare a profesorului.
Delincventa juvenila este un concept juridic care apartine minorilor si care desemneaza totalitatea conduitelor care incalca norma juridica. Poate fi definita ca un
comportament de incalcare a legilor din partea celor care, din cauza tineretii lor, nu sunt inca vazuti ca fiind pe deplin responsabili pentru actiunile lor. Majoritatea conduitelor de
delincventa juvenila pot fi incadrate in patru mari categorii: furt, violenta pentru a obtine un avantaj material, incalcarea legilor de statut (abandon scolar, absenteism) si comportamentul de grup sau de banda receptat de ceilalti ca amenintator din cauza zgomotului si activitatilor fizice implicate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delincventa Juvenila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!