De la Familia Traditionala la Cea Moderna

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de familie
Insotind omul in intreaga lui existenta, familia s-a dovedit una dintre cele mai vechi si mai stabile forme de comunitate umana , cea care asigura perpetuarea speciei, evolutia si continuitatea vietii sociale. Astfel , se poate spune ca "familia este grupul primar intemeiat prin casatorie, inrudirea de sange, este bazat pe solidaritate morala si psihologica a partenerilor, pe proprietate comuna supra bunurilor si indeplineste cu precadere functiile de reproducere, ingrijire, socializare a membrilor sai."(Baltasiu R. , p.83).Nucleul familiei este , asadar, mariajul sau casatoria care unifica un barbat si o femeie prin calitatea noua de sot si sotie. Definitia data de G. Murdock (1949) pare destul de completa :familia este un grup social caracterizat prin rezidenta comuna , cooperare economica ti reproductie. C.Levis - Strauss (1972) defineste familia ca fiind un grup social ce isi are originea in casatorie, constand din sot , sotie si copii sau alte rude, grup unit prin drepturi si obligatii morale, juridice, economice, religioase si sociale. V. Stanoiu si M.Voinea (1983) trecand in revista mai multe definitii si comentandu-le ofera propria varianta:" Familia este alcatuita din persoane care traiesc impreuna, au gospodarie casnica comuna, sunt legate prin anumite relatii natural - biologice , psihologice, morale si juridice si raspund una pentru alta in fata societatii." Nucleul familiei este, asadar, mariajul sau casatoria care unifica un barbat si o femeie pin calitatea noua de sot si sotie. Functiile sociale ale institutiei mariajului sunt : a) limitarea relatiei sexuale dintre barbat si femeie la raporturie dintre sot si sotie; b) integrarea cu drepturi egale in societate a copiilor rezultati din casatorie , in virtutea dreptului la descendenta. 
Studiile lui Le Play
Primele cercetari de natura sociologica asupra familiei sunt realizate de scoala lui Frederic Le Play. El si-a inceput cariera ca inginer de mine si in aceasta calitate a cutreierat Eurasia, inregistrand peste tot observatiile asupra popoarelor si a organizatiilor sociale pe care le-a cunoscut. Interesul sau sociologic a devenit atat de puternic incat si-a abandonat cariera profesionala, dedicandu-se pentru tot restul vietii studiului societatii. Le Play a combinat "observatia empirica" sistematica, dupa regulile unei metode, cu " formularea unor inferente cruciale", in contextual unei intentionate aplecarii stiintifice catre studiul tipurilor de familie si rudenie in Europa. (Badescu I., vol I, p.100). In conceptia lui Le Play , familia, ca unitate sociala este legata de un mediu geografic si de un anume tip de munca. Sistemul sau de analiza cuprinde localizarea geografica a familiei, munca si deci organizarea economica a unei societati. Metoda lui Le Play reclama si alti pasi: stabilirea ierarhiei de status a unei comunitati, ierarhie care permite, la randul ei, diferentierea familiei. Aceasta ierarhizare s face utilizandu- se trei criterii:
a)Ocupatie sau comert 
b)Gradele de status ale ocupatiei
c) Tipul relatiei contractuale ale lucratorului cu patronul. R. Pinot facea cateva remarci critice in legatura cu puterea metodei: " ...nu este adevarat ca toate actele care constituie viata unei familii au totdeauna un rezultat bun, chiar indirect, un venit sau o cheltuiala. De exemplu, functia esentiala a familiei, educatia copiilor, nu poate fi exprimata in cifre." ( Badescu I., vol. I, p. 110). Toate aceste carente au dus la infiriparea unei noi metode numita " Nomenclatorul stiintei sociale" ( Henri de Thourville, Demolins si Rousiers, Pinot). Nomenclatorul permite inregistrarea tuturor elemntelor unui tip social pe diviziuni, ceea ce ingaduie clasificari. Familia este punctual de pornire, iar tipul societatii globale incununeaza nomenclatorul. In felul acesta " nomenclatorul" permite investigarea pornind de la elemntele cele mai simple spre cele mai complexe ( ex: localizarea familiei, ocupatia familiei, proprietatea familiei, etc.).
Scoala lui Le Play stabileste familia ca unitate sociala de cercetare si nomnclatorul ca procedeu. Monografia de familie si bugetele familiei reprezinta alte remarcabile contributii ale scolii, iar contributia cea mai insemnata se refera la teoria sociologica a familiei ca matrice a tipului social. In viziunea scolii, organizarea si tipul familiei au o importanta decisiva in ceea ce priveste tipul fiecarui popor. In ceea ce priveste teoria tipurilor familiale, reprezentantii scolii au procedat intr-un mod surprinzator. Ei au incercat sa suprapuna peste harta drumurilor, harta tipurilor familiale. Aceasta metoda a cartografiei suprapuse le-a permis sa conchida asupra unei corelatii genetice intre reteaua drumurilor si reteaua tipurilor familiale


Fisiere in arhiva (1):

  • De la Familia Traditionala la Cea Moderna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!