Cursurile de dezbatere ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale elevilor

Extras din referat Cum descarc?

In ultimii ani, pe langa invatarea in sistemul educational romanesc clasic, a inceput sa ia amploare invatarea in cadrul activitatilor extracurriculare, de la vizite la muzee, concursuri scolare pe diferite teme, excursii cu clasa, cursuri de arta,vizite la teatre, pana la voluntariat si cursuri de dezbatere. Societatea considera ca aceste activitati extracurriculare ajuta elevii pe plan personal, astfel le sporesc creativitatea, orientarea in spatiu, abilitatea de a gasi solutii la probleme, gandirea critica, abilitatea de a avea initiative. Tema proiectului meu de cercetare isi propune sa afle parerea elevilor de liceu cu privire la influenta cursurilor de dezbatere in viata acestora, mai exact, daca acestea ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare.
Ipoteza de cercetare sociologica urmareste daca prin introducerea unor cursuri de dezbatere in viata elevilor de liceu, abilitatile de comunicare ale acestora se dezvolta, se imbunatatesc.
Aceasta cercetare este relevanta deoarece foarte multi tineri din ziua de azi traiesc cu o frica de a vorbi cu ceilalti, ideile lor nu sunt bine structurate, nu pot continua conversatii deoarece ideile nu sunt bine argumentate, abilitatea de persuasiune nu prea exista, nu se descurca la improvizatie, nu pot vedea diverse concepte si intamplari din mai multe perspective. Toate acestea intra sub umbrela comunicarii din punctul meu de vedere si ar trebui ca toti sa avem o comunicare cat mai buna, libera si eficienta. Consider ca pentru a ne indeplini una din nevoile primordiale, si anume nevoia de afectiune, avem nevoie de abilitatea de a comunica, dar de a ne exprima cu sens si scop. Astfel, dezbaterile pot fi un factor care imbunatatesc comunicarea.
Relatia cauzala a ipotezei este intre introducerea unor cursuri de dezbateri in viata elevilor si dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale acestora. Insa, ce inseamna concret dezbatere, dezvoltare si abilitati de comunicare? Termenul de dezbatere se refera la analiza amanuntita, discutare, deliberare, discutie larga asupra unei probleme de interes general . In cercetare voi folosi ,,cursuri de dezbatere" cu referire la lectii de oratorie, retorica, discutii largi asupra unor probleme. Termenul de dezvoltare se refera la progres, evolutie, extindere . In cercetare voi folosi termenul ,,dezvoltare" cu sensul de imbunatatire a abilitatilor. Abilitatile de comunicare sunt un subiect caruia oamenii nu ii acorda atat de multa importanta deoarece lor li se pare normal sa vorbesti. Dar nimeni nu spune concret ce inseamna sa vorbesti, si mai ales ca prin comunicare ar trebui sa se inteleaga mai mult decat vorbire. Prin comunicare eu inteleg vorbire in public, argumenatrea buna a ideilor, intelegerea anumitor concepte din mai multe perspective, structurarea ideilor, vorbit pe subiect (opusul a ce spunem noi ,,aberezi"), abilitatea de a negocia, ce transmitem prin corpul nostru, in ce fel transmitem anumite idei. Prin elevi, ma refer la persoanele care invata in sistemul de invatamant romanesc clasic si sunt in clasele IX-XII. Astfel, am conceptualizat termenii din ipoteza cercetarii.
Prin acest proiect de cercetare, doresc sa aflu parerea elevilor despre cursurile de dezbatere, parerea lor cu privire la introducerea cursurilor in viata lor, eventualul impact pe care il vor avea cursurile asupra abilitatilor de comunicare. Urmaresc de asemenea si nivelul elevilor la vorbitul in public, argumentarea si structurarea ideilor elevilor, nivelul abilitatii de a negocia si nivelul elevilor de a vedea lucrurile din mai multe perspective. Pentru fiecare de mai sus va exista un test scris: pentru argumentarea si structurarea ideilor (eseu de tip argumentativ pe o tema de interes global) si pentru abilitatea de a vedea din mai multe perspective (exercitii de creativitate, de exmplu: scrie cat mai multe intrebuintari ale lingurii) si un test practic: pentru vorbit in public (prezentare in fata unui public pe o tema de interes global) si pentru abilitatea de a negocia (exista anumite produse pe care trebuie sa le vanda, produsele sunt de tip: radio fara sunete, masina fara roti, pix fara cerneala).
Metoda de cercetare aleasa pentru acest proiect de cercetare este experimentul. ,,Un experiment este o metoda de observare care permite cercetatorilor sa testeze relatiile cauzale" (Earl Babbie, p.309) . ,,Un experiment examineaza efectul unei variabile independente asupra unei variabile dependente" (Earl Babbie, p.311) . Variabila independenta este stimulul experiemental. In ceea ce priveste variabila independenta si cea dependenta: variabila independenta este reprezentata de cursurile de dezbatere, iar variabila dependenta este abilitatea de comunicare a elevilor. Grupul de control (nu i se aplica stimulul) si grupul experimental (i se aplica stimulul) trec prin pretestare si posttestare, masurand parerile acestora vis-a-vis de cursurile de dezbatere, printr-un chestionar (il gasiti la Anexe) si prin testele pentru abilitati (le gasiti in Anexe). Prin metoda randomizarii, voi alege 2 grupuri pentru experiment (1 grup de control, 1 grup experimental), formate din elevi de liceu, fiecare grupa fiind formata din 10 elevi. Experimentul va dura 7 zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cursurile de dezbatere ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale elevilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://dexonline.ro/definitie/dezbatere accesat la data de 20.05.2016 ora 11:30 
2. https://dexonline.ro/definitie/dezvoltare accesat la data de 20.05.2016 ora 11:45
3. Earl Babbie-Practica cercetarii sociale-Capitolul 8, Experimentele, Iasi Polirom p.309
4. Earl Babbie-Practica cercetarii sociale-Capitolul 8, Experimentele, Iasi Polirom p.311


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!