Cultura organizațională

Extras din referat Cum descarc?

Cand vorbim despre "cultura organizationala" trebuie sa spunem ca aceata expresie, nu indica un tip de cultura diferit de ceea ce este cultura in general , ci cultura organizationala este doar o particularitate a culturii , in raport cu ceea ce se petrece intr-o organizatie . 
Scurt istoric . 
Termenul "cultura" provine din latina . In engleza Hobbes il foloseste pentru a desemna viata spirituala . Sensul primar vine dintr-o analogie facuta cu viata taraneasca : cultivarea spiritului la fel cu cea a pamantului . In unele studii acest termen este folosit pentru a desemna progresul .
Dupa cum stim de la antropologie sunt foarte multe definitii date culturii . A. Kroeber si K. Klukhon au identificat 164 de definitii ale termenului de cultura , iar de la studiul lor s-au mai identificat si altele . 
Elementele componente ale culturii , elemente ce provin din diferite perspective sunt viziunea , care reprezinta generatorul principal al unei culturi (imaginea fundamentala despre lume) , valorile ce reprezinta standarde sociale ce cuprind semnificatii atitudinale prin care un subiect se raporteaza la un obiect , normele ce reprezinta reguli obligatorii de conduita in raport cu un tip de valori .
Putem distinge cateva niveluri de analiza a culturii : cultura unor grupuri  
( subculturile ) , cultura organizationala, cultura unei natiuni , cultura unor tipuri de civiliztii . In ceea ce priveste cultura unei natiuni , Ouchi a propus un studiu in casre a introdus un element nou , si anume el a introdus particularitatile nationale ale unei culturi organizationale . El compara modelul organizatiei specific Statelor Unite ale Americii su modelul Japonez . 
Definirea culturii .
<< Cultura reprezinta un construct social alcatuit din viziunea (despre om , societate, etc) a unei comunitati umane , valori si norme , procese , mecanisme si produse prin care o comunitate umana recunoaste interpreteaza si raspunde prin comportamente , valorico-normativ constituite , al cerintele sale de viata , ca urmare a unor procese de interactiune si negociere sociala >> (Oscar Hoffman - Sociologia organizatiilor)


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!