Criza Identitatii in Adolescenta

Extras din referat Cum descarc?

Varsta adolescentei ocupa un loc deosebit in procesul formarii personalitatii omului.Ea reprezinta, in multe privinte, un punct nodal, deoarece in aceasta perioada se produc modificari psihologice extrem de importante si apar particularitati noi,care in cursul dezvoltarii ulterioare, in anumite conditii de viata, activitate si educatie, devin trasaturi stabile ale personalitatii omului.
Adolescenta , varsta ,,viselor de aur" , este varsta cand apare un nou nivel al constiintei de sine.Trasatura specifica a acestui nivel al constiintei de sine il constituie aparitia la adolescent a meditatiei asupra propriei lui persoane, ca proces launtric de sine statator, ca o necesitate.In centrul meditatiilor adolescentilor asupra propriei lor persoane sta fapta, ca act de conduita sociala a omului.Aceste meditatii sunt pentru ei un mijloc necesar in organizarea activitatii si a relatiilor cu cei din jur.Aprecierea de catre adolescenti a insusirilor lor, prin prisma cerintelor sociale, duce la aparitia necesitatii de autoeducare.
Varsta adolescentei, foarte controversata ofera atat aspecte pozitive in viata individului,dar tot acum apar si primele dificultati.Se vorbeste adesea de o ,,criza a adolecentei" care izbucneste cu brutalitate. Motivul principal al trasaturilor ce apar in adolescenta a putut fi considerat multa vreme erotismul: acum maturizarea sexuala atrage dupa sine preocupari, dorinte si framantari corespunzatoare.Toate framantarile adolescentei duc la cristalizarea personalitatii,la formarea unui ideal de viata, la constituirea unui sistem de valori care de obicei nu se mai schimba ulterior.
Adolescentul de azi va fi adultul de maine. Psihologii evidentiaza preocuparea adolescentului in construirea noii identitati si arata ca multe dintre problemele experimentate de adolescenti au la origine absenta unei identitati solide. Solutia psihologilor specialisti in problemele adolescentei este de a crea metode sau ,,spatii" pentru ca tanara persoana sa-si descopere identitatea. Ei sugereaza o amanare a altor preocupari care sa-i creeze adolescentului posibilitatea de a se angaja cu toata fiinta in dificila munca de a-si construi imaginea de sine . 
Psihologia, de-a lungul timpului nu da insa raspunsuri complete la urmatoarele intrebari: Cum se poate gasi adevarata indentitate? Cum pot fi ajutati adolescentii in construirea unei imagini de sine reale? Cum isi pot stabili adevarata valoare? In sistemul de valori de-a lungul timpului, identitatea este legata doar de noua infatisare fizica, de maturizarea psihologica si de noul statut social. Ce anume poate da valoare fiintei umane? Multi adolescenti tind sa-si dezvolte imaginea de sine in baza unor aptitudini sau abilitati, prin comparatie cu ceilalti, sau cu o imagine idealizata despre ceea ce ei ar trebui sa fie. Astfel, ei pot ajunge sa se considere lipsiti de valoare, deoarece nu exceleaza in anumite domenii, sau nu pot fi capabili sa stabileasca anumite relatii. 
Toate aceste transformarii care au loc in adolescenta pot determina numita ,,criza a adolesentei".Criza adolecentei este cea mai controversata notiune in ceea ce priveste problematica adolescentei si multi autori i-au oferit numeroase interpretari.Unii autori considera criza adolesentei ca fiind de natura psihologica care se caracterizeaza prin intensitatea trairilor, afectiune, lipsa echilibrului dintre mecanismele corticale si cele subcorticale.
Alti autori au conceptii diferite.In conceptia acestora criza nu mai este in exclusivitatea de natura psihologica ci cuprinde si evolutia fizica, caracterizata prin acceleratie si aritmie,in functie de influentele exercitate de mediul social asupra fenomenului de criza.
S.Hall acorda o atentie deosebita crizei religioase la adolescenti, criza ce se manifesta prin supunere tacita, fie prin revolta, eliberate de sub suveranitatea dogmelor religioase.
Sensul cel mai frecvent acordat crizei adolecentilor este cel de dezechilibru, de modificare profunda a vitezei si ritmului de evolutie a diferitelor laturi ale personalitatii.Cele mai frecvente interpretari sunt facute din prisma teoriilor biologice.
Cea mai importanta constatare facuta cu mare pregnanta consta in faptul ca cu cat mediul social este mai complex , intersectat de o morala ambigua si bazat pe o structura sociala morala, de inegalitate, cu atat fenomenul pubertatii are caracteristici mai dramatice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Identitatii in Adolescenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!