Criminalitatea Feminina

Extras din referat Cum descarc?

Criminalitatea reprezinta ansamblul manifestarilor antisociale care incalca prevederile inscrise in norma de drept, atragand dupa sine interventia fortei coercitive a statului. In sens larg, criminalitatea este considerata un caz particular al deviantei sociale, care cuprinde totalitatea actelor care incalca normele stabilite si violeaza codurile ei scrise (legea) sau nescrise (prescriptiile cutumei, asteptarile opiniei publice etc), reprezentand manifestari ilicite sau transgresiuni de la modelul normativ al unei anumite societati. (Dictionar de sociologie, p.143)
Diferentele de ordin anatomic, fiziologic, psihologic, intelectual si moral determinate de sex au influenta si asupra criminalitatii. In general, dupa statistici, criminalitatea feminina este inferioara numeric criminalitatii masculine, aceasta fiind generata de inferioritatea femeii fata de barbat. Cauzele inferioritatii criminalitatii feminine s-ar putea reduce la: constitutie fizica mai putin robusta, fire timida, mai impresionabila, avand o capacitate redusa pentru a comite infractiuni pentru savarsirea carora se reclama forta si energie fizica. De asemenea, conform opiniilor unor specialisti in domeniu, o alta cauza a inferioritatii criminalitatii feminine fata de cea masculina ar consta in inferioritatea situatiei sociale, economice, juridice a femeii, aceasta neavand acces la domeniile de activitate predispuse la conflict. Prin urmare, avand un domeniu de activitate restrans, in mod firesc sunt restranse si posibilitatile de a comite fapte penale.
Statisticile referitoare la gen si delincventa sunt surprinzatoare. De exemplu, exista un enorm dezechilibru in raportul dintre barbatii si femeile aflate in inchisoare, nu numai in Marea Britanie, ci in toate tarile industrializate. Femeile alcatuiesc doar aproximativ 3% din populatia britanica din inchisori. Exista, de asemenea, contraste intre tipurile de infractiuni pe care le comit barbatii si femeile, cel putin asa dupa cum indica statisticile. Infractiunile savarsite de femei rareori implica violenta, si sunt aproape in totalitate de mica amploare. Furturi marunte precum sustragerea din magazine si incalcari ale ordinii publice precum starea de ebrietate si prostitutia, reprezinta delicte tipic feminine. (Anthony Giddens, 2000, p.211)
Dupa anii '60 s-a constatat o crestere a criminalitatii feminine. Se poate vorbi de o "masculinizare" a femeilor, de un plus de agresivitate in conduita acestora. Explicatia criminalitatii feminine este "in crestere": feministele asociaza fenomenul cu saracia, incultura, marginalizarea; masculinistii au in vedere asa-numita "emancipare" a femeii, abandonarea particularitatilor si exigentelor care tin de "sexul slab". S-a putut consta adoptarea rapida a conduitei masculine in ceea ce priveste fumatul, consumul de alcool si alte substante, pierderea timpului in localuri degradante, precum si adoptarea cu prea mare usurinta a prostitutiei, a promiscuitatii si a "imaginilor pornografice" etc.(Vasile Miftode, 2004, p. 214)
Cresterea ratei fenomenelor deviante in randul femeilor se explica in esenta prin faptul ca emanciparea a zdruncinat din temelii intreg esafodul personalitatii feminine, in primul rand:
a) socializarea primara deficitara; 
b) socializarea si instructia lipsite de orizont si profunzime, in conditiile unui sistem scolar haotic si "permisiv" pana la iresponsabilitate (violenta, consum de alcool, drog, tigari, lipsa de respect pentru profesori si institutie etc.);
c) destructurarea "sistemului cutumiar" comunitar, a functiei vecinatatii, a "gurii obstei" si "judecatii publice" etc.
d) Compromiterea in conditiile "post-modernitatii" a mentalitatilor, a unor valori umane fundamentale, intre care:
- inocenta copilului, a adolescentului si chiar a tanarului;
- reputatia individuala, mai ales a femeii;
- feminitatea - trasatura umana spre care barbatii au aspirat intotdeauna, pe care insa femeile o abandoneaza total. (Vasile Miftode, 2004, p. 215)
Caracteristicile biologice si psihologice, stereotipurile de gen, conditiile economice, sociale si politice caracteristice comunitatilor in care traiesc si muncesc si violenta impotriva femeilor sunt factorii declan;atori ai criminalitatii feminine. Corelatia dintre delincventa si gradul de instruire si educatie nu poate fi neglijata. Pregatirea scolara redusa, nivelul precar al cunostintelor determina carente educationale pronuntate si o reprezentare inexacta asupra valorilor si normelor sociale, constituind o cale spre criminalitate.
Caracterele anatomice, fiziologice, psihologice, intelectuale mai conturate ale barbatului il fac pe acesta superior femeii. Aceasta superioritate ii asigura barbatului si superioritate sociala si juridica. Sexul mai tare, in mod arbitrar, tiranic, impune femeii umilinta inegalitatii si a subordonarii. Astfel, criminalitatea feminina se manifesta si in functie de opresiunea sociala pe care barbatul o exercita asupra femeii. Toate aceste diferente dintre sexe incearca sa explice inferioritatea criminalitatii feminine, bazandu-se pe indici psihologici si biologici mai mult.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalitatea Feminina.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!