Creearea sistemului de protecție socială în România

Extras din referat Cum descarc?

Capitularea sistemului de protectie sociala, s-a realizat in stransa relatie cu fenomenul invaliditatii. Mai concret, in 1948 s-a creat un sistem national de expertiza a capacitatii de munca. Acest sistem era conceput pt a controla fenomenul invaliditatii care oferea anumite drepturi pe linie de asigurari sociale persoanelor care isi pierdeau total sau partial capacitatea ed munca. Filosofia acestui sistem era de probvenienta sovietica. 
In acest scop s-au creat niste comisii de expertiza medicala in fiecare judet. Care era menirea acestor comisii? De a verifica situatia celor care aveau afectata capacitatea de munca si emiteau niste decizii drept de incadrare in grade de invaliditate. Exista 3 grade: 
Gr I, care echivaleaza cu pierderea in totalitate sau in cea mai mare parte a capacitatii de munca asociata cu pierderea capacitatii de autoservire. Aceasta calitate de invaliditate de gr I deschidea dreptul la o pensie, stabilita in functie de vechime etc.
Gr II, echivalent cu pierderea in cea mai mare parte a capacitatii de munca, fara afectarea acelei capacitati de autoservire.
Gr III de invaliditate, echivalent cu pierderea pe jumatate a capacitatii de munca, ceea ce inseamna ca persoana nu mai poate sa presteze activitate in conditiile obisnuite de program de munca, dar acea persoana poate lucra cu un program de 4 ore.
Ce s-a intamplat dupa '89? S-a pus problema creerii unui sistem de protectie sociala. S-a creat un organism: Secretariatul de Stat pentru persoanele cu handicap. Acest organism a incercat sa puna la punct niste strategii si mecanisme ale sistemului de protectie. Dar toata atentia era centrata pe invaliditate.
In 1992 s-a definit cine este persoana cu handicap, dar era nevoie de un sistem in teritoriu. Creerea unui astfel de sistem in teritoriu nu a fost usor dar s-a intamplat ca incadrarea unei persoane cu handicap sa se creeze prin intermediul comisiilor. Dar s-a uitat ca comisiile se ocupau doar de capacitatea de munca. Fiindca handicapul inseamna mult mai mult decat capacitatea de munca. Dar aceste comisii au avut nevoie de criterii.
In '90 s-a schimbat sistemul de impozitare. In timpul comunismului s-a ajuns la un moment dat sa nu se mi scrie pe statul de pklta faptul ca se impoziteaza. Prin '90, s-a reintrodus sistemul si se preciza faptul ca se impozita si se precizau mai multe categorii de persoane pt care se impoziteaza, printre care si pt persoanele cu handicap. Dar s-a pus problema faptului ca nu se stia cine era persoana cu handicap. A aparut o lista in care se precizau simptomele persoanelor cu handicap si astfel se stabilea cine platea si cine nu platea impozit.
S-a mai intamplat ceva. Acele comisii erau nevoite sa gestioneze fondurile. Acele comisii, trebuiau sa lucreze cu persoanele cu handicap. Dar nr persoanelor cu dizabilitati a crescut pe parcursul timpului. Aceste comisii au fost acuzate la un moment dat ca sunt prea generoase in acordarea certificatelor cu handicap.
In 1999 s-a schimbat sistemul, in sensul ca s-au creat comisii speciale pentru expertizarea handicapului. Dar acestea au provenit de la vechile institutii dar, reprezinta institutii speciale.
In 1999 s-au stabilit 4 grade:
Handicap grav
Handicap accentuat
Handicap mediu
Handicap usor.
Schimbarile care au avut loc a dus la separarea sistemului pt adulti si pt copii.
Care este situatia in prezent?


Fisiere in arhiva (1):

  • Creearea sistemului de protectie sociala in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!