Copilul și Familia

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: familie, boala, copil, protectie
Abstract:
The family reprezents an opened sistem, to some fast and major changes. The family's purpose is asuring the needs of it's members. The parents have different roles inside the family; they have equal rights with the ones of their children's.
1. Notiuni introductive.
Familia - a fost definita de Claude Levi-Strauss ca un grup, avand la baza casatoria, alcatuita din sot, sotie si copii nascuti in acest cadru pe care ii unesc drepturi si obligatii morale, juridice, economice si sociale.
Familia asigura necesitatile fizice, emotionale si spirituale ale membrilor sai, are responsabilitatea ingrijirii copiilor, favorizeaza comunicarea intre membrii sai, dar totodata trebuie sa fie capabila sa asigure si relatii sociale in afara familiei, relatii responsabile cu comunitatea.
Calitatea vietii de familie - este influentata de o serie de factori, dintre acestia amintim doar cativa:
- situatia economica - influenteaza in mare masura viata de familie, desi s-a spus ca mai important decat venitul propriu-zis pare a fi modul in care sunt cheltuite resursele;
- locul de munca al parintilor - familia si nevoile ei este in discordanta, deoarece parintii trebuie sa faca fata sarcinii la locul de munca;
- mass-media (televizorul) - televizorul a devenit de nelocuit in majoritatea familiilor moderne, dar trebuie observat ca pe langa numeroasele avantaje, urmarirea indelungata a emisiunilor preferate a inlocuit interactiunile familiale;
- cultura familiei - mediul in care traieste si se dezvolta copilul, nivelul de educatie al parintilor, valorile morale care sunt transmise noilor generatii isi pun amprenta asupra realitatii vietii de familie.
- Rolul mamei este prestat la parametrii superiori daca aceasta combina in atitudinea sa fata de copil ceea ce a invatat si observat din interactiunea ei cu propria mama si achizitia unor cunostinte stiintifice despre dezvoltarea copilului si modul cum acesta trebuie stimulata.
- Rolul tatalui in familie nu tine de masculinitatea lui sau de modul isteric in care este capabil sa traverseze starile emotionale, ci de faptul cum conduce si gestioneaza viata familiei si capacitatea lui de luare a deciziilor si consecintele acestor decizii.
Intr-o familie in care domneste o atmosfera de stima reciproca, care stabilitate, iar membrii ei se declara satisfacuti de rezultatele interactiunilor, copilul ocupa un loc central. Aparitia copilului si mai ales a primului copil este privita invariabil ca un eveniment cu semnificatie pozitiva si brusc relatia directionala dintre soti se amplifica, devenind tridirectionala.
2. Interactiunile din cadrul familiei.
Familia este un sistem complex , cu atat mai complex cu cat este alcatuit din mai multi membrii. In acest cadru, studierea relatiilor dintre doua persoane, chiar daca acestea sunt mama si copilul, nu reflecta complexitatea interactiunilor membrilor ei. Interactiunea dintre parinti - fizica sau verbala - este notificata cantitativ si calitativ in prezenta copilului. Intr-o familie echilibrata, eficienta comunicarii dintre membrii sai nu sufera insa grave perturbari. Insuficienta comunicarii devine sesizabila in cazul existentei unui bolnav psihic in familie sau daca exista conflicte in mesajele de comunicare verbale si vizuale. Familiile dezorganizate au in mod caracteristic afectat tiparul de comunicare, iar echilibrul familiei este sever tulburat de existenta conflictelor.
Pentru o buna armonizare a relatiilor intrafamiliale se vor avea in vedere prevenirea diferentelor ce stau permanent intre parinti si copii. Copilul necesita dragoste, disciplina si obtinerea treptata a unui grad de independenta. Copilul are dreptul la interactiuni care sa-i asigure siguranta si dezvoltarea fizica, comunicarea, educarea trasaturilor pozitive, intelegere si toleranta. Parintii au drepturi cel putin egale cu ale copilului in cadrul familiei, nevoia de respect si autoritate familiala si personala.
Relatia parinti-copii in cadrul familiei ar trebui fie un exercitiu de perfectiune, exista insa si slabiciuni si lipsa de armonie initiata de ambele parti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Copilul si Familia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!