Copil, Familie, Sanatate Mentala

Extras din referat Cum descarc?

Precizari conceptuale
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2001) sanatatea mentala este acea stare de bine in care individul este pe deplin constient de abilitatile sale, poate sa faca fata situatiilor dificile ale vietii de zi cu zi, este eficient la locul de munca, are sentimentul satisfactiei pentru munca depusa si este capabil sa contribuie la dezvoltarea comunitatii in care traieste. 
Cele mai frecvente tulburari de sanatate mentala in randul copiilor si adolescentilor sunt: tulburarile de anxietate, depresia, ADHD, problemele de comportament agresiv de tip bullying (o forma de violenta fizica si psihologica) si tulburarile de conduita etc.
Perceptia asupra copilului cu probleme/tulburari de sanatate mentala 
,,Capacitatea de adaptare a parintilor la aparitia unui copil in viata lor este mult conditionata de calitatea relatiilor existente intre ei, in perioada premergatoare evenimentului." (Munteanu Anca, 1998, pag. 63).
Cercetarile in domeniu au demonstrat existenta unor dificultati, din partea parintilor, in acceptarea faptului ca propriul copil poate suferi de o tulburare de sanatate mentala. Motivatiile principale ale acestora tin de imaginea sociala a sistemului psihiatric, imagine afectata de o serie de stereotipuri/prejudecati. 
De asemenea, faptul ca un copil beneficiaza de ingrijire in sistemul de sanatate mentala este considerat, de o parte a parintilor si a cadrelor didactice, de natura sa afecteze dezvoltarea ulterioara a acestuia. Astfel, atitudinea parintilor dar si reactia mediului social este mai putin favorabila copiilor cu tulburarii de sanatate mentala decat in cazul celor cu deficienta de ordin fizic.
M. Chiva (apud. P. Arcan, D. Ciumageanu 1980) studiind atitudinea adoptata de parinti fata de copilul cu o tulburare de sanatate mentala, a observat ca ea depinde de urmatorii factori:
a. gradul deficientei sau al anomaliei;
b. factorii afectivi, sociali si culturali ai anturajului care conditioneaza modul in care mama traieste aceasta realitate;
c. nivelul de aspiratie familiala si valorizarea potentialitatilor intelectuale;
d. masura in care copilul nu a corespuns asteptarilor paterne, in sensul unei realizari intelectuale si profesionale.
Dupa acceptarea faptului ca propriul copil poate avea o problema de sanatate mentala, decizia parintelui de a se adresa unui specialist in sanatate mentala poate fi influentata de profesionistii din sistemul educational. Acestia pot exercita asupra copilului si familiei presiuni ca: amenintarea cu excluderea, mutarea din clasa a copilului, izolarea copilului in grupa de gradinita sau in clasa de scoala etc.
Referitor la modul in care copiii cu probleme de sanatate mintala ajung in sistemul de psihiatrie, majoritatea medicilor si psihologilor clinicieni din domeniu, identifica trei directii distincte: 
a. medicul de familie;
b. medicul pediatru;
c. parintii. 
d. psihologii din sistemul privat.
In ceea ce priveste modul de referire al specialistilor poate fi identificat un anumit specific local, in ceea ce priveste traseul copilului cu tulburari din sfera sanatatii mintale. Astfel, acolo unde exista o retea (informala sau intretinuta de diferite institutii din afara sistemului de sanatate mintala, institutii de tip ONG) traseul copilului ,,se scurteaza", comunicarea dintre diferitele categorii de profesionisti este apreciata ca fiind mai eficienta, iar interventia terapeutica poate avea loc mai devreme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Copil, Familie, Sanatate Mentala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!