Copiii străzii, copiii nimănui

Extras din referat Cum descarc?

Ii vedem in fiecare zi pe strazi, intinzand mana, si, de cele mai multe ori, ii tratam cu indiferenta sau repulsie. Sunt suflete pierdute, care ratacesc pe strazi, in cautarea unui ban, a unei felii de paine si, mai presus de toate, a unei familii care sa-i iubeasca cu adevarat. Ei sunt copiii strazii.
Cu totii i-am vazut si ii stim: sunt murdari, infometati, infrigurati, lipsiti de grija parinteasca. Ratacesc prin gari, piete, locuri aglomerate si dorm prin canale. Sunt cunoscuti sub denumirea generica - copiii strazii. Ai cui? Ai strazii. Atat apartenenta cat si eticheta data acestor copii este nedreapta!
1. Identificarea problemei:
,,Cum traiesc copiii strazii in canale?''
2. Presupozitii: 
- in conditii nefavorabile
- sunt organizati in grupuri
- se considera liberi;
3. Documentarea:
Pentru identificarea problemei am utilizat o tehnica frecvent utilizata de antropologi si foarte utila si anume fotografierea. Aceasta se face panoramic pentru a cuprinde intreg spatiul si elementele culturale din spatiu, dar si direct de la sol, utilizand aparatul de fotografiat sau camera de filmat pentru a inregistra secvente din cultura comunitatii cercetate. Ca urmare a dezvoltarii si perfectionarii tehnicilor de inregistrare video, antropologii se folosesc de filmele etnografice care sunt deosebit de utile in analiza proximitatii sau in analiza evenimentelor. Antropologii apreciaza in mod deosebit aparatul de fotografiat ca tehnica de colectare a datelor. Se spune ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte.
Desigur, fotografia are avantaje si dezavantaje. Prin avantaje, putem evidentia faptul ca aparatul de fotografiat ne permite sa vedem fara sa obosim. Mai mult, spre deosebire de ochiul uman, aparatul de fotografiat nu este selectiv. Fotografiile reprezinta inregistrari care pot fi folosite mult timp dupa incheierea campaniei de teren a cercetatorului. La acest avantaj am mai putea adauga faptul ca colectarea datelor cu ajutorul aparatului de fotografiat este mai rapida si mai eficienta decat inregistrarea datelor in scris.
Totusi, fotografierea are si dezavantaje, intrucat unii oameni nu vor sa se lase fotografiati, cat si faptul ca uneori realizarea fotografiilor este costisitoare.
O a doua metoda de culegere a datelor folosita de noi este cea de observare participativa. Observatia constituie tehnica principala de investigatie intrucat ne ofera informatii cu valoare de fapte, care constituie materialul cel mai bogat, divers si nuantat, susceptibil de analize calitative, caracteristice stiintei sociologice. Volumul de date cules prin observatii de teren constituie baza oricarei cercetari si analize sociologice.
Prin intermediul acestei metode am avut acces direct la comportamente. Prin observatie se culeg date despre ceea ce se vede, date ce sunt calitative si controlabile. Ele putand sa fie verificate si evaluate. Observatia face in principal apel la analizatorul vizual, pentru ca cea mai mare parte a informatiilor ce ne parvin din mediul inconjurator sunt obtinute cu ajutorul vazului. Dar si auzul ne conecteaza, ca si vazul cu lumea exterioara. 
Deazavantajele observatiei dupa Kenneth D Bailey (2978/1982,250) sunt urmatoarele:
- un control redus asupra variabilelor externe care pot afecta datele cercetariii, 
- dificultati de cuantificare, 
- limitarea la studiul unor esantioane mici, 
- dificultatea de a patrunde in anumite medii(agentii guvernamentale,servicii secrete, cluburi selecte,etc) 
- de a studia comportamentele intime (de exemplu, comportamentul sexual poate fi studiat cu ajutorul interviului, chiar telefonic, dar nu prin metoda observatiei)
4. Analiza si interpretare:
Cu ajutorul metodei antropologice, fotografia, am putut observa conditiile de trai ale copiilor care doresc sau sunt obligati sa traiasca in canale.
Din prima fotografie putem identifica mizeria care ii inconjoara la tot pasul si dezordinea caracteristica spatiului. In prim-plan putem vedea salteaua pusa peste tevile de apa calda. Aceasta improvizare o folosesc ca un pat in care ei sa se simta ca acasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Copiii Strazii, Copiii Nimanui.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!