Controlul Social

Extras din referat Cum descarc?

CONTROLUL SOCIAL
In orice societate, educarea morala si socializarea reprezinta principalele procese prin care se asigura atat conformitatea indivizilor fata de normele si valorile sociale, cat si prevenirea "devierii" de la acestea.
Notiunea de control social a fost utilizata, pentru prima data, de reprezentantii scolii americane , care au fost preocupati de identificarea mijloacelor si mecanismelor prin care o societate isi asigura si mentine stabilitatea si functionalitatea. Ei au observat ca intr-o societate, datorita pluralitatii si varietatii de norme si valori, nici un individ nu este capabil sa se conformeze tuturor imperativelor si exigentelor legale, motiv pentru care va respecta pe unele dintre ele si va incalca pe altele. In consecinta, pentru pentru a observa si respecta normele, indivizii nu trebuie constranti prin mijloace represive, cat mai ales "controlati" periodic in privinta comportamentului, fiind de presupus ca acestia sunt cinstiti si corecti, pana la proba contrarie, cea a incorectitudinii comportamentale.
Ulterior prin notiunea de control social a fost desemnat ansamblul de forme, mijloace si mecanisme de constrangere si presiune sociala, dar si de recunoastere si recompensare prin care societatea evalueaza diferentiat comportamentele si actiunile indivizilor, respingand pe unele si primind pe altele.
DIMENSIUNI SI SENSURI ALE CONTROLULUI SOCIAL
Controlul social include un ansamblu de mecanisme sociale si culturale prin intermediul carora:
? sunt impuse indivizilor o serie de interdictii si constrangeri - nu ai voie sa faci un anume lucru sau iti este interzis sa faci o anumita actiune.
? sunt permise indivizilor anumite actiuni sau fapte - tot ceea ce nu este interzis este permis, cu conditia sa nu dauneze societatii.
In decursul vietii sale orice individ devine constient, prin intermediul diferitelor "pozitii" si "roluri"sociale pe care este chemat sa le indeplineasca, de principiile de organizare ale societatii in care traieste, ajungand, treptat, sa le respecte fie deliberat si voluntar, fie constrans sau silit.
Pentru acest motiv, controlul social include doua dimensiuni:
A. B.
Dimensiune externa Dimensiunea interna
- se refera la conformarea indivizilor fata de norme datorita presiunilor si influentelor exercitate asupra lor fie de societate, fie de grupul in care traiesc; - se refera la confirmarea deliberaa, constienta si voluntara a indivizilor fata de norme datorita "invatarii" si interiorizarii acestora, considerate ca facand parte din "eul" lor.
Consecinta: Individul respecta normele din cauza fricii impuse de existenta unei pedepse.
Exemplu: "Nu trec pe culoarea rosie a semaforului de teama ca ma vede agentul de circulatie si ma amendeaza". Consecinta: Individul respecta nomele nu din cauza fricii de pedeapsa, ci datorita convingerii si credintei in valabilitatea acestora.
Exemplu: "Nu trec strada pe culoarea rosie a semaforului pentru ca nu am voie".
Sensul notiunii de control social vizeaza cu precadere ansamblul proceselor de socializare si integrare morala, dar si al presiunilor pe care le suporta un individ din partea celorlalti membri sau chiar a societatii in general.
CONTROL SI SANCTIUNI SOCIALE
In orice societate exista un sistem de institutii si mijloace de influentare si integrare a indivizilor, de promovare si aparare a normelor si valorilor sociale care ii sunt proprii si de respingere si sanctionare a conduitelor nepermise, denumit sanctiuni sociale.
Controlul social utilizeaza o gama variatade sanctiuni si recompense sociale, prin intermediul carora sunt aprobate sau dezaprobate diversele comportamente si actiuni ale indivizilor. Desi sunt extrem de diverse, sanctiunile sociale pot fi grupate in patru categorii:
Sanctiuni positive organizate. Include reactiile de exprimare a recunostintei publice, acordarea de distinctii, premii, ordine si recompense pentru acele comportamente care sunt conforme cu normele si valorile sociale sau care se remarca peste "media" comportamentelor recunoscute intr-o societate. Exemplu: In scoala, elevii care invata bine sunt recompensati prin note si calificative apreciative sau chiar prin diplome de merit.


Fisiere in arhiva (2):

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Controlul Social.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!