Consilierea copiilor cu unul sau ambii parinti alcoolici

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere ... 2
2. Studiu de caz 3
3. Interventia 3
Bibliografie .. 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
"Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul
rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia."
Asta prevede Capitolul I la Articolul 5, Aliniatul 2 din Legea nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Ne intrebam, insa, cati oameni, cati dintre parinti, cunosc interesul superior al copilului. Raspunsul vine clar si evident, raspandit peste tot in societatea noastra, inclusiv in politici sociale, media sau in scara blocului.
Desi cand vorbim despre copil si incalcarea drepturilor acestuia ne gandim instinctiv la abuz, neglijare sau exploatare, copiii sufera din mult mai multe motive decat ne-am putea imagina. Unul dintre cele mai puternice motive pentru destabilizarea emotionala a copilului in cadrul familial sunt consumul excesiv de alcool, dar si efectele acestuia asupra comportamentului si atitudinii parintelui consumator de alcool.
Consumul de alcool este deja o traditie bine intiparita in obiceiurile romanului autentic, insa amploarea fenomenului intr-o societate moderna, in care se promoveaza, cel putin la nivel teoretic si ideologic, sanatatea fizica si psihica a persoanelor, este de nedorit. In anul 2014, o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii ne plaseaza ca tara pe locul 4 mondial, in topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor pe an, respectiv 14,4 litri.
Este important sa stim ca alcoolismul, potrivit site-ului "Ce se intampla, doctore?", se defineste ca fiind o " stare patologica determinata de consumul si dependenta fata de alcool. Este insotita de tulburari de personalitate si comportament, afectarea importanta unor organe si sisteme ale organismului (alcoolopatie)".
Luand in considerare faptul ca alcoolismul se intalneste destul de frecvent in societatea noastra, precum si faptul ca persoanele consumatoare de alcool se confrunta cu tulburari de personalitate si comportament, este important sa avem in vedere impactul acestor manifestari asupra membrilor familiei persoanei consumatoare de alcool, mai ales asupra copiilor.
2. Studiu de caz
M. este un baiat in varsta de 7 ani, care se confrunta cu o situatie dificila la nivel familial si emotional. Din istoricul familiei retinem ca tatal lui M. consuma alcool inca inainte de casatoria cu G., mama lui, insa exista un comportament civilizat, presarat doar din cand in cand cu certuri si violenta verbala a acestuia fata de cei din jur. Cu 8 ani in urma, cand a avut loc casatoria celor 2, T. (tatal copilului) a exagerat consumul de alcool, ajungand la spital in coma alcoolica. Timp de 4 ani, T. nu a mai consumat alcool in cantitati considerabile, limitandu-se la a consuma alcool doar in cadrul unor petreceri, din "respect pentru cei din jur". In urma cu 3 ani, insa, decesul tatalui lui T. a declansat din nou consumul excesiv de alcool al acestuia, ajungand la un consum zilnic, indiferent de factorii de mediu in care se afla, ceea ce a dus la pierderea serviciului, inrautatirea situatiei financiare a familiei, precum si la violenta maritala asupra lui G.
Martor al episoadelor de alcoolism si violenta ale tatalui sau, M. se autoizoleaza in camera sa, parasind camera doar cand tatal pleaca, nu mananca in prezenta acestuia, prezinta teama si panica in fata unor zgomote mai puternice sau a tonului ridicat al celor din jur. La scoala, M. nu se implica in activitatile colegilor sai chiar daca este solicitat, nu raspunde voluntar intrebarilor in clasa, devenind chiar agresiv la insistentele colegilor sai.
Chiar daca G. a renuntat la casnicie de 2 luni, M. are acelasi tip de comportament, evitand apropierea de barbati in general, mai ales de cei cu vocea mai puternica sau care au consumat alcool.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea copiilor cu unul sau ambii parinti alcoolici.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Hanibal Dumitrascu. (2012). Consilierea in asistenta sociala. Iasi : Polirom.
Iovu, M. (2003). Droguri legale. Bucuresti: Monitorul Oficial.
Jones, R. N. (2009). Manual de consiliere. Bucuresti: Trei.
Mitrofan, I. (2008). Psihoterapie (repere teoretice, metodologice si aplicative). Bucuresti: Sper.
Alte surse:
Chitu, M. (2014, Mai 13). Romania, in top 5 mondial la consumul de alcool. Cine se afla pe primul loc. Accesat 10 Iunie 2017, pe Gandul Magazin: http://www.gandul.info/magazin/romania-in-top-5-mondial-la-consumul-de-alcool-cine-se-afla-pe-primul-loc-12622982
Dumitrascu Hanibal, Note de curs: Consiliere in Asistenta Sociala, anul 2, semestrul 2, an universitar 2016-2017
Dumitrascu Hanibal, Note de curs: Dezvoltare umana, anul 2, semestrul 2, an universitar 2016-2017
Gruia, M. (n.d.). Dictionar medical: Alcoolism. Accesat 10 Iunie 2017, pe Ce se intampla, doctore?: http://www.csid.ro/dictionar-medical/alcoolism-11248845/
Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!