Consiliere in Asistenta Sociala - Proiect pentru Abordarile Nedirective

Extras din referat Cum descarc?

- Modalitatea solicitarii: Clientul M. a venit voluntar la sediul consilierului constientizand ca are o problema pe care nu o poate rezolva singur si din acest motiv cere ajutorul unui specialist.
- Solicitant:M.M.
- Data solicitarii:13.03.2009.
- Tipul cazului: Este o situatie de criza, un divort, la care tatal obtine custodia copilului dar inca il urmaresc intamplarile din trecut si nu se poate detasa de ele.
- Date despre beneficiar: nume, varsta, domiciliu, situatia: M.M, 35 de ani, orasul I., Judetul I., divortat.
- Alte date relevante despre beneficiar: Momentan clientul locuieste impreuna cu fiul sau T. de 5 ani, intr-un apartament spatios. Are un loc de munca stabil care ii da posibilitatea sa-si intretina fiul.
- Motivul solicitarii:Clientul solicita consiliere pe motiv ca doreste o schimbare in viata lui, doreste sa se detaseze de trecut si sa se axeze mai mult pe ceea ce se intampla in prezent.
- Observatii: La prima intalnire clientul a avut retineri in ceea ce priveste relatarea intamplarilor. Din discutia cu acesta s-a observat atasamentul fata de copil si dorinta de a uita trecutul.
- Concluzii: Clientul a manifestat dorinta de schimbare a situatiei in care se afla, si dorinta de reintregire a familiei gasindu-si o noua sotie si o noua mama pentru fiul sau, dupa divort se simte singur si regreta faptul ca a avut incredere in fosta lui sotie. 
- Data:13.03.2009
- Asistent social: Costea Teodora
Sava Tincuta
Evaluarea initiala a cazului/situatiei
M. 35 de ani locuieste intr-un mediu urban, s-a casatorit cu C.care provine din mediu rural. Cei doi au impreuna un copil T. care este bucuria si fericirea familiei.
Familia a locuit la oras doi ani, timp in care sotul a obtinut un post de lucru mai bun, iar situatia materiala a familiei s-a imbunatatit simtitor. Pentru a se simti cu adevarat implinit, tatal isi mai dorea un copil dar mama avea retineri; ii daruia copilul doar daca renunta la slujba sa dedicandu-si viata afacerilor familiei ei. La cererea sotiei familia s-a mutat la tara. Sotul nu a fost incantat de aceasta schimbare, dar din iubire pentru familia sa a renuntat la mediul lui de viata si chiar la slujba sa.
Desi M. isi respectase promisiunea facuta, C. intarzia sa-i indeplineasca dorinta, nu vroia inca un copil. Dezamagit nu renunta la aceasta idee si cu propriile forte incepe construirea unei noi case pentru familia sa. C. il ameninta din nou ca, daca nu vinde casa va locui singur in ea, iar sotia va ramane in casa parinteasca cu fiul lor. Frustrat si plin de regrete pentru ca si-a vandut casa, sotia refuza in continuare sa ii indeplineasca marea lui dorinta: de a mai avea un copil. 
M. si-a sacrificat cariera, si-a lasat slujba care ii aducea satisfactii, a parasit orasul natal mutandu-se la tara, si-a construit o casa la care a trebuit sa renunte dar avea langa el o sotie din ce in ce mai distanta, rigida si niste socrii care abia ii adresau cateva vorbe desi il tineau legat de casa cat si de afacerea lor.
Ca si cum toate aceste sacrificii si regrete nu ar fi fost de ajuns M. afla cu stupoare de la un vecin, ceea ce tot satul stia, ca sotia lui il inseala cu preotul satului. C. nu a negat adevarul iar M. foarte deceptionat divorteaza de sotia adulterina obtinand custodia copilului.
M. cere ajutorul consilierului de a face fata situatiei prezente si de a-si clarifica sentimentele.
1) Dezvoltarea relatiei de consiliere si explorare a situatiei 
Ne confruntam cu o situatie de criza, un divort, pe care clientul il constientizeaza si cere ajutorul unui specialist. Consilierul stabileste si promoveaza un climat in care clientul se simte liber si incurajat sa exploreze toate aspectele sinelui, pe fondul unei dorinte reciproce de colaborare, atmosfera se centreaza pe relatia consilier- client. Cosilierul este constient de limbajul verbal si nonverbal al clientului si ofera feed-back asupra celor observate, clientul inca traieste stari de neliniste si este deznadajduit. Consilierul isi manifesta increderea in client oferindu-i un real suport pentru a-si idendifica propriile resurse.
2) Alegerea si argumentarea abordarii utilizate
Pentru aceasta situatie abordarea lui Carl Rogers este cea mai potrivita, fiind o situatie de criza, consilierea fiind centrata pe client.
Metoda lui Rogers este libera, fluida, deschisa, permisiva. Pe masura ce clientul este in stare sa-si reverse, cu toata durerea, furia sau disperarea acumulata, emotiile pe care le-a trait si pe masura ce accepta ca aceste sentimente ii apartin, ele isi pierd caracterul exploziv. Ca atare clientul este mai capabil sa exprime, in orice situatie, sentimentele trezite de acea noua situatie.
Terapia centrata pe client are la baza un model al personalitatii care accentueaza rolul deosebit al dezvoltarii sau al autoactualizarii. Obiectivul ideal al actualizarii este dezvoltarea deplina a personalitatii si tendinta de a evolua in directia maturizarii. Aceasta dezvoltare este rezultatul experientelor personale care pot aparea in relatiile cu ceilalti. Multe experiente au un caracter simbolic, desi ele pot fi constientizate. 
Carl Rogers sustine ca oamenii au nevoie de o orientare nedirectiva, prin care gandurile, sentimentele si actiunile lor sa nu fie subiecte pentru sfaturi, interpretari, critici, confruntari, sau provocari, ci pentru incurajare. Clientul si-a dat seama ca poate sa accepte sentimentele pozitive fata de sine ca tata bun si sa accepte pe deplin situatia in care se afla gasindu-si resursele in propriile sale valori. Domnul M. isi doreste sa gaseasca cu adevarat "sufletul pereche" si o noua mama pentru fiul sau.
3) Interventia propriu-zisa (scop, etape, desfasuare, incheiere)
Scopul interventiei consta in sprijinirea clientului ca intreg, ca o persoana careia nu-i sunt necesare mecanismele defensive in experientele zilnice. Clientul M. este doritor de schimbare, mai deschis experientelor, mai increzator in fortele proprii, o mai eficienta capacitate de a lua decizii aici si acum. Nu in ultimul rand, clientul este ajutat sa identifice, utilizeze si integreze propriile resurse, astfel incat sa devina mai realist in propriile actiuni, mai increzator si cu initiativa, un individ care se valorizeaza pe sine, mai matur, mai socializat si adaptiv in comportamente.
In conceptia lui Carl Rogers, procesul terapeutic are mai multe etape. Aceste etape evidentiaza in egala masura atat aspectul nondirectiv si umanist al interventiei terapeutice cat si drumul parcurs de client pe calea maturizarii sale psihosociale.
1) Doua persoane sunt intr-un contact psihologic. Clientul vine si solicita ajutor. Decizia clientului M. de a se prezenta la terapeut este un act de independenta responsabila- domnul M. vine singur, nu este adus. Acceptand responsabilitatea solicitarii ajutorului consilierului, clientul M. accepta si responsabilitatea de a se ocupa de problemele sale in special de fiul sau T.
2) Clientul se afla intr-o stare de incongruenta, este vulnerabil si anxios; el traieste sentimentul ca nu corespunde imaginii pe care o are despre sine.Situatia de ajutor este clar definita. Inca de la inceput, clientul este avertizat de faptul ca, consilierul nu are raspunsuri la problemele sale. Consilierea furnizeaza un cadru in care clientul M. poate descoperi, cu ajutor, propriile raspunsuri la propriile intrebarii. Consilierul comunica domnului M. verbal si nonverbal ideea si sentimentele de libertate si autenticitate, incurajandu-l sa se manifeste in acord cu ceea ce simte si gandeste pe toata durata sedintei de consiliere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliere in Asistenta Sociala - Proiect pentru Abordarile Nedirective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!