Consiliere in Asistenta Sociala

Extras din referat Cum descarc?

Consilierea reprezinta un serviciu de sprijin si ajutor pentru persoanele aflate in anumite situatii de dezavantaj, se refera la suportul acordat individului intr-o situatie de criza sau momente de schimbare care necesita o adaptare a individului la conditii de viata cu care nu este familiarizat. 
Obiectivele specifice consilierii sunt: dezvoltarea constiintei de sine, autoacceptare, autodezvoltare si individualizare, rezolvarea problemelor, educatie psihologica, achizitionarea de abilitati sociale, modificarea comportamentala.
Scopurile consilierii se regasesc la nivelul unor dorinte, dorinta de a ajunge la un stadiu mai inalt al competentei personale, de a ajunge la schimbare.
Schimbarea este cuvantul cheie al consilierii care se regaseste in rezultatele dorite si solicitate adesea de catre clienti :
o Cresterea intelegerii de sine si a situatiilor din jur ;
o Dobandirea unei schimbari in modul in care aceasta este dorita si simtita ;
o Eficientizarea procesului decizional personal ;
o Oferirea unui sprijin pentru o decizie si confirmarea acesteia ;
o Capacitatea de a schimba o situatie;
o Adaptarea la o situatie care nu se poate schimba;
o Eliberarea de sentimente ;
o Examinarea optiunilor si alegerea uneia.
Consilierea se utilizeaza in mai multe domenii, cum ar fi:
o Consiliere in sfera educationala ;
o Consiliere in sfera muncii - sunt ajutate persoanele cu dificultati, dileme, anxietati legate de locul de munca ;
o Consiliere in sfera medicinii - asistenta si supraveghere medicala obisnuita, asistarea persoanelor cu tulburari si traumatisme grave, cu boli inca incurabile ;
o Consiliere pentru ajutorarea persoanelor dependente de alcool, hrana, tutun, droguri ;
o Consilierea victimelor violentei domestice, a calamitatilor, a divorturilor, a agresiunilor sociale de tipul rapirilor, a agresiunilor sexuale.
Consilierul se poate confrunta cu situatii de acest gen sau combinari ale unor astfel de situatii.
EVALUAREA INITIALA A CAZULUI
Abuzul de alcool sau alcoolismul reprezinta o problema sociala majora. Alcoolismul se manifesta la nivelul individului ca o boala prin afectiuni asupra ficatului, stomacului si sistemului nervos, diminuarea si pierderea autocontrolului si incapacitatea de a se abtine de la consumul de alcool, predispozitie pentru dependenta si comportamente specifice toxicomanului. La nivelul societatii, alcoolismul este responsabil in declansarea conduitelor infractionale (furturi, violuri, talharii, crime etc.), risipirea de resurse umane si materiale (prin intretinerea unor spitale si asezaminte destinate persoanelor cu probleme datorate abuzului de alcool), mentinerea unei rate ridicate a criminalitatii si mortalitatea directa sau indirecta pe care o determina.
Alcoolismul reprezinta o problema de sanatate publica si o cauza importanta de deces. Alcoolismul are drept consecinte situatii violente in relatiile sociale, maltratarea copiilor si perturbarea mediului familial, tentative suicidare, agresiuni sexuale si violuri, accidente in trafic, decese prin incendiu, decese prin inec, talharii si omucideri.
Alcoolul schimba modul de functionare a organismului, exercitand o actiune toxica asupra tuturor organelor si provoaca: alterarea sanatatii fizice (inima si circulatia sangvina, ficat, stomac, pancreas, sistem de reproducere, sistem nervos), probleme psihice (halucinatii, comportament suicidar, delir alcoolic), scaderea activitatii neuropsihice (alcoolul este un toxic al inteligentei).
Tulburari psihice asociate specifice alcoolismului sunt: deteriorarea personalitatii (persoana devine tot mai egocentrica, nu are respect fata de ceilalti), tulburari afective (depresie sau anxietate), comportament suicidar, scaderea functiei sexuale si gelozia patologica, halucinatia alcoolica (halucinatii auditive pe fondul unei constiinte lucide), probleme in familie.
Alcoolismul afecteaza serios si relatiile sociale: familia este marginalizata in comunitate, scade eficienta muncii profesionale, persoana lipseste de la locul de munca si ajunge inevitabil la somaj, persoana consumatoare pierde contactul cu vechii prieteni si isi formeaza prietenii tot din randul celor care sunt consumatori de alcool, apar accidente de munca si, mai grav, accidente rutiere. Majoritatea accidentelor rutiere se datoreaza consumului dee alcool deoarece sub efectul alcoolului atentia scade, perceptiile devin mai lente, vederea devine dubla, timpul intre perceptie si raspuns motoriu se lungeste, scade puterea si claritatea de judecata, creste iritabilitatea, impulsivitatea, nelinistea si nerabdarea.
Alcoolismul poate afecta toate categoriile de persoane, cei foarte saraci care ,,isi ineaca amarul in bautura", dar si pe cei bogati care incep prin a se distra si ajung la dependenta, femei si barbati deopotriva.
Alcoolul transforma oamenii din niste persoane capabile, muncitoare in persoane care nu isi gasesc rostul in societate si ajung sa piarda tot. Asa s-a intamplat si cu doamna G., o femeie in varsta de 39 de ani, casatorita si cu doi copii, o fata de 15 ani si un baiat de 13 ani.
In urma cu 5 ani doamna G. lucra impreuna cu sotul ei intr-o fabrica din localitate, dar aceasta s-a privatizat si ei au fost disponibilizati. Timp de un an de zile nu au simtit nevoia sa-si gaseasca noi locuri de munca deoarece traiau din platile compensatorii primite in urma disponibilizarii. Avand mai mult timp liber si bani au inceput sa-si formeze noi obiceiuri si noi prietenii. Nu si-au pus niciodata problema ce vor face cand platile compensatorii se vor termina. Dupa un an nu au mai primit plati compensatorii si sotul a fost nevoit sa plece in strainatate pentru a-si putea intretine familia. Doamna G. si-a gasit un loc de munca la o croitorie din localitate.
Deoarece munca pe care o desfasura in strainatate nu ii permitea sa vina decat o data pe an acasa, relatiile dintre cei doi soti au inceput sa se raceasca. Sotia a inceput sa-l banuiasca de infidelitate, se simtea singura, abandonata, insignifianta si, in compania unei prietene de familie a inceput sa consume alcool.
Doamna G. a mers la biroul unui asistent social dupa 4 ani de la cele enuntate anterior. A inceput sa-i povesteasca asistentului social cum, de 4 ani, traieste un cosmar si nici macar dragostea copiilor care ii sunt alaturi nu o poate face sa se simta mai bine. 
In urma cu cateva luni si-a pierdut locul de munca iar sotul nu i-a mai trimis bani de aproape un an de zile. Doreste cu disperare sa-si gaseasca un loc de munca, dar nu stie cum. Si-a pierdut autoritatea in fata copiilor. Acestia isi condamna mama pentru situatia in care se afla, o considera principalul vinovat si o asculta doar pentru faptul ca sunt amenintati cu bataia, dar incearca tot timpul sa fuga de ea si de sarcinile pe care le primesc din partea ei. 
Doamna G. afirma ca se simte foarte rau dar nu prea ar vrea sa mearga la un medic si nimic din ceea ce se straduieste sa faca nu ii reuseste deoarece crede ca are o problema cu bautura alcoolica. Este constienta de aceasta problema dar nu ii gaseste nici o rezolvare fiindca se vede singura si abandonata.
Asistentul social considera ca este un pas important in rezolvarea problemelor faptul ca doamna G. recunoaste si constientizeaza problema pe care o are, si anume, consumul de alcool si ii propune realizarea unor sedinte de consiliere in vederea internarii intr-un centru de dezalcoolizare.
DEZVOLTAREA RELATIEI DE CONSILIERE
Stabilirea relatiei de consiliere este considerata o etapa importanta in procesul de consiliere.
In literatura de specialitate relatia de consiliere este privita in diferite moduri:
o In abordarea psihanalitica consilierul este privit ca fiind o persoana semnificativa din trecutul clientului, iar relatia este stabilita in acest sens;
o In abordarea umanista relatia este accentuata in prezent. Un factor important il constituie perceptia pe care o are clientul despre consilier: intelegator si preocupat in mod autentic de dezvoltarea celui care a apelat la serviciile lui;
o In abordarile comportamentaliste, relatia este privita ca una reala, centrata pe prezent, avand un rol de facilitare a sarcinilor terapeutice. Consilierul este vazut ca un educator, al carui rol major este sprijinirea clientului in achizitionarea unor noi deprinderi cognitive si comportamentale, pe care sa la aplice apoi si in afara sesiunilor de consiliere.


Fisiere in arhiva (7):

  • Consiliere in Asistenta Sociala.doc
  • Raport de consiliere 1.doc
  • Raport de consiliere 2.doc
  • Raport de consiliere 4.doc
  • Raport de consiliere 5.doc
  • Raport de consiliere 6.doc
  • Raport de consiliere3.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!