Consecintele Mineriadelor dupa 1989

Extras din referat Cum descarc?

Motto:
Masa e o aparitie care, pe cat de enigmatica, pe atat de universala, se afla dintr-o data acolo unde nu era nimic. Cativa oameni, mai putini, ar fi putut sta linisiti impreuna; cinci sau zece sau doisprezece nu mai pot. Nimic nu este anuntat, nimic nu este asteptat. Dintr-o data totul este negru de oameni. (Elias Canetti, Masa si putere, editie noua, 1978, p 14)
Mineriadele nu sunt specifice doar spatiului carpatic. Ele se inscriu intr-un decor mult mai larg, de folosire a minerilor de catre guverne sau grupari comuniste pentru a-si atinge scopurile politice. In acest context mai larg poate fi mentionat faptul ca minerii au fost folositi in lupta politica dintre comunisti si alte grupari politice, incepand cu 1919 in Rusia, prin intermediul Comineternului, dar apoi si in Germania, in 1920 si mai ales in Spania, in timpul razboiului civil, intre 1936 si 1939. In Romania, minerii au fost folositi, inaintea instaurarii comunismului, pentru lichidarea ultimelor urme de democratie. Miscarile mineresti sunt departe de a fi originale sau unice, dimpotriva ele sunt doar parte a unei confruntari politice prin care comunistii au incercat sa-si impuna dominatia prin forta, violenta si intimidare.
Fr. Chazel defineste miscarea sociala ca ,,...o actiune colectiva de protest si contestare ce urmareste sa impuna schimbari - variabile ca importanta - in structura sociala si/sau politica, apeland frecvent - dar nu in mod exclusiv - la mijloace neinstitutionalizate.".
In Romania dupa revolutia din 1989, au fost sase miscari ale minerilor. Prima deplasare a minerilor la Bucuresti a avut loc pe data de 29 ianuarie 1990. Motivul declarat al acestui miting l-a reprezentat "nemultumirea fata de ce s-a intamplat duminica la Bucuresti, unde adeptii unor partide politice vroiau sa rastoarne F.S.N-ul".
A doua mineriada a avut loc pe data de 19 februarie 1990, prin lozincile si plancardele purtate era o evidenta manifestatie antiguvernamentala si antiprezidentiala; pe data de 8 martie are loc prima greva a minerilor dupa 1989, minerii din schimbul II de la I.M.Vulcan au refuzat sa intre in subterean, acestia cereau 29 de revendicari in legatura cu "aplicarea unor acte normative referitoare la pensionari, acordarea concediilor de odihna", iar pe data de 14 martie toate cererile minerilor au fost solutionate.
Prima si a doua mineriada au ca si cauza un fond politic instabil creat pe disensiunile existente in acel moment intre cei care pun bazele viitoarei clase politice. Minerii si-au manifestat deschis sprijinul fata de FSN care se confrunta cu presiunea partidelor istorice a caror cerinta era de a nu participa la primele alegeri libere din Romania.
A treia mineriada, 14-15 iunie 1990, are o trasatura comuna celorlalte doua, este efectul spontan sau dirijat, unor manifestari antiprezidentiale si antiguvernamentale, aceasta a iesit in relief fata de celelalte prin durata pe care a avut-o, acesta a inceput pe data de 24 aprilie, iar ocuparea pietii va dura pana in ziua de 13 iunie, deoarece politia a intrat in forta in piata, pe baza unei hotarari luate intr-o sedinta a Guvernului. Incepe o serie de confruntari violente intre politisti si manifestanti operandu-se numeroase arestari printre acestia. Are loc un fapt precedent, nici macar in zilele Revolutiei, oprirea emisiei TVR. Acest fapt a constituit un moment cu cea mai mare incurcatura psihologica reusind astfel sa declanseze o panica de masa resimtita la nivelul intregii tari. 
Romania smulsa violent din tiparele unei jumatati de secol comuniste, ce formase o populatie "cuminte", multumita cu putin si obisnuita sa reactioneze pozitiv la cel mai mic semn de bunavointa din partea liderilor politici, nu a fost pregatita sa faca fata unor manifestari ce tin de libera exprimare, ce merge de la expunerea unei idei in presa pana la manifestarea de catre multime, in piata sau in strada, a nemultumirii sau insatisfactiei fata de o masura guvernamentala si situatia generala din tara.
A patra mineriada, 24-25 septembrie 1991: daca pentru primele trei mineriade se pot gasi ortacilor din Valea Jiului diverse circumstante atenuate, care vizeaza desigur rolul lor de instrument in mana puterii, dirijarea mai mult sau mai putin evidenta a acestei categorii socio-profesionale prin manipularea sentimentelor patriotice iesite puternic l-a suprafata in conditiile de tensiune existente dupa 1989, cu mineriada din septembrie 1991 lucrurile se modifica substantial, lipsind elementul interpus intre putere si mine, element ce dorea destabilizarea tarii si eliminarea conducerii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Mineriadelor dupa 1989.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!