Consecintele Divortului asupra Copilului

Extras din referat Cum descarc?

1. Divortul - cum este perceput el astazi
Astazi conceptia despre divort s-a schimbat enorm de mult comparativ cu anii precedenti. El nu mai apare ca fiind un esec, ,,ci ca o solutie si un inceput pentru o viata mai buna" (Ilut, 2005). Toate aceste aspecte pot insuma consecintele pozitive ale fenomenului de divort. Insa cercetarile, realitatea inconjuratoare, dezvaluie si o multitudine de consecinte negative, care afecteaza atat sotii implicati in divors cat si familiile acestora, in special copii.
Fenomenul divortului afecteaza in mod diferit femeia si barbatul. Exista costuri materiale in urma divortului care se manifesta mai mult in cazul femeilor, mai ales atunci cand exista si un copil, si acesta ramane de cele mai multe ori in grija mamei. In situatia descrisa, costurile psihologice, care apar si acestea in momentul divortului, il afecteaza cel mai mult pe barbat.
In trecut se considera ca cuplurile cu casatorii nefericite ar trebui sa ramana impreuna de dragul copiilor. In prezent cei mai multi considera ca este mai bine pentru copii daca parintii se despart, in loc sa-i supuna unui permanent conflict in familie. 
In ceea ce priveste copilul, consecintele asupra lui sunt multiple. Nu pana demult, in societatea traditionala, copilul care avea parinti divortati era stigmatizat. Astazi aproape nu conteaza acest aspect, iar copilul a caror parinti sunt divortati nu este tratat in mod diferit de ceilalti.
In ultimii 20 de ani familia monoparentala a devenit un fapt mult mai intalnit decat familia nucleara (formata din mama, tata si copil). In ziua de azi vedem tot felul de familii monoparentale: formate doar din mama, doar din tata, doar din bunici.
Viata intr-o familie monoparentala poate fi foarte stresanta pentru copil si parinte. Parintele singur poate fi depasit de responsabilitatile cresterii unui copil, pastrarii unui serviciu, achitarii facturilor. Veniturile financiare sunt mult mai reduse in cazul unui singur parinte.
,,Parintele singur se confrunta cu mult mai multe probleme si presiuni decat familia nucleara. O parte din acestea sunt:
- Vizitele si problemele legate de custodia copilului
- Efectele conflictului continuu dintre parinti
- Mai putine ocazii pentru parinte si copil de a petrece timp impreuna
- Efectele divortului asupra performantelor scolare ale copilului si asupra relationarii acestuia in grupul de egali
- Problemele cauzate de noii parteneri / partenere ale parintelui" (Anca Sarbescu Relevici, 2008).
2. Rolul mamei si rolul tatalui in dezvoltarea copilului
Separarea parintilor afecteaza copilul in cursul sau de dezvoltarea, mai ales in plan psihologic. Este foarte important pentru copil ca ambii parinti sa-i fie alaturi in lung procesul sau de dezvoltarea psiho-sociala si emotionala. Mai ales in primii ani de viata mama este cea care are cea mai mare importanta pentru dezvoltarea copilului. ,, Prezenta indispensabila si de neinlocuit a mamei in complexul psiho-social al familei ofera posibilitatea intelegerii optime a proceselor de umanizare si socializare a copilului" (Colac, 1999). Insasi formarea personalitatii copilului este imposibila fara participarea afectiva a mamei in acest proces. Asa cum spunea Spitz (1958) citat de Tudor Colac, ,,rareori ne dam seama de marea importanta pe care o are mama in procesele de invatare si constientizare a copilului. Si mai rar inca ne dam seama de importanta capitala a sentimentelor mamei in aceste procese adica de importanta atitudinii afective-care determina calitatea experientelor copilului".
Esentialitatea rolului matern, complexitatea lui, asa cum spunea Tudor Colac, ,,reiese din sarcina fundamentala a mamei de a asigura supravietuirea societatii si de a elabora personalitatea copiilor" (Colac, 1999).
Totusi, avand in vedere aceasta esentialitatea a rolului matern, nu esrte de negat nici rolul tatalui in tot acest demers de invatare si dezvoltare psiho-sociala a copilului. Asa cum mentiona Colac in lucrarea sa, ,, este stiut ca figura tatalui se impune in constiinta copilului mai tarziu decat cea a mamei si pe masura ce trece timpul, cele doua prezente tind tot mai mult sa se echilibreze" (Colac, 1999). Spre deosebire de rolul mamei care este vazut ca un rol direct, rolul tatalui se manifesta sub forme difuze, indirecte, ,, in primul rand prin influenta pe care tatal o exercita asupra mamei prin aportul de regula hatarator la asigurarea conditiilor integratoarea ale familiei, la formarea si stabilirea climatului familial"(Colac, 1999).


Fisiere in arhiva (2):

  • Consecintele Divortului asupra Copilului
    • andreea andreea.doc
    • BIBLIOGRAFIE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!