Conflictul Munca - Familie

Extras din referat Cum descarc?

Familia este definita de Murdock (1949) ca fiind:
1. In sens larg: grup social ai carui membri sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptiune si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii;
2. In sens restrans: grup social format dintr-un cuplu casatorit si copiii acestuia. 
Rolurile de la locul de munca si cele din viata de familie au un potential de conflict intrinsec. Nevoile locului de munca si cele ale familiei interfera deseori. De exemplu seful doreste ca angajatul sa ramana la lucru peste program pentru a termina un proiect urgent, dar copilul are nevoie de parintele lui la scoala pentru a asista la serbare. De cele mai multe oamenii se simt depasiti de rolurile pe care le au de jucat la serviciu si acasa. In acele momente simt ca au prea putin timp si energie pentru a face tot ce trebuie pentru familia lor, pentru serviciul lor si pentru a mai avea timp pentru ei si pentru grupul lor de prieteni.
Serviciul si Familia se influenteaza reciproc. Angajatii transporta sentimentele negative si pozitive de la lucru acasa, si invers:
1. De exemplu un individ se simte atat de epuizat dupa orele de program incat nu mai are timpul si energia necesara familiei venind de la serviciu foarte stresat. Sau poate fi foarte preocupat de o problema din familie incat nu se poate concentra pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu.
2. Sau, poate avea o zi minunata si plina de succes la serviciu incat soseste acasa gata pregatit pentru distractie si jocuri. Sau pleaca dimineata la serviciu satisfacut de modul in care problemele Familiale au fost rezolvate.
Greenhaus si Beutell (1985) definesc conflictul rolurilor din munca vs. rolurile din familie ca fiind o forma de conflict intre roluri, in care presiunile rolurilor din domeniile munca(work) si familie(family) sunt reciproc incompatibile din unele aspecte. Ceea ce inseamna ca indeplinirea rolurilor de la munca(familie) este dificila datorita necesitatii de indeplinire a rolurilor din familie(munca). 
Conflictul dintre rolurile de la munca si cele din familie (Work-family conflict) este important pentru organizatii si indivizi deoarece este legat in mod direct de consecinte negative. De exemplu, conflictul intre rolurile din munca si familie este asociat cu cresterea absenteismului, cresterei indepartarii de familie, dar si cu descresterea performantei, si sanatate fizica si psihica, precara.
Greenhaus si Beutell mentioneaza faptul ca, conceptul de conflict intre rolurile din munca si cele din familie este bidirectional. Mai multi cercetatori au facut distinctia intre ceea ce este numit conflict munca-familie si ceea ce este denumit conflict familie-munca. 
Conflictul munca-familie apare cand evenimente de la locul de munca interactioneaza cu viata de familie, sub forma orelor de lucru suplimentare, neregulate sau inflexibile, cantitate de munca supraincarcata si alte forme de stres legat de sarcinile de lucru, conflicte interpersonale la locul de munca, calatorii suplimentare in interes de servici, schimbari ale postului, superiori sau organizatie ce nu ofera sprijin sau intelegere. 
Conflictul familie-munca apare atunci cand evenimente din cadrul familiei interfereaza cu viata la locul de munca, precum existenta copiilor mici, responsabilitate fata de copii sau batrani, conflicte interpersonale in cadrul familiei, membri ai familiei ce nu ofera suport.
Desi aceste doua forme de conflict  aspecte de la locul de munca ce afecteaza viata de familie si viata de familie ce afecteaza desfasurarea muncii sunt strans legate intre ele, s-a pus mai mult accenul pe primul tip de conflict. Poate datorita faptului ca sarcinile si cerintele locului de munca sunt mai usor de cuantificat ; granitele si responsabilitatile rolului in familie sunt mult mai elastice decat cele de la locul de munca. Deasemenea, prin cercetare s-a descoperit ca este mult mai probabil ca indeplonirea rolurilor de la munca sa afecteze indeplinirea rolurilor din familie, decat invers.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul Munca - Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!