Comunitatea de rromi

Extras din referat Cum descarc?

Prin cuvantul etnie se inteleg conform dictionarului Robert , se intege ca este vorba despre un grup de indivizi care au acelasi norme de trai ,cum ar fi si lima vorbita.Se mai poate spune ca acestia traiesc autonom , de aceea au experienta proprie.
''O astfel de definitie corespunde foarte bine opiniei comune conform careia etnia este este perceputa ca un grup uman '' natural'', caracterizat prin '' trasaturi culturale '', un '' patrimoniu '' propriu , mai ales lingvistic. In aceasta logica substantivista , etnia este , pentru fostii colonizati , ceea ce natiunea este pentru fostii colonizatori : '' etnicii'' se multumesc cu mituri fondatoare atunci cand '' nationalii'' fac Istoria. ''( 
''Prima atestar documentara a existentei unor comunitati de tigani este din anul 1068 in timpul Imperiului Bizantin . Tiganii au fost denumiti in diferite feluri de popoarele cu care au intrat in contact : arami( armean , pagan) ,faraontsec (gloata ) ,bohemien ( din Boemia) , tares (tatar) , gypsy( egiptean saracin (arab), athinganoi (tigan).'' (Sandu, 2007)
''Despre locul de origine al tiganilor exista mai multe teorii ; unii specialisti (romaologi) considera ca acestia acestia ar proveni din Egipt , in timp ce altii avanseaza ipoteza nord-vestului Indiei, in provincia Punjab. Este sigur insa ca migratia tiganilor catre Europa - alaturi de alte grupuri etnice orientale - s - a facut trepat cu opriri prin Grecia ,Bulgaria , Serbia , Tara Romaneasca , Moldova , Transilvania , dar si vestul continentului . '' (Sandu, 2007)
Comuna Baltesti 
'' Comuna Baltesti este situata in vestul judetului Prahova , in zona Subcarpatilor interni , la 20-25 km distanta de municipiul Ploiesti, fiind compusa din trei sate : Baltesti , centru de comuna, Podenii Vechi, fosta resedinta de comuna si Izesti.
Conform datelor de la Directia Judeteana de Statistica, populatia totala a comunei in 2002 era 3603 locuitori , fata de 3641 de locuitori cat au declarat autoritatile locale ca exista in acest moment in comuna . Dupa cum se poate observa in Tebelul 1, in aceasta localitate nu avem de a face cu o populatie imbatranita , numarul celor de varsta activa fiind in 2017 (populatie cu varste intre 20 si 65 de ani ) , adica 58,5% din totalul populatiei. '' (Petrescu, 2007)
'' Compozitia etnica a comunei , conform datelor recesamantului populatiei din 2002 , este : 3228 romani, 1 german si 374 romi. In satul Baltesti , conform datelor primite de al autoritatile locale , locuiesc 912 romani si 482 de romi .
In functie de optiunea religioasa , populatia in comuna este alcatuita din ortodocsi- 3568 , greco-catolici-1 crestini dupa evanghelie-7 , adventisti -  1, penticostali -20 , atei -  1 , alte religii-5, in timp ce in satul Baltesti toata populata este de religie ortodoxa.'' (Petrescu, 2007)
Economie 
In acesta zona a judetului Prahova principalele activitati economice sunt extractia de petrol si gaze naturale si pomicultura. Satul Baltesti are ca principale activitati economice comertul cu amanuntul, prelucrarea lemnului, agricultura, fabricarea produselor de panificatie si turnatoria (aceasta fiind principala activitate economica a comunitatii de romi din Ursarie si presupune -  fabricarea '' tuciurilor si oalelor din aluminiu'') Autoritatile locale din comuna au declarat ca agricultura din Baltesti este '' de subzistenta, iar plantele cultivate sunt paioase(grau, ovaz, orz) , porumbul, floarea soarelui, cartofii ''. (Petrescu, 2007)
'' Principala sursa de venit a romilor din comunitatea Ursarie o consituie ajutorul social obtinut in baza legii 416. Alte activitati economice aducatoare de venit sunt reprezentate de fabricarea vaselor din aluminiu(sunt 5 autorizatii de producator in comunitate ), mere si pepeni. Desi majoritatea fabrica vase din aluminiu, numai 5 au autorizatii , respectiv acestea sunt obtinute pe familie.Daca in familie lucreaza 10 persoane tuciuri, numai unul are autorizatie.'' (Petrescu, 2007)
Traditional insemna pastrarea de valori, principii si obiceiuri in prezent. Romii nu au lasat sa degradeze ceea ce ei au invata de la starbunii lor si au continuat , facand o meserie din asta.Desi romii au fost mereu in impas economic si social, au deprins ca meserii de baza . Pe de o parte ca fiind caldar, spoitor, caramidar si pe de alta parte lautar si ferar. Pastrarea acestor meseri aduc la cunostinta individului importantele traditii pastrate de romi .


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunitatea de rromi.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ionica Beverescu, S. C. (2002). Romii in Romania. Bucuresti : Editurii Expert , pag .
-  Petrescu, C. (2007). Nevoi si resurse in comunitatile de romi. Bucuresti: Fundatia Soros Romania.
-  Sandu, V. (2007). STATUTUL MINORITATILOR NATIONALE DIN ROMANIA Actualitatea unei vechi probleme spinoase . Bucuresti: Ars Docendi.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!