Comunicarea cu consumatorii de droguri

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .. .3
Capitolul I .. .. 3
1.1 Drogul-definitie si clasificare .3
1.2 Concepte generale-dependenta,toleranta,uz,abuz si diagnostic dual .4
Capitolul II
Factorii de risc in consumul de droguri ...4
Capitolul III
Specificul comunicarii cu toxicomanii 6
3.1 Definirea termenului de comunicare ..6
3.2 Comunicarea cu toxicomanii ..6
3.3 Prevenirea consumului de droguri .7
Concluzie .. 7
Bibiliografie ...8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Prezenta lucrare reprezinta o cercetare teoretica, ce are drept scop evidentierea modelelor explicative a formelor de comunicare in domeniul consumului de droguri.Pornind de la motivatia personala de a afla ras- punsuri la intrebari precum:Care sunt cauzele aparitiei fenomenului?Ce rol joaca comunicarea in initierea consumului de droguri?Ce se poate face pentru stoparea fenomenului?Care sunt formele de comunicare cu consumatorii de droguri?au declansat mecanismele necesare cercetarii prezentei teme.
,,Am pierdut tot,mama si tata au murit,fratele meu a murit si el din cauza drogurilor iar acum prietena mea s-a stins in spital din cauza unei supradoze.La inceput credeam ca pot controla consumul,acum ma controlea- za el pe mine.Dorm intr-un adapost de noapte iar fiecare zi este o lupta pentru procurarea drogului.Nu vad niciun viitor pentru mine."(Alexandru,37 ani)
Anul 1990 a reprezentat un punct de cotitura in Romania in privinta consumului de droguri.Bucurestiul a fost orasul unde consumul de substante interzise a explodat ,diseminandu-se si in restul tarii mai tarziu.Cei mai vulnerabili au fost adolescentii si adultii tineri,acestia fiind usor de convins sa testeze noile substante ,inoculandu-le ideea ca sunt la moda.Dintre cele mai uzitate droguri au fost heroina,probabil si din cauza dis-ponibilitatii pe piata,Romania situandu-se pe ruta balcanica de trafic.(Durnescu,2011,p.128)
Capitolul I
1.1 Drogul-definitie si clasificare
Conform dictionarului de psihologie,termenul de drog reprezinta un "produs natural sau sintetic capabil sa modifice comportamentul consumatorului si sa genereze o dependenta".(Sillamy,2000,p.106) Exista o ampla serie de sinonime ale cuvantului drog,unele mai adecvate decat altele pentru utilizarea in diferite con- texte:medicament,subsatanta,produse psihoactive,psihotrope,produse chimice ,toxice ,stupefiante si narco- tice.Acesti teremeni au fost utilizati asociati cu expresiile dependent sau capabil de a genera dependenta.
Clasificarea drogurilor este foarte variata,criteriile de clasificare sunt multiple,intalnindu-se astfel mai multe tipuri:
Dupa efectele lor asupra sistemului nervos central se clasifica in:
-  Depresive-alcool,opiaceele,barbituricele si tranchilizantele;
3
-  Stimulente-majore (amfetamine,cocaina),minore (nicotina);
-  Perturbatoare-halucinogene,cannabisul,inhalantele,droguri de sinteza.
In functie de originea lor,drogurile se impart in:natural, semisintetice si sintetice.
Dupa efectul lor asupra tonusului organismului,substantele considerate droguri se pot clasifica in:psiho- leptice (diminueaza tonusul), psihoanaleptice (cresc tonusul), psihodisleptice (tulbura tonusul).
Luand in considerare efectele asupra starii de dispozitie ,drogurile se clasifica in:droguri depresive , dro-
gurii,stimulante si droguri psihodelice.
1.2 Concepte generale-dependenta,toleranta,uz,abuz si diagnostic dual
Consumul de droguri reprezinta o problema majora,cu puternice implicatii si semnificatii sociale.Asistenta sociala ,fiind un domeniu unde se intersecteaza actiunea in echipa a mai multor specialisti ,pentru evitarea producerii de confuzii asupra semnificatiei termenilor folositi,se impune aprofundarea continuturilor, pa-strand unitatea semificatiilor.
Consumul unei substante semnifica utilizarea , fara sa produca efecte medicale,sociale,familiale.
Obisnuinta reprezinta obiceiul de a consuma o substanta datorita adaptarii la efectele sale.
Abuzul este definit ca fiind "orice consum de droguri care dauneaza sau ameninta cu deteriorarea sanatatii fizice sau mentale,a bunastarii sociale a individului sau a societatii in general".(Oprea,2011,p.13) 
Conform DSM IV (2003), ,,carateristica esentiala a dependentei de substanta il constituie un grup de simptome cognitive,comportamentale si fiziologice,indicand ca individul continua uzul substantei in ciuda aparitiei unor probleme semnificative relationate cu acea substanta".
Dependenta poate lua 3 forme-psihologica,fizica si sociala ,complementare intre ele,ce au in comun com- portamentul final al dependentului si anume otinerea si consumul de droguri.
Diagnosticul dual este termenul folosit atunci cand o persoana care sufera de o tulburare psihica prezinta concomitent consum sau dependenta de droguri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea cu consumatorii de droguri.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Asociatia Psihiatrilor Liberi din Romania (2003). Manual de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale (a 4-a editie).Bucuresti
2.Durnescu,I.(coord) (2011),Probatiunea-Teorii ,legislatie si practica,Iasi, Editura Polirom
3.Farte,G.I. (2004),Comunicare-O abordare praxiologica,Iasi,Editura Casa Editoriala Demiurg
4.Nadolu,B. (2014),Despre comunicare-O abordare sociologica,Timisoara,Editura de Vest
5.Neamtu,G.;Stan,D. (2005) ,Asistenta Sociala-Studii si Aplicatii,Iasi,Editura Polirom
6.Nelson-Jones,R.(2009),Manual de consiliere,Bucuresti,Editura Trei
7.Oprea,S. (coord) (2011),Formare de baza in domeniul dependentei de droguri,Arad,Editura Concordia
8.Sillamy,N. (2000),Dictionar de Psihologie,Bucuresti,Editura Univers Enciclopedic
9.Vlasceanu L.; Zamfir C.(1998),Dictionar de sociologie,Bucuresti,Editura Babei


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!