Comunicare modernă vs comunicare tradițională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In contextul largirii ariei de comunicare a omului modern si implicit a dimensiunii educationale a acesteia, metodele de interactiune educationala capata o tot mai mare amploare in practica scolara si universitara. Este evident insa faptul ca introducerea pe scara larga a mediului informatizat aduce cu sine schimbari profunde ale relationarilor dintre persoane; iata un motiv suficient pentru care putem sa inregistram o perspectiva tot mai prezenta a combinarii dintre eficienta intercomunicarii introdusa de aceste metode si potentialitatile mediilor electronice. Una dintre cele mai vechi metode care priveste imbunatatirea creativitatii si interactiunii este metoda asaltului de idei (brainstorming). Recent, o serie de studii au aratat cum cateva dintre criticile pe care la randul sau - aceasta le aduce cu sine in practica scolara pot fi depasite prin utilizarea computerului in ceea ce se numeste brainstorming-ul electronic. De altfel, atunci cand intentionam sa vorbim despre comunicare, fie si doar din ratiuni tangentiale la o alta tema propusa spre dezbatere, observam aproape imediat un fenomen interesant: termenul de comunicare se prezinta sub forma unei aglomerari conceptuale cu multiple (si deseori neasteptate) ramificatii fiind vazut drept parte integranta si in acelasi timp cuprinzand procedural un mare numar de stiinte. In acest mod, cercetatorul se afla in fata unui camp extrem de generos de posibilitati dar, in aceeasi masura dificil de surprins de catre o abordare globala; comunicarea poate astfel sa capete accentele unor definitii lingvistice, psihologice si psiho-sociale, filosofice, matematice, pedagogice etc.

Iata de ce consideram necesara o cercetare focalizata pe demersurile de interrelationare pe care elementele componente ale comunicarii le dezvolta (vorbim aici despre relatia emitator-receptor-mesaj-canal de comunicare- context-repertorii comunicationale etc.) dar si pe relatiile multiplu directionate pe care comunicarea le poate avea cu alte microsisteme vom urmari in acest volum conflictul (dezvoltat atat ca parte a comunicarii cat si in mod separat) sau grupul de elevi/studenti. Nu este necesar sa detii un ditamai bagaj de cunostinte ca sa stii ce inseamna baza comunicarii si ce implica aceasta. Cred ca foarte multi dintre noi am ajuns, la un moment dat, sa percepem faptul ca prin comunicare am transmis si celorlalti o anumita cantitate de informatie, fie pentru a-i atentiona, fie pentru a-i informa, pentru a le explica, a-i distra, a-i convinge, a-i descrie etc.

Sunt atatea carti, articole si referate despre ceea ce reprezinta comunicarea in principiu, despre tipurile de comunicare precum si despre particularitatile acestora insa teoria ca teoria, dar practica ne omoara! Desi ideea esentiala a comunicarii se rezuma la, a intelege si a fi inteles, este foarte greu sa stabilesti un raport intre tine si cei din jurul tau. De exemplu, cred ca deja ti s-a intamplat cel putin o data in viata ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicare Moderna Vs Comunicare Traditionala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 097 cuvinte
Nr caractere:
10 696 caractere
Marime:
14.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
comunitate, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!