Comportamentul Prosocial

Cuprins referat Cum descarc?

o Din viata de zi cu zi 3
o Ce spun marii cercetatori despre comportamentul prosocial 5
o Concluzii 7
o Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Din viata de zi cu zi
Fiind indivizii aceleiasi societati, zi de zi interactionam unii cu altii si indiferent de statutul social, de aspectul fizic, de varsta, de situatia financiara sau de notele la examene, toti suntem oameni. Si pentru ca suntem oameni trebuie sa ne ajutam si sa ne respectam. Dar de ce se ajuta oamenii intre ei? De ce se ajuta unii cand altii nu o fac? Cand se ajuta? Cine ajuta?
Astfel de intrebari ne pun pe ganduri in fiecare zi pentru ca media ne ofera din belsug ,,fapte diverse" in care unii oameni se comporta cu mult curaj pentru a veni in ajuror semenilor, pe cand altii, cu mult mai numerosi, asista pasivi, cu o indiferenta covarsitoare, atunci cand semenii lor ar avea nevoie urgenta, poate chiar disperata, de ajutor. Zilnic intanim astfel de situatii:
o Un detinut ce tocmai fusese eliberat merge pe strada si vede cum o femeie este jefuita. Sare in ajutor si reuseste sa-i recupereze geanta de la hot
o Un barbat isi bate sotia in mijlocul strazii. O multime de oameni se aduna in jur si privesc incidentul insa nimeni nu intervine
o In metrou un copil cedeaza locul sau unui batran
o O femeie vrea sa se sinucida si se arunca de pe un pod. Un barbat ce se afla in apropiere sare sa o salveze. De la izbitura barbatul isi pierde constienta si mor amandoi inecati
o Un barbat se izbeste puternic de un parapet. Doi trecatori privesc incidentul si aud cum omul cere ajutor dar nici unul nu intervine. Dupa cateva minute masina explodeaza
o O mama intra in casa in flcacari unde copilul acesteia se afla. Reuseste si cei doi scapa cu viata
Nu este usor de raspuns la intrebarile de ce unii oameni isi ofera ajutorul pe cand altii nu, de ce unele situatii duc la o imediata reactie de ajutorare iar altele la o socana pasivitate sau ce ii determina pe unii oameni sa ofere ajutor iar pe altii nu. Raspunsul difera de la o persoana la alta, in functie de perceptia fiecaruia cu privire la acordarea ajutorului, dar majoritatea cercetatorilor vorbesc de un anuimit comportament prosocial.
Ce spun marii cercetatori despre comportamentul prosocial
Termenul de comportament prosocial apare in 1972 (Rosenhan) intr-un numar al revistei ,,Journal a Sociological Issu" si este reluat intr-o dezvoltare teoretica mai ampla de D.Bal-Tal (1976). Primele definitii ale termenului sunt centrate fie pe caracteristicile altruismului, fie pe cele ale comportamentului de ajutorare. Unii autori (Reikowski, 1978) furnizeaza definitii care nu difera prea mult de cea a altruismului; comportamentul orientat spre ajutorarea, protejarea, sprijinirea, dezvoltarea celorlalte persoane, fara asteptarea unei recompense externe. (Golu Pantelimon, 2000, p.284)


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Prosocial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!