Comportamentul Delicvent al Adolescentului

Extras din referat Cum descarc?

Adolescenta este o perioada de tranzitie de la copilarie la varsta de adult tanar. Adolescenta incepe la pubertate (catre 11-13 ani la fete si 13-15 ani la baieti) si este insotita de importante transformari pe planurile biologic, psihologic si social. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc ,,adolescere", care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. 
Daca specific pubertatii este puseul de crestere,in perioada adolescentei se produce o dezvoltare intensa in plan psihic si se stabilizeaza tructurile de personalitate. Este o perioada tumultoasa, plina de contradictii, fiind descrisa de unii asemeni unei ,,furtuni", ca ,,virsta crizelor", ,,virsta ingrata", iar de altii "virsta marilor elanuri", ,,virsta de aur". Adolescentul este un nonconformist si un luptator activ pentru indeplinirea dorintelor sale, un original in adaptarea la lumea inconjuratoare.
In adolescenta, intre aspiratiile individuale si posibilitatile concrete ale tinarului de realizare a acestor aspiratii, exista un etern conflict. intotdeauna, nivelul aspiratiilor devanseaza ca intensitate posibilitatile concrete ale tinarului.
Adolescenta - perioada in existenta omului si a evolutiei personalitatii sale, este virsta care a socat in toate timpurile creind uneori conflicte si anxietati sociale.
Socrate sublinia faptul ca: "Tineretul nostru iubeste luxul. El are purtari rele, sfidare pentru autoritati. Ei arata dispret pentru virstnici si iubesc flecareala in locul actiunii. Copiii sunt astazi tiranii si nu servantii familiilor lor. Ei nu se mai ridica cind un virstnic intra in casa. Ei isi contrazic parintii, flecaresc fata de musafiri, infuleca pe nerasuflate mincarea si isi tiranizeaza profesorii".
Adolescenta este un stadiu de viata intermediar intre copilarie si maturitate. Limitele cronologice ale adolescentei sunt discutabile. Majoritatea autorilor considera adolescenta intre 12-18 si chiar 20 de ani; Bencher extinde virsta pina la 24-25. Aceasta tendinta de extindere a adolescentei pina la perioade de virste considerate alta data ca apartinind maturitatii a devenit posibila ca urmare a prelungirii perioadei de virsta necesara scolarizarii, perioada de dependenta afectiva, si in majoritatea cazurilor, si economica si care, prin aceasta, se opune procesului de maturizare. Acest punct de vedere este insa discutabil.
Piaget afirma ca adolescentul este introdus in viata si astfel, in maturitate prin munca. Exista societati si diferite medii sociale in care copiii se ingrijesc si isi cistiga existenta de la virste fragede.
Adolescenta este considerata totodata ca o perioada in care se manifesta fenomene de revolta; adolescentul avind un caracter neconformist. Fata de normele sociale adolescentul poate avea o identificare negativa sau pozitiva si acest lucru poate crea senzatia unei instabilitati a personalitatii sale. Fixarea nivelului de aspiratie a capacitatii de separare de parinti si de altii, sunt factori decisivi in procesul de identificare.
Dupa Howels, identificarea negativa se poate exprima si prin acceptarea perversa a modelelor prezentate de parinti ca fiind periculoase: viata de banda, droguri, homosexualitate, filozofie diferita, etc.
Caracterizind evolutia adolescentei, Rousselet o imparte in:
1. Perioada revoltei - caracterizata prin manifestari ca: refuzul de a se supune din dezgust pentru ca i se ordona, zimbetului batjocoritor, cind nu mai crede in atotputernicia educatorilor, se revolta contra parintilor, refuza profesia acestora (baietii se opun mai ales tatilor, iar fetele se opun mamelor), revolta contra scolii (profesorii sunt priviti ca niste tirani, ignoranti, cauta sa le demaste asa-zisele nedreptati). 
2. Perioada scandalului - apare dupa momentul in care crezind ca nu mai este copil, vrea sa se afirme in noua lui identitate prin excentrari, dorinta de a se face remarcat, vestimentatie deosebita, etc. Este virsta bandei, iar tinarul care a negat familia, scoala (sau cel putin influenta lor morala), nu este capabil de a trai izolat intr-o lume inospitaliera si cauta sa fie aproape de prietenii care il inteleg si cu care impartaseste acelasi mod de viata. 
3. Perioada de exaltare si afirmare, cind tinarul se simte gata de a infrunta lumea.
Termenul de adolescenta nu desemneaza o abstractie pura, ci o realitate vie, dinamica, in care converg influente variate si cu ponderi diferite de ordin fiziologic, social, psihologic si pedagogic. Adolescenta reprezinta deci cea mai complexa si efervescenta perioada din viata individului.
Pe plan psihologic, este virsta afirmarii intereselor sociale si profesionale, a stabilirii de noi relatii intre "el" si "altii", a dorintei de libertate, autonomie, cit si printr-o generoasa sensibilitate ideo-afectiva, virsta a marilor idealuri, dar si a trairilor dureroase, uneori, cu urmari dezadaptative.
In adolescenta apare dorinta de afirmare, identificarea eu-lui cu modele de comportament independent ce preced definirea stabila a propriei personalitati. Largirea sferei de experienta sociala determina armonizarea deprinderilor si atitudinilor cu cerintele sociale si dezvolta major spiritul critic si autocritic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Delicvent al Adolescentului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!