Clasele Sociale in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Analiza perioadei comuniste serveste analizei temeinice a perioadei postcomuniste din perspectiva structurii de clasa; structura de clasa a perioadei postcomuniste se formeaza pe baza structurii de clasa preluata de la perioada comunista.
Trecerea la comunism a fost diferentiata de la tara la tara prin perioada de context international, prin caile de trecere,prin specificul fiecarei tari. De aceea esenta unica a regimului comunist a permis si existenta unor particularitati ale tarilor cu regim comunist.
Romania face parte din categoria tarilor cu sistem comunist de ' ocupatie' in care a fost implementat modul stalinist. Inainte de instaurarea comunismului, Romania era o tara predominanta agrara dar cu o industrie care incepuse sa se formeze la sfarsitul secolului XIX si sa se dezvolte in perioada interbelica. Exista o structura de clasa corespunzatoare stadiului de dezvoltare economico- sociala : burghezie, clasa mijlocie,taranime si proletariat, cea mai numeroasa find taranimea.
Dupa preluarea deplina a puterii de catre comunisti in anul 1947, toate masurile care au fost luate au avut o anumita coerenta, cel putin in punctele sale esentiale ; unul din acestea a fost crearea unei noi structri de clasa. Aceasta s-a format atat ca urmare a masurilor economice care au fost luate dar si prin inpunerea ferma a unui deziderat ideologic care includea si o anumita structura de clasa : trebuia desfintat regimul burghezo-mosieresc, trebuia desfintata expluatarea bazata pe proprietatea privata inegal distribuita, trebuia distrusa vechea strucura de clasa constituita din clase exploatatoare si clase exploatate, iar in noua societate trebuie sa existe doua clase, respectiv clasa muncitoare( cu rol conducator) si taranimea devenita ulterior ' cooperatista'. formarea structurii de clasa comunista a fost un proces dirijat, constient.
primul instrument de formare a noii structuri de clasa a fost etatizarea vietii economice,


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasele Sociale in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!