Cartierul Berceni

Extras din referat Cum descarc?

Numele cartierului Berceni isi are radacina in cuvintul berc=padurice/dumbrava. Berc/barc este un regionalism practicat si azi in unele zone (exemplu Marginimea Sibiului). Numele Bercsenyi este varianta maghiara a numelui Berceanu care este sinonim cu Padureanu sau Dumbraveanu. O serie de denumiri (toponime) legate de zona capitatlei au rezonanta in zona oierilor din Marginime, nu intamplator se spune ca un cioban Bucur a intemeiat Bucurestiul. Tot in Marginime se gasesc foarte multe familii purtand numele Straulea(Straulesti), Bucur(Bucuresti), Iancu (P-ta Iancului), Ban (Baneasa), Mogos (Mogosoaia), etc.
LOCALIZARE
Cartierul Berceni se afla in sectorul 4 din capitala si este delimitat in nord-est de Soseaua Oltenitei si Calea Vacaresti, in sud de strazile Ion Iricescu, Turnu Magurele si Luica, iar in vest de Soseaua Giurgiului. In prezent, cartierul se intinde pe o suprafata de 570 ha, gazduind un numar de 120.000 locuitori stabili. Inca din faza initiala cartierul a fost utilat cu toate dotarile urbanistice si edilitare necesare (retele de apa, canalizare, gaze, telefonie, internet si termoficare). In cartier se regasesc sase gradinite, sapte scoli generale, mai multe licee si grupuri scolare ( Mihai Eminescu, Ion Creanga, Traian Vuia, Vulcanescu, Onicescu, St.O.Iosif) si cinci spitale.
ISTORIC
Incepand din anul 1964, odata cu noua platforma industriala din partea sudica a Bucurestiului - IMGB, la vest de soseaua Berceni a fost demarata constructia unui nou ansamblu de locuinte. Treptat, acesta s-a transformat in cartierul Berceni, denumire preluata de la artera de circulatie din vecinatate, asa cum il cunoastem azi. Teritoriul unde a fost dezvoltat reprezenta partea sudica a fostei comune Serban Voda din vecinatatea fostelor localitati Progresul si Aparatorii Patriei. Cand a fost inceputa ridicarea noului cartier, zona avea un puternic caracter rural, cu suprafete mari de teren liber, locuintele avand, in marea lor majoritate, un singur nivel, fara dotari edilitare.
Realizarea primelor blocuri, situate intre strazile Secuilor si Nitu Vasile, si cele din spatele spitalului Grigore Marinescu, a impus crearea de noi artere de circulatie dimensionate la cerintele acelei perioade. Printre primele a fost strada Emil Racovita, cuprinsa intre strazile Nitu Vasile si Turnu Magurele. Ulterior, zona s-a devoltat, aparand mai multe nuclee, cum sunt cele din vecinatatea strazii Aliorului, bd. Metalurgiei (astazi bd. Alexandru Obregia), strazii Covasna, bd. Constantin Brancoveanu, strazilor Uioara sau Resita, constructiile fiind realizate intr-o perioda de aproximativ 30 de ani.
MANASTIREA VACARESTI
Cunoscuta si ca Inchisoarea Vacaresti, a fost un ansamblu arhitectonic construit intre 1716-1736 in stil brancovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din Bucuresti, demolat in anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceausescu.
PRIMA INCINTA. FAZA CONSTANTIN MAVROCORDAT
Odata ajuns pe tronul Tarii Romanesti, Nicolae Mavrocordat, domnitor fanariot luminat, iubitor de cultura si initiator de reforme, si-a propus ridicarea unui maret locas de rugaciune care sa aiba si functia de resedinta domneasca, si care prin dimensiuni si bun gust sa il reprezinte. Locul ales pentru impozanta ctitorie a fost coama "dealului Vacaresti", cum era cunoscut de bucuresteni, de fapt un promontoriu al cornisei terasei inferioare a Dambovitei, care domina capitala in partea de SE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cartierul Berceni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!